ΕΕ: Σε σφραγισμένα δοχεία θα σερβίρεται το ελαιόλαδο στα εστιατόρια

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 19:52

ΕΕ: Σε σφραγισμένα δοχεία θα σερβίρεται το ελαιόλαδο στα εστιατόρια

Επικριτικά σχόλια προκάλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει νέους αυστηρούς κανονισμούς για το πώς πρέπει να σερβίρεται το ελαιόλαδο στα εστιατόρια. Τα νέα μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014, απαγορεύουν το σερβίρισμα σε εστιατόρια από μπολάκια ή φιαλίδια που δεν είναι σφραγισμένα και μπορούν να ξαναγεμιστούν. Αυτό θα ισχύει σε όλα τα εστιατόρια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του μέτρου να καταπολεμηθεί η νοθεία του ελαιόλαδου που έχει πάρει διαστάσεις.


Στα επιλεγμένα εστιατόρια που εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα της πανελλήνιας Ομοσπονδίας εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων με τον ΣΕΒΙΤΕΛ, οι πελάτες δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους. Για τους επιχειρηματίες υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση.

Ακόμη, προστατεύονται και οι επιχειρηματίες με το μέτρο αυτό καθώς είναι εκτεταμένη η νοθεία που παρατηρείται στο ελαιόλαδο που πωλείται χύμα. Υπολογίζεται ότι 30.000 τόνοι νοθευμένου ελαιόλαδου κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Με το νέο κανονισμό προβλέπεται η αυστηροποίηση των ελέγχων και των κυρώσεων στους επιτήδειους.

Οι επικριτές αναρωτιούνται πώς η Κομισιόν η οποία είναι απασχολημένη με την αντιμετώπιση της κρίσης βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με ένα τέτοιο θέμα και εκτιμούν ότι αυτό θα πλήξει τους ελαιοπαραγωγούς.

«Αν η Ε.Ε διοικείτο λογικά και όπως έπρεπε, ο κόσμος δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊκός. Όταν σκέφτονται τέτοια τρελά πράγματα, δικαιολογημένα αμφισβητείται η δικαιοδοσία τους και η ορθή κρίση τους», σχολίασε η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Μαρίνα Γιαννακουδάκη.

Η Κομισιόν είπε ότι η απόφαση στηρίχθηκε από 15 από τις 27 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και των ελαιοπαραγωγικών χωρών - Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.

Πηγή: ert.gr