Σε ποια χώρα δρομολογείται καθολική απαγόρευση του πορνό ;

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 14:06

Σε ποια χώρα δρομολογείται καθολική απαγόρευση του πορνό ;

Στην Ισλανδία... Πρόκειται για μία από τις πιο φιλελεύθερες και απελευθερωμένες σεξουαλικά χώρες του κόσμου, καθώς και για τη μοναδική που έχει ομοφυλόφιλη Πρωθυπουργό - την Τζοάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, η οποία έχει δηλώσει ότι είναι λεσβία. Σε μερικούς μήνες ωστόσο ενδέχεται να είναι η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που θα έχει απαγορεύσει το διαδικτυακό πορνό.


Έπειτα από το θετικό πόρισμα της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε, η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ ξεκίνησε έρευνα για να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να απαγορεύσει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου σε ολόκληρο το νησί. «Είμαστε μια φιλελεύθερη και προοδευτική κοινωνία όσον αφορά τον γυμνισμό και τις σεξουαλικές επαφές», δηλώνει η Χάλα Γκουναρσντοτίρ, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών που έχει αναλάβει την υπόθεση. «Δεν προσεγγίζουμε το πρόβλημα όντας κατά του σεξ αλλά κατά της βίας. Το ζήτημα δεν αφορά την ελευθερία του λόγου αλλά την προστασία των μικρών παιδιών. Οι στατιστικές δείχνουν ότι κατά μέσο όρο ένα παιδί βλέπει πορνό στο Διαδίκτυο στην ηλικία των έντεκα και αυτό μας ανησυχεί, όπως ακριβώς μας ανησυχεί η ολοένα περισσότερο βάναυση και εξευτελιστική φύση όλων αυτών στα οποία εκτίθενται τα παιδιά».
Εάν τελικά προωθηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, η απαγόρευση του κυβερνοπορνό θα αποτελέσει στην ουσία μια διεύρυνση των νόμων που έχουν ήδη εγκριθεί και αφορούν την απαγόρευση της έντυπης πορνογραφίας και της λειτουργίας κλαμπ με στριπτίζ καθώς και την ποινικοποίηση των πελατών και όχι των εκδιδομένων γυναικών αναφορικά με την πορνεία. Όμως η πρόθεση να απαγορευτεί η πρόσβαση σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου θέτει δυσεπίλυτα προβλήματα, τόσο τεχνικής, όσο και ηθικής φύσης. Μεταξύ των προτάσεων που ακούγονται ξεχωρίζει εκείνη που προβλέπει την εισαγωγή ειδικών φίλτρων, το μπλοκάρισμα συγκεκριμένων σελίδων και τη δίωξη όσων χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Η πρωτοβουλία της ισλανδικής κυβέρνησης στοχεύει στον περιορισμό της έννοιας της πορνογραφίας έτσι ώστε να μη συμπεριληφθούν στην απαγόρευση όλες οι μορφές πορνογραφίας αλλά μόνο εκείνες που θεωρούνται βίαιες ή εξευτελιστικές. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εγείρεται το ερώτημα: ποιος αποφασίζει τι θεωρείται πορνογραφικό υλικό και τι όχι;

Οι πολέμιοι της πρωτοβουλίας, όπως η Σμάρι ΜακΚάρθι, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για τα Σύγχρονα ΜΜΕ, θεωρούν την ιδέα είναι «φασιστική και τρελή». Όμως η κυβέρνηση της μικρής χώρας, με τους μόλις 500 χιλιάδες κατοίκους, εμμένει: «Είμαστε προοδευτικοί, είμαστε δημοκρατικοί, πιστεύουμε στην ισότητα μεταξύ των φύλων και επιθυμούμε να είμαστε πιο ριζοσπαστικοί από άλλες κυβερνήσεις. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας» δήλωσε η Χάλα Γκουναρσντοτίρ.

athensvoice




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250