Σχέδιο για άμεσο φρένο στη λαθρομετανάστευση

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 09:07

Σχέδιο για άμεσο φρένο στη λαθρομετανάστευση

Φρένο στη λαθρομετανάστευση επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση, μέσω της δημιουργίας κλειστών χώρων για όσους εισέρχονται παράνομα, καθώς και απελάσεων μεταναστών που ήδη βρίσκονται στη χώρα και κυρίως στα αστικά κέντρα.Στο σχέδιο αυτό αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο πλαίσιο ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα «Διπλή πρόκληση: Οικονομική κρίση και μετανάστευση» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών.


«Οποιος λαθρομετανάστης συλλαμβάνεται από την Αστυνομία στις εισόδους της χώρας, θα οδηγείται στους χώρους υποδοχής», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως «θα παραμένει εκεί μέχρι να απελαθεί εκτός εάν πληροί τα κριτήρια και του χορηγηθεί άσυλο». Για τη δημιουργία των χώρων υποδοχής θα αξιοποιηθούν, όπως ανέφερε ο υπουργός, κατά προτεραιότητα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα.

«Παρά τις κοντόφθαλμες αντιδράσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, οι χώροι αυτοί θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών που σήμερα «εξεγείρονται στην ιδέα». Εκτίμησε μάλιστα πως χρειάζονται εγκαταστάσεις για περίπου 5.000-6.000 άτομα στον Εβρο και τουλάχιστον 30.000 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Υποστήριξε πάντως πως για να αποδώσει το σύστημα των χώρων υποδοχής, θα πρέπει να τηρούνται και οι προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. «Το αποτέλεσμα της ελλιπούς λειτουργίας των επιτροπών είναι ότι οι αιτήσεις για άσυλο αργούν να εξεταστούν, οι αιτούντες άσυλο γυρίζουν ελεύθεροι σε όλη τη χώρα και εκ των υστέρων είναι πρακτικώς αδύνατον να εντοπιστούν», σχολίασε αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση και με δεδομένο πως εκκρεμεί η εξέταση 30.000 παλαιών αιτήσεων και καθημερινά προστίθενται άλλες 150 με 200 νέες αιτήσεις.Παράλληλος στόχος κατά τον κ. Στυλιανίδη είναι η σύλληψη και απέλαση λαθρομεταναστών, οι οποίοι διαμένουν ιδίως στα αστικά κέντρα. «Προτεραιότητα στις απελάσεις θα δοθεί σε ομάδες υψηλής επικινδυνότητας για δημόσια τάξη και δημόσια υγεία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ανέφερε πως «με βάση τα στατιστικά δεδομένα προκύπτει ότι οι μετανάστες συμμετέχουν σε ποσοστό πολλαπλάσιο του αριθμού τους σε βίαια εγκλήματα ανθρωποκτονιών, ληστειών, βιασμών».

ΤΑ ΝΕΑ