Εξεταστική για Τέμπη: Με τις οικογένειες να ζητούν δικαίωση, τα κόμματα δεν συμπνέουν και βγάζουν 9 πορίσματα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024 09:36

Εξεταστική για Τέμπη: Με τις οικογένειες να ζητούν δικαίωση, τα κόμματα δεν συμπνέουν και βγάζουν 9 πορίσματα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη. Ήδη μετράμε τις τελευταίες ημέρες την παράτασης ενός μήνα που είχαν αποφασίσει τα μέλη της επιτροπής, με την τελική προθεσμία να λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό να αποφασιστεί και νέα χρονική επιμήκυνση των εργασιών της επιτροπής, δεδομένου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την κλήση επιπλέον μαρτύρων ενώ και η πλειοψηφία έχει αφήσει ανοικτό τον κατάλογο για την κλήση και άλλων προσώπων.

Οι κόντρες για την Καραμανλή

Ωστόσο το κλίμα έντασης συνεχίζεται, με τους διαξιφισμούς να είναι συνεχείς και έντονοι, οι οποίοι τροφοδοτούνται είτε από σημαντικές είτε από ασήμαντες αφορμές. Βασική έντασης την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε η κατάθεση του, Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών επέμεινε να «δείχνει» το ανθρώπινο λάθος για την τραγωδία, ισχυριζόμενος πως τα αυτοματοποιημένα συστήματα συνεισφέρουν στην ασφάλεια, όμως και αυτά άνθρωποι.

Σοκ! Η αρχαία Ελληνική μέθοδος της βεντούζας, σε μία συσκευήΗλεκτρική Βεντούζα

Οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν πως δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα που του έκαναν, ενώ εξαπέλυσαν επίθεση στο προεδρείο, θεωρώντας ότι προσπαθεί να το προστατέψει τον μάρτυρα με συνεχείς παρεμβάσεις.

Οι κόντρες για τον Καραμανλή συνεχίστηκαν και την επόμενη ημέρα κατά την εξέταση της αναπληρώτριας διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρας Ρογκάκου, για το εάν ο πρώην υπουργός Μεταφορών ήταν ενήμερος για το πόρισμα της ΕΑΔ που διαπίστωνε καθυστερήσεις και παραλείψεις στην υλοποίηση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και αν ήταν υπεύθυνος για την επιβολή κυρώσεων.

Η απάντησή της, πως η ΕΑΔ με το πόρισμα δεν καλούσε το υπουργείο Μεταφορών να προβεί σε ενέργειες, πυροδότησε νέες κόντρες σε μια συνεδρίαση που ήταν ήδη τεταμένη λόγω δημοσιεύματος της εφημερίδας «Δημοκρατία», που παρουσίαζε έγγραφο πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο οποίος προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πολύ σοβαρού ατυχήματος και το οποίο είχε κοινοποιηθεί

στον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή, ενάμιση χρόνο πριν από την τραγωδία των Τεμπών.

«Το οφείλουμε σε γονείς που πήραν πίσω στάχτες και σακούλες»

Κόντρες είχαμε ακόμα και στην εξέταση του Ανδρέα Αλικανιώτη, που επιβίωσε του δυστυχήματος και ο οποίος περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε και είπε πως είναι χρέος όλων απένταντι στους γονείς των θυμάτων που πήραν πίσω στάχτες και σακούλα, να αποδοθούν ευθύνες.

Λάδι στη φωτιά έριξε ερώτηση του Βασίλη Κόκκαλη για μια τούρτα γενεθλίων σε σχήμα τραίνου που είχε ανεβάσει στα social media ο μάρτυρας, με την πλειοψηφία να εκτιμά πως ο κ. Κόκκαλης εγκάλεσε τον μάρτυρα και να κάνει λόγο για αδιανόητη επίθεση εις βάρος του από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι λοιπόν, με τα σημερινά δεδομένα, φαντάζει αδύνατο τα κόμματα να ομονοήσουν στην ανάγκη ενός κοινού πορίσματος με την αυλαία της εξεταστικής και δεν αποκλείεται να καταλήξουμε σε εννιά πορίσματα, ένα από κάθε κόμμα ξεχωριστά.

Η ώρα Πλεύρη

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι καταθέσεις της ερχόμενης εβδομάδας. Την Τρίτη το κατώφλι της επιτροπής αναμένεται να περάσει ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος είχε ξεκινήσεις ως εισηγητής της πλειοψηφίας στην εξεταστική.
Θυμίζουμε ότι στη συνέχεια προχώρησε σε δήλωση αποχής, μετά από συμπληρωματική μήνυση συγγενών θυμάτων στην οποία υπάρχει ονομαστική αναφορά στο πρόσωπό του, για συμμετοχή τους, ως μέλος του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, «στις ενέργειες που αλλοίωσαν το χώρο του δυστυχήματος».

dikaiologitika.gr




00 inkefalonia general ad 300X250