Τέλος χρόνου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Άνοιξε τώρα η πλατφόρμα στο gov.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024 13:25

Τέλος χρόνου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Άνοιξε τώρα η πλατφόρμα στο gov.gr

Τέλος χρόνου για τα ακαθάριστα οικόπεδα και τα πρόστιμα, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου, ενώ μόλις χθες άνοιξε στο gov.gr η πλατφόρμα για τις δηλώσεις.

Ειδικότερα με τσουχτερά πρόστιμα απειλούνται όσοι ιδιοκτήτες αφήσουν στη μοίρα τους τα οικόπεδά τους και δεν τα καθαρίσουν. Παράλληλα οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλλουν μέχρι τις 31 Μαΐου 2024 τη δήλωση στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Μέσα από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που άνοιξε μόλιες χθες ο πολίτης μπορεί να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Το βάρος για τον έλεγχο θα έχουν οι Δήμοι.

Θα εντοπίζουν ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από δάση, δασικές, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις καθώς και μέσα σε πάρκα ή άλση καλούνται να καθαρίσουν τα ακίνητα τους και να δηλώσουν τον καθαρισμό τους.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αν διαπιστωθεί ότι η υπεύθυνη δήλωση είναι ψευδής, τα πρόστιμα μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τις 54.000 ευρώ.

Επιπλέον σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ ο απαιτούμενος καθαρισμός των οικοπέδων περιλαμβάνει:

Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα

Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά

Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου

Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους

Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων

Ενώ απαγορεύεται η εγκατάλειψη ή απόρριψη των υπολειμμάτων καθαρισμού, γεγονός που δημιουργεί έναν ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο σε όσους θα καθαρίσουν το οικόπεδο τους, καθώς οι ποσότητες αυτών των υλικών είναι συνήθως πολύ μεγάλες, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η καύση τους, ειδικά κατά την αντιπυρική περίοδο.

Η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα στο gov.gr

Μόλιες χθες άνοιξε στο gov.gr η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Μεταξύ άλλων ζητάει τα εξής στοιχεία:

Στοιχεία Οικοπέδου

Παρακαλώ επιλέξτε την ιδιότητά σας σε σχέση με το οικόπεδο.

Ιδιότητα:

Ιδιοκτήτης του οικοπέδου

Επικαρπωτής ή μισθωτής ή υπομισθωτής του οικοπέδου

Παρακαλώ εισάγετε τα στοιχεία του οικοπέδου.

Εντοπισμός Οικοπέδου:

ΚΑΕΚ

Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ'87)

Παρακαλώ εισάγετε το ΚΑΕΚ του οικοπέδου και πατήστε αναζήτηση.

ΚΑΕΚ

Εισάγετε το ΚΑΕΚ του οικοπέδου

Αναζήτηση

Νομός

Επιλέξτε Νομό

Δήμος

Επιλέξτε Δήμο

Δημοτική Ενότητα

Εισάγετε Δημοτική Ενότητα

Οικισμός

Εισάγετε Οικισμό

ΟΔΟΣ

Εισάγετε Οδό

Αριθμός

Εισάγετε Αριθμό

Τ.Κ

dnews.gr




00 inkefalonia general ad 300X250