Διαμαρτυρία - Σοκ: Ανθρακωρύχος έκοψε τις φλέβες του

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 10:00

Οι συναδελφοι του 49χρονου ανθρακωρύχου έσπευσαν αιφνιδιασμένοι να τον βοηθήσουν και απέτρεψαν σοβαρότερο τραυματισμό του

Οι συναδελφοι του 49χρονου ανθρακωρύχου έσπευσαν αιφνιδιασμένοι να τον βοηθήσουν και απέτρεψαν σοβαρότερο τραυματισμό του

Σοκ προκάλεσε η πράξη διαμαρτυρίας Ιταλού ανθρακωρύχου που συμμετείχε στην κατάληψη στο ορυχείο Carbonsulcis της Σαρδηνίας, όπου οι εργαζόμενοι έχουν οχυρωθεί εδώ και τρεις ημέρες ζητώντας τη διασφάλιση της λειτουργίας του. Μπροστά σε δεκάδες Ιταλούς δημοσιογράφους και κάμερες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Στέφανο Μελέτι έκοψε τις φλέβες του αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

«Αν κάποιος έχει αποφασίσει να σκοτώσει τις οικογένειες των ανθρακωρύχων, κυρίες και κύριοι, θα κόψουμε τις φλέβες μας», είπε ο ανθρακωρύχος λίγο πριν συγκλονίσει τους δημοσιογράφους και τους συναδέλφους του με την ενέργειά του. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο! Δεν μπορούμε!», φώναξε, έβγαλε ένα μαχαίρι από την τσέπη του και χάραξε δύο φορές το χέρι του. Η άμεση επέμβαση των τελευταίων απέτρεψαν τον σοβαρότερο τραυματισμό του και ο 49χρονος Μελέτι, που εργάζεται εδώ και 24 χρόνια στο ορυχείο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Αποφασισμένοι για τα πάντα», δήλωσαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι Ιταλοί ανθρακωρύχοι, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει την υπόθεση του ορυχείου. Στο Carbonsulcis, στα 390 μέτρα βάθος και έχοντας μαζί τους 600 κιλά εκρηκτικής ύλης βρίσκονται από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι εργάτες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να κλείσει ως οικονομικά ασύμφορο το ορυχείο, το τελευταίο που λειτουργεί στη Σαρδηνία.

Οι καταληψίες ζητούν επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε διάστημα οκτώ ετών και μετατροπή του ορυχείου από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την εταιρεία ENEL σε εγκατάσταση υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. «Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας δοθούν οι απαντήσεις που επιθυμούμε, μέχρι να βρεθεί μια λογική και ανθρώπινη λύση», επανέλαβαν χθες, όμως αρνητικά παραμένουν τα μηνύματα από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

Η διαπραγμάτευση πρόκειται να λήξει αύριο, όμως ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κλαούντιο Ντε Βιντσέτι χαρακτήρισε στη «La Repubblica» «μη βιώσιμη οικονομικά» την πρόταση των ανθρακωρύχων και «εγγυήθηκε» ότι οι 460 εργαζόμενοι της Carbonsulcis δεν θα μείνουν άνεργοι.

Τα αποθέματα άνθρακα του ορυχείου υπολογίζονταν το 2006 σε 600 εκατ. τόνους, αλλά τον τελευταίο καιρό το ορυχείο αγωνίζεται να παραμείνει παραγωγικό. Στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές καταλήψεις -το 1984, το 1993 και το 1995-, οπότε και οι ανθρακωρύχοι είχαν μείνει κλεισμένοι σε τούνελ για 100 ημέρες.

Πηγή: ethnos.gr




00 inkefalonia general ad 300X250