Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Υπεγράφη η σύμβαση με το Υπ. Ναυτιλίας για την προμήθεια δύο πλωτών ασθενοφόρων

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021 16:30

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Υπεγράφη η σύμβαση με το Υπ. Ναυτιλίας για την προμήθεια δύο πλωτών ασθενοφόρων

 Ενισχύεται η ισχύς του στόλου του Λιμενικού Σώματος και οι επιχειρησιακές δυνατότητές του με την προμήθεια των σύγχρονων -κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό- σκαφών, ελληνικής κατασκευής

 Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Πρωτοβουλία, η οποία αναβαθμίζει την ασφάλεια των κατοίκων των νησιών μας, τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος, αλλά και την αξιοπιστία των κρατικών φορέων ότι διαθέτουν τα μέσα για να είναι δίπλα στους πολίτες»

 Σταδιακά στο επόμενο διάστημα η έλευση των δύο πλωτών ασθενοφόρων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Το επόμενο διάστημα θα έχει στη διάθεσή του το Λιμενικό Σώμα -για τις ανάγκες εξυπηρέτησης και διακομιδής ασθενών από τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων- τα δύο σύγχρονα και κατάλληλα διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό πλωτά σκάφη.

Σήμερα, Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, υπεγράφη η σύμβαση προμήθειας πέντε πλωτών ασθενοφόρων για τις ανάγκες Περιφερειών της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτή των Ιονίων Νήσων, η οποία θα ενισχυθεί -σταδιακά στο επόμενο διάστημα- με δύο σκάφη.

Η εν λόγω προμήθεια είναι ύψους περίπου 2.500.000 € από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην τηλεδιάσκεψη, την οποία προκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, με αφορμή την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης προμήθειας των πλωτών ασθενοφόρων για τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος και την εξυπηρέτηση των νησιωτικών Περιφερειών της χώρας, συμμετείχαν οι: Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρήστος Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών, Θεόδωρος Κλιάρης, Αρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι Περιφερειάρχες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Γιώργος Πατούλης και Χρήστος Μέτιος, αντίστοιχα και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, στον χαιρετισμό της, ευχαρίστησε θερμά για την πολύπλευρη συνεργασία τον Υπουργό Ναυτιλίας, την επιτελική μονάδα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας, τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και τον Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Δημήτρη Σκάλκο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ένα δημιουργικό εταίρο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς έχει βοηθήσει σημαντικά στις πολύπλοκες διαδικασίες αντίστοιχων υποθέσεων».

«Σήμερα έχουμε την ικανοποίηση -τόνισε η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου- να φθάνουμε στο τέλος αυτής της κοινής προσπάθειας και να προμηθεύουμε το Λιμενικό με τα δύο πλωτά ασθενοφόρα, τα οποία θα υπηρετήσουν την ουσία της νησιωτικής πολιτικής. Μιας πολιτικής, την οποία το Υπουργείο έχει θέσει σε μια ολοκληρωμένη βάση για την ασφάλεια των κατοίκων των νησιών μας, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Λιμενικού Σώματος και την αξιοπιστία των κρατικών φορέων.

Δίνεται πλέον προστιθέμενη αξία στην συνεργασία που ήδη έχουμε με το Λιμενικό Σώμα, καθώς για μας, τις νησιωτικές Περιφέρειες, υπάρχουν ιδιαίτεροι δεσμοί με το Λιμενικό, το οποίο είναι απαραίτητος και σημαντικός εταίρος μας. Σήμερα με την προμήθεια των δύο πλωτών ασθενοφόρων στην Περιφέρειά μας δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των νησιών μας για πολλούς λόγους. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες να ενισχύσουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία. Αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα στους πολίτες».ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΠΛΩΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ 3 28 05 2021

Όσον αφορά στις προδιαγραφές των νέων πλωτών ασθενοφόρων, κατασκευής από ελληνική εταιρεία, αυτές πληρούν τις υψηλές απαιτήσεις που ετέθησαν από το αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και αποτελούν σύγχρονα σκάφη, με κατάλληλη διαμόρφωση, ώστε να μπορούν να φέρουν τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος θάλαμος για τους ασθενείς, ο οποίος δεν θα έχει απ’ ευθείας επικοινωνία με τον θάλαμο διακυβέρνησης του σκάφους. Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα εισόδου/εξόδου τροχήλατου φορείου μεταφοράς ασθενών. Αναφορικά με τη μέγιστη ταχύτητα που θα μπορεί ν’ αναπτύξει το εν λόγω -παντός καιρού- πλωτό ασθενοφόρο, αυτή θα είναι άνω των 40 κόμβων, ενώ ο αριθμός των επιβαινόντων θα είναι τουλάχιστον 10 άτομα.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν, ήδη, τρία πλωτά ασθενοφόρα, σε Ρόδο, Λέρο και Νάξο, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος και στα οποία έρχονται να προστεθούν ακόμα πέντε, με τον προγραμματισμό να προβλέπει την προμήθεια ακόμα πέντε σκαφών μέχρι το τέλος του έτους. Με την ενίσχυση αυτή του στόλου του Λιμενικού Σώματος, προσδίδεται σ’ αυτό μέγιστη ισχύ, όχι μόνο για τη μεταφορά ασθενών, αλλά και σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητές του. Για το Λιμενικό Σώμα η προμήθεια αυτή και η ενίσχυση του στόλου του αποτελεί προστιθέμενη αξία, όπως υπογράμμισε ο αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Θεόδωρος Κλιάρης

Εκ του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας 

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ