Θρίλερ διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012 21:50

Θρίλερ διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης

- Σαμαράς: Ζήτησα από τον Πρόεδρο να εξετάσει την πρόταση Καμμένου- Ε. Βενιζέλος: Στηρίζουμε ως λύση ανάγκης κυβέρνηση προσωπικοτήτων- Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ για μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων που το χαρακτηρίζει πολιτική ήττα- Θα μετάσχει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας στην νέα συνάντηση- Τα περισσότερα σενάρια δείχνουν πως η χώρα οδεύει ολοταχώς σε νέες εκλογές



Αύριο στις 14.00 θα συνεχιστεί, σε σύσκεψη των πολιτικών με διερευμένη σύσκεψη η διαβούλευση, για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως έγινε γνωστό από την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους προέδρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που διήρκεσε σχεδόν μια ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη τη σημερινή θεωρείται δεδομένη την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι η όποια λύση θα έχει να κάνει με τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς τον κ. Τσίπρα.

Στο τραπέζι της συνάντησης τη Δευτέρα τέθηκε το ενδεχόμενο κυβέρνησης προσωπικοτήτων. Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως στηρίζουμε ως λύση ανάγκης μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων με τη συμετοχή και άλλων κομμάτων.

Εν συνεχεία, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον κ. Παπούλια να εξετάσει την πρόταση Καμμένου και αυτό θα γίνει, ενώ όπως είπε για την κυβέρνηση προσωπικοτήτων, το θέμα είναι από ποιά κόμματα θα στηριχθεί αυτή η κυβέρνηση.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε δηλώσεις του επανέλαβε τις καταγγελίες του προς τον κ. Τσίπρα ότι δεν αξιοποίησε την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Επανέλαβε επίσης ότι πρότεινε την οικουμενική κυβέρνηση με την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δήλωσε αντίθετος για μία κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο θα συναντηθεί αύριο στις 13.00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλας, όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία. Η συνάντηση θα γίνει μια ώρα πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών, με στόχο να συζητηθεί η πρόταση περί κυβέρνησης προσωπικοτήτων που "έπεσε στο τραπέζι' των διαβουλεύσεων που είχε ο κ. Παπούλιας με τους προέδρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.


Πρώτος μπήκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Φώτης Κουβέλης, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Μετά από λίγα λεπτά έφθασε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κοντοστάθηκε και δήλωσε για άλλη μία φορά ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Νέα Δημοκρατία θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σχηματιστεί κυβέρνηση.


Άλλωστε, μετά την κάθετη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε οικουμενική κυβέρνηση, το βάρος πέφτει στον κ. Κουβέλη, ο οποίος από τη μία δεν επιθυμεί νέες εκλογές, αλλά από την άλλη είναι εγκλωβισμένος σε αυτό που από την αρχή έλεγε: δηλαδή ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι προαπαιτούμενο.

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανένδοτος για οποιαδήποτε μορφή συνεννόησης και όλα δείχνουν πως συνεχίζει τον προεκλογικό του αγώνα για τις ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές. Μάλιστα, στη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο αρνήθηκε να μεταβεί και έβαλε όρους για να ξαναπάει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πηγή: newsit.gr