Κακοκαιρία «Αθηνά»: Νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 19:34

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια

Eurokinissi

Στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, η οποία πλήττεται και από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά» μετέβησαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, από την Αγία Άννα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανακοίνωσε νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται.

«Από την πρώτη στιγμή και με εντολή Πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με το δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις.

Η στήριξη του κράτους και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι οποίες νέες ανάγκες. Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Στη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου.

Η κακοκαιρία Αθηνά «έπληξε» Μαγνησία και Εύβοια, απεγκλωβισμοί και κατολισθήσεις

Η κακοκαιρία «Αθηνά» έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Εύβοια και τη Μαγνησία. Εικόνες καταστοφής κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Στην Αγία Άννα βγάζουν με μηχανήματα τον κόσμο από τα σπίτια τους σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου.

Συγκεκριμένα οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που πλήττεται από το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και αυτή την ώρα, μεσημέρι Κυριακής, τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία σε Βένετο, Κεραμίδι, Κανάλια.

Όπως δήλωσε στο e-thessalia.gr ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Παλληκάρης «Αυτό που ζήσαμε το 2018 δεν είναι τίποτα μπροστά στο σημερινό. Από την Πέμπτη βρέχει διαρκώς και χθες ήταν πολύ έντονα τα φαινόμενα ενώ από τις 22:00 βρέχει ασταμάτητα.

«Σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Το νερό μπαίνει από παντού. Έχουμε κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου. Επιχειρούν μηχανήματα της Περιφέρειας στο Κεραμίδι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε διάφορα σημεία κυρίως κοντά στο χωριό. Στο Καμάρι έχουν παρασυρθεί βάρκες και αυτοκίνητα απ ότι έχω ενημερωθεί και πιθανώς να υπάρχουν και εγκλωβισμένοι».

Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη, δύο μηχανήματα επιχειρούν στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου , ένας φορτωτής στο Δήμο Νοτίου Πηλίου , δύο μηχανήματα στο Κεραμίδι , Καμάρι , Βένετο από το πρωί σε περιοχές που δέχτηκαν μεγάλο όγκο νερού.

Εύβοια: «Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα»

«Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι την Κοτσικιά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Στις 4 το πρωί βγάλαμε ηλικιωμένο από σπίτι όπου το νερό έφτανε στο ένα μέτρο». Αλλά και στην Κοτσικιά η μανία του νερού παρέσυρε στη θάλασσα τον εξοπλισμό των καταστημάτων και τα οικιακά σκεύη των σπιτιών.

Τέτοιου είδους καταστροφή δεν έχει υποστεί ξανά η περιοχή δηλώνουν κάτοικοι στο evima.gr, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταστραφήκαμε για ακόμη μία φορά. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες και θα το παλέψουμε για την επόμενη μέρα. Θέλουμε την πολιτεία να ακουμπήσει επάνω μας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

EBOIA

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: «Πολύ μεγάλες οι ζημιές σε υποδομές»

«Δυστυχώς μέχρι το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε πολύ έντονη βροχόπτωση, που έφερε σε ορισμένα μέρη πολύ σοβαρά προβλήματα», είπε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Μιλώντας στο OPEN ο Φάνης Σπανός έκανε λόγο για προβλήματα και στα Βασιλικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή, όπως επίσης και στην Αγία Άννα.

«Πολύ μεγάλες οι ζημιές σε υποδομές, και δημόσιες και ιδιωτικές. Έχουμε πλημμυρισμένα σπίτια και υπόγεια. Δρόμοι, πλατείες και παιδικές χαρές σε κάποια μέρη πλημμύρισαν», συνέχισε ο Φάνης Σπανός.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας Άννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο, ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Εικόνες καταστροφής στην Αγία Άννα - Βγάζουν με μηχανήματα τον κόσμο από τα σπίτια

Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας ήταν δραματική. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή, όπως επίσης και στην Αγία Άννα.

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια», σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης και συμπληρώνει πως «στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία Άννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Οι δυο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο».

«Δραματική» χαρακτηρίζει την κατάσταση και ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης – Αγ. Άννας, Γ. Τσαπουρνιώτης που όπως σημειώνει «όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους. Η πυροσβεστική όλη τη νύχτα προσπαθούσε να μην έχουμε θύματα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση» επισήμανε.

Με πληροφορίες από evima, magnesianews




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ