ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί θέλουν, αλλά δεν πιστεύουν, ότι θα υπάρξει πιο αυστηρή νομοθεσία για τα όπλα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 18:09

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί θέλουν, αλλά δεν πιστεύουν, ότι θα υπάρξει πιο αυστηρή νομοθεσία για τα όπλα

Πιο αυστηρή νομοθεσία για τα όπλα θέλουν οι περισσότεροι πολίτες των ΗΠΑ αλλά δεν πιστεύουν ότι το Κογκρέσο θα καταφέρει ποτέ να θεσπίσει μια τέτοια νομοθεσία.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και μεταδόθηκε την Τετάρτη η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στις ΗΠΑ τάσσεται υπέρ του να καταρτιστεί αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, αλλά έχει ελάχιστες ελπίδες πως τα μέλη του Κογκρέσου θα αναλάβουν δράση παρά τη σειρά μαζικών σφαγών το τελευταίο διάστημα.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 940 Αμερικανών, που έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±4%, διεξήχθη την επομένη της σφαγής 19 μαθητών και μαθητριών και δύο εκπαιδευτικών από έφηβο ένοπλο στο Τέξας και προτού συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από τη σφαγή 10 ανθρώπων που διέπραξε νεαρός ρατσιστής στη συνοικία Μπάφαλο, όπου κατοικούν κυρίως αφροαμερικανοί, στη Νέα Υόρκη.

Το 84% του δείγματος είπε ότι τάσσεται υπέρ του να γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου των αγοραστών όπλων, ενώ το 70% τάσσεται υπέρ του να επιτρέπεται οι αρχές να απαγορεύουν την πώληση όπλων σε ανθρώπους που κρίνεται πως απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Το 72% τάσσεται υπέρ του να αυξηθεί το όριο ηλικίας για να είναι νόμιμη η αγορά όπλων από τα 18 στα 21 έτη.

Οι ιδέες αυτές υποστηρίχθηκαν από μεγάλες πλειοψηφίες των υποστηρικτών τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών, εύρημα που συνάδει με αυτά προηγούμενων δημοσκοπήσεων.

Όμως οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πως το Κογκρέσο θα ενεργήσει. Μόλις το 35% δήλωσε βέβαιο πως τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου θα κάνουν αυστηρότερη τη νομοθεσία για τα όπλα φέτος, ενώ το 49% είπε πως δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Το 65% του δείγματος συμφωνεί πως τα λεγόμενα mass shootings –οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου–, είναι τόσο πολλά στις ΗΠΑ λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας όπλων.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί διχάζονται για τις πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές πολιτείες κι έχουν μετατρέψει τα όπλα σε μέρος της καθημερινότητας. Το 54% έκρινε ότι η οπλοφορία είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από επιθέσεις, το 45% τάχθηκε υπέρ της ιδέας να οπλοφορούν εκπαιδευτικοί ή μέλη του σχολικού προσωπικού.

Το 43% θεωρεί πως νομιμόφρονες πολίτες πρέπει να μπορούν να οπλοφορούν στην εκκλησία, στη δουλειά ή σε καταστήματα. Το 69% τάσσεται υπέρ νομοθεσίας που θα επιτρέπει να χορηγούνται άδειες οπλοφορίας με όρο πως τα όπλα θα μένουν κρυμμένα.

newsit.gr