Κλοπή δέντρων και λαθρεμπόριο ξύλου στην μαύρη αγορά παγκοσμίως- Βάζουν κάμερες στα δέντρα για την προστασία των δασών

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 16:43

Κλοπή δέντρων και λαθρεμπόριο ξύλου στην μαύρη αγορά παγκοσμίως- Βάζουν κάμερες στα δέντρα για την προστασία των δασών

Σε πολλές χώρες, λαθροκυνηγοί κλέβουν δέντρα από τα δάση στη διάρκεια της νύχτας, ενώ το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί.

Εκατοντάδες βελανιδιές, σημύδες και οξιές στα δάση της Γερμανίας, έχουν κοπεί. Μόνο σε ένα δάσος – το Konigs Wusterhausen, κοντά στο Βερολίνο – λαθροκυνηγοί πήραν 100 πεύκα τον περασμένο χειμώνα. Ως απάντηση, μια νέα πρωτοβουλία εμφανίστηκε και ενθαρρύνει τους πεζοπόρους να αναφέρουν την παρουσία υπόπτων στα δάση. Οι υπεύθυνες αρχές έχουν αρχίσει να τοποθετούν κάμερες σε κλαδιά δέντρων, ώστε να διαφυλάξουν τα δέντρα από περαιτέρω κοπή.

Η κλοπή δέντρων έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο πρόβλημα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ

Τον Οκτώβριο του 2022, η Ομάδα Εργασίας των Γερμανικών Ενώσεων Ιδιοκτητών Δασών (AGDW) ανέφερε ότι η κλοπή ξύλων για καύση αυξάνεται στα δάση της χώρας, όπου οι άνθρωποι κόβουν δέντρα που μεταφέρονται εύκολα ή κλε΄βουν δέντρα από την άκρη του δρόμου. Η AGDW υπολόγισε ότι η αξία της κλεμμένης ξυλείας από τα γερμανικά δάση τον προηγούμενο χειμώνα ήταν εκατομμύρια ευρώ.

Η κλοπή δέντρων έχει γίνει παγκόσμιο πρόβλημα. Για να το αντιμετωπίσουμε, υπάρχουν τώρα κρυφές κάμερες σε δάση σε όλο τον κόσμο –στα κόκκινα δάση της Καλιφόρνια, στα ομιχλώδη παράκτια δάση της βορειοδυτικής ακτής του Ειρηνικού και στα τροπικά τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι κάμερες έχουν σκοπό να αποτρέψουν τους λαθροκυνηγούς, που μπαίνουν στο δάσος τη νύχτα και κλέβουν πολύτιμη ξυλεία παλιάς ανάπτυξης.  Οι λαθροκυνηγοί και έμποροι ξύλου το πουλούν σε τεχνίτες και κατασκευαστές.

Στα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι η αξία της λαθραίας ξυλείας αγγίζει τα 100 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Στον Καναδά, θεωρείται πως ξυλεία αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων κλέβεται κάθε χρόνο από δημόσια δάση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό το εμπόριο υπολογίζεται στα 152 δισεκατομμύρια δολάρια παράνομης ξυλείας στη μαύρη αγορά. Στο ανατολικό Μιζούρι, οι λαθροκυνηγοί παίρνουν καρυδιά και λευκή βελανιδιά. Ο φλοιός αφαιρείται από τις φτελιές στο Κεντάκι. Τα μπονσάι κλέβονται από κήπους στο Σαν Ντιέγκο και στο Σιάτλ. Τα κόκκινα ξύλα είναι σκαλισμένα από σεκόγια στα πανύψηλα κόκκινα ξύλα της βόρειας Καλιφόρνια.

Με πληροφορίες από BBC.




00 inkefalonia general ad 300X250