Κουτσούμπας: Τα δίδακτρα οδηγούν τις φοιτήτριες σε αναζήτηση sugar daddies για να “χορηγήσουν” τις σπουδές τους” (vid)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 13:36

Κουτσούμπας: Τα δίδακτρα οδηγούν τις φοιτήτριες σε αναζήτηση sugar daddies για να “χορηγήσουν” τις σπουδές τους” (vid)

Μια άλλη πτυχή της επιβολής των διδάκτρων έθεσε δημόσια, από το βήμα της Βουλής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της ομιλίας του επί της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για την πρόταση του σκανδιναβικού μοντέλου που έχει θέσει τις τελευταίες μέρες στον δημόσιο διάλογο, λέγοντας που η επιβολή διδάκτρων έχει οδηγήσει φοιτήτριες σε αναζήτηση sugar daddies για να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται.

«Για το ανέκδοτο του σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σε αυτή τη σαπίλα. Νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν sugar daddies για να χορηγήσουν τις σπουδές τους. Με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά. Τα ξέρετε», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Εδώ και μερικούς μήνες στην προσπάθεια να υπερασπιστεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ συκοφάντησης και κοροϊδίας, όταν μάλιστα διά στόματος πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι οι φοιτητές φέρονται περίπου σαν ληστές», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια», είπε χαρακτηριστικά προς την κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι οι φοιτητές που αντιδρούν είναι μειοψηφία, ενώ την ίδια ώρα κάνει «φροντιστήρια» στη ΔΑΠ, η οποία δεν βρίσκει την ψήφο της στις γενικές συνελεύσεις στις σχολές και γι’ αυτό καλεί τα ΜΑΤ, όπως στην Κομοτηνή.

Μπορεί να αποκλείστηκαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όμως η φωνή τους ακούγεται εδώ μέσα από το ΚΚΕ, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μεταφέρει τη φωνή του ΣΕΒ και των ομίλων που ζητούν ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καθώς και να λειτουργούν τα δημόσια σαν επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι έκανε και με την Ενέργεια, τον σιδηρόδρομο και την Υγεία και λέει ότι δήθεν θα αναβαθμίσει το δημόσιο η ιδιωτικοποίηση και η «απελευθέρωση» και το λέει στον ελληνικό λαό που καλείται να πληρώνει νόμιμο «φακελάκι» για να χειρουργείται.

Το πραγματικά σύγχρονο, επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι η επέκταση του δικαιώματος πρόσβασης σε δωρεάν Εκπαίδευση και όχι η περιστολή του, καθώς αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι αναχρονισμός και επιστροφή σε προηγούμενους αιώνες.

Ξεκαθάρισε ότι μόνο η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΚΚΕ ήταν ουσιαστική, θυμίζοντας ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση το 2018 πρότεινε επέκταση του άρθρου 16 για πλήρη διασφάλιση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης με απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων συνολικά, κάτι που απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα.

Αναφέρθηκε στο μεγαλειώδες κίνημα των φοιτητών και μαθητών που έχει δυναμική και έχει στριμώξει εκτός από την κυβέρνηση και κόμματα του «ναι μεν, αλλά». Το νομοσχέδιο, είπε, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πραγματικό έκτρωμα που φέρνει και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ιδιωτικοποιεί περισσότερο τα δημόσια. Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που ονομάζεται «Πανεπιστήμιο της αγοράς» και οικοδομείται από τα λόμπι της ΕΕ, τη Συνθήκη της Μπολόνια και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης, που φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ανέδειξε τη συμφωνία όλων τους, που λένε ότι το πτυχίο είναι προσόν, που μιλούν για αυτοχρηματοδοτούμενα Πανεπιστήμια, για δίδακτρα δηλαδή. Το ΠΑΣΟΚ ειδικά λέει ότι απλά πρέπει πρώτα να γίνει αναθεώρηση του άρθρου 16 και επικαλείται το ανέκδοτο του σκανδιναβικού μοντέλου, οι φοιτητές του οποίου έχουν πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται το ευρωπαϊκό μοντέλο έναντι του κυπριακού, κάνει άσφαιρη και παραπλανητική κριτική, καθώς προωθείται σε όλη την ΕΕ η ιδιωτικοποίηση. Η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα είναι Δούρειος Ίππος για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημόσιων Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα πρωτοστάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα, ενώ έγινε γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά επί διακυβέρνησής του.

Η κυβέρνηση υψώνει νέα τείχη στη μόρφωση, κάνει νόμο την αδικία, υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στους δύο τρόπους εισαγωγής. Ένας με τις πανελλαδικές και ένας με το πορτοφόλι. Την ώρα που οι πολλοί θα συνεχίσουν να παλεύουν για μια θέση στα Πανεπιστήμια, ενώ κάποιοι άλλοι θα μπαίνουν με τα κριτήρια της φορολογικής τους δήλωσης, με μούφα Ελάχιστη Βάση, με επί πληρωμή απολυτήρια. Έτσι η κυβέρνηση θεσμοθετεί πτυχία με τιμή αντί για πτυχία με αξία. «Αριστεία της τσέπης», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε μισό επιχείρημα που να τεκμηριώνει επιστημονικά τα οφέλη του νομοσχεδίου, παρά μόνο αναφορές σε αγορά, οικονομική βιωσιμότητα, επιχειρηματικότητα και εταιρείες.

Στηλίτευσε την επιβολή της ΕΒΕ που αποκλείει άδικα παιδιά από τα Πανεπιστήμια και αξιοποιεί έτσι η κυβέρνηση ένα πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια για να κλείσει ή να συγχωνεύσει τμήματα με αντιεπιστημονικό τρόπο.

«Υποκρισία και μεγάλο θράσος», χαρακτήρισε ο Δ. Κουτσούμπας το να κλείνουν τα δημόσια και να ανοίγουν ιδιωτικά στο όνομα των περισσότερων ευκαιριών. Άλλωστε, υπογράμμισε, δεν επιβεβαιώνεται από καμία χώρα ότι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων συνέβαλε στην ανάσχεση της φοιτητικής μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, από την Κύπρο έρχονται 2-3 χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο στην Ελλάδα γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος σπουδών στη χώρα τους.

Ένα ακόμα μεγάλο αρνητικό βήμα του νομοσχεδίου είναι ότι θα γίνεται έρευνα αποκλειστικά κατ’ επιταγή των επιχειρήσεων στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Επίσης ανοίγει διάπλατα η πόρτα για δίδακτρα στα προπτυχιακά στους Έλληνες, ξεκινώντας με δίδακτρα για τους αλλοδαπούς φοιτητές.

ieidiseis.gr




00 inkefalonia general ad 300X250