Η Κίνα αγοράζει ελληνικά!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Απριλίου 2012 09:53

Η Κίνα αγοράζει ελληνικά!

Εκρηκτική άνοδος των ελληνικών εξαγωγών κατά 84,9%,σημειώθηκε το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στις αθρόες εξαγωγές ελληνικού βαμβακιού (+7.193%), στις σταθερά καλές επιδόσεις των Ελλήνων εξαγωγέων μαρμάρου (+54%) και στην εξαγωγή προϊόντων πετρελαίου (+2.282%).

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η σημαντική αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και ποτών. Αντίθετα, πτώση παρατηρήθηκε σε παραδοσιακά εξαγόμενα προϊόντα προς την Κίνα, όπως τα δέρματα.

Παράλληλα, υπήρξε κάμψη των ελληνικών εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στα 2,52 δισ. ευρώ (-12,32%), οφειλόμενη σε μεγάλο βαθμό στην υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις λιγότερες παραδόσεις πλοίων στους Έλληνες εφοπλιστές (-56%).

Την ίδια ώρα ισχυρή αύξηση της ζήτησης παρουσιάστηκε για φωτοβολταϊκά πάνελ (+240%) και σκραπ μετάλλων (+468%).

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον, χωρίς να παραβλέπεται το γεγονός ότι σημαντικό μέρος της ανόδου, κατά το προηγούμενο έτος, οφείλεται σε εξαγωγές προϊόντων που δεν έχουν δείξει σταθερότητα εμφάνισης στα στοιχεία διμερούς εμπορίου.

Πηγή: enikos.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ