Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ σε Κράτσα-Αλεξάκη για την συρρίκνωση του δημόσιου Πανεπιστημίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 09:14

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ σε Κράτσα-Αλεξάκη για την συρρίκνωση του δημόσιου Πανεπιστημίου

Ο παραμορφωτικός φακός των Κράτσα-Αλεξάκη δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια για την 

επιχειρούμενη συρρίκνωση του  δημόσιου Πανεπιστημίου

Στις 17-5-2021 είδαμε στα τοπικά ΜΜΕ δυο ταυτόχρονες παρεμβάσεις από την κ. ΚΡΑΤΣΑ και τον κ.ΑΛΕΞΑΚΗ ,ως απάντηση στην ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Η συγκεκριμένη  ανακοίνωση  αναδεικνύει τις επιπτώσεις που θα έχει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής(ΕΒΕ) στον τελικό αριθμό των εισακτέων στα Δημόσια Πανεπιστήμια για το σχολικό έτος 2021-22(20.000 με 30.000 λιγότεροι εισακτέοι) και τις συνέπειες στα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστήμιου και σε πολλά άλλα τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων. Και η μόνη αναφορά που γίνεται σε ΚΡΑΤΣΑ/ΑΛΕΞΑΚΗ είναι στην άρνηση τους να στηρίξουν την λειτουργία του τμήματος της ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ του Ληξουρίου που, με βάση τον Ν.4559/2018 , έχει έναρξη λειτουργίας  τον Σεπτέμβριο 2021,συνεπικουρώντας έτσι στην πρόθεση της Κυβέρνησης  ΝΔ να βγάλει το Ληξούρι έξω από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το παράδοξο είναι ότι η κ. ΚΡΑΤΣΑ συμφωνεί μαζί μας ότι:<… Το νέο αυτό σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, όμως, φέρεται ότι θα επιφέρει μείωση στον συνολικό αριθμό των εισακτέων, λόγω ακριβώς της εφαρμογής του συστήματος ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Η μείωση αυτή αφορά κυρίως στα Περιφερειακά Ιδρύματα….. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κινδυνεύει έτσι να στερηθεί τον αριθμό εισακτέων στα Τμήματά του που του προσδίδει τις συνθήκες βιωσιμότητας. Αυτό θα φέρει πιθανό κίνδυνο λειτουργίας κάποιων Τμημάτων του….>   και στο ψήφισμα του  Π.Σ που επικαλείται αναφέρει:   “….Να ληφθεί ειδική μέριμνα στο νέο σύστημα εισακτέων για τα Περιφερειακά Ιδρύματα όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ούτως ώστε να καταστεί εφικτό να υποδεχθούν το σύνολο των εισακτέων που θα τους αναλογούν (ως ποσοστό εισακτέων επί του συνόλου), όπως αυτό θα οριστεί το προσεχές διάστημα από το Υπουργείο Παιδείας. Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος σε μικρό βάθος χρόνου, να τεθεί εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα της περιφερειακής ανώτατης εκπαίδευσης, αρχικά μέσω της κατάργησης συγκεκριμένων ακαδημαϊκών μονάδων και εν συνεχεία των ίδιων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Ιδιαίτερα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 να μην ισχύσει το νέο σύστημα της βάσης εισαγωγής, λόγω των δυσχερών και ιδιότυπων συνθηκών του εκπαιδευτικού συστήματος λόγω Covid-19 και τις συνέπειες του στους μαθητές της Γ’ Λυκείου…> κάτι που μετ’ επιτάσεως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και που ο Πρόεδρος του ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ έχει ζητήσει με επίκαιρη ερώτηση προς τον κ.Μητσοτακη, μιας και η κ.Κεραμέως είναι κάθετα αρνητική σε κάθε συζήτηση επί αυτού του θέματος. Δηλαδή έχουμε το παραδοξο:η κ.ΚΡΑΤΣΑ να υιοθετεί όλες τις εκτιμήσεις και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις επιπτώσεις της ΕΒΕ και συγχρόνως να μας εγκαλεί για παραπληροφόρηση και κακόβουλες βολές!!!  Και επί πλέον προσθέτει  η κ. Περιφερειάρχης, αναφερόμενη στο  Ιόνιο Πανεπιστήμιο ότι: “…Διαθέτει δε στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής επέκτασης του … τμήματα σε όλα τα νησιά του Ιονίου, ενώ με τις διατάξεις του Ν.4559/2018 ιδρύθηκε και το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης με έδρα την Λευκάδα...> δηλαδή αποδέχεται το Νέο Ι.Π, όπως αυτό πρόκυψε μετά την συνένωση του με το ΤΕΙ Ι.Ν αλλά ‘’ξεχνά’’ ότι στον Ν.4559/2018 ιδρύθηκε και το τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι  για το όποιο συναινεί στο να μη λειτουργήσει για αυτό και καταψήφισε μαζί με τον κ.Αλεξάκη στο Π.Σ την σχετική πρόταση ου Θ.Γαλιατσάτου/ΑΝΑΣΑ πριν από λίγες ημέρες.
Όσον αφορά την ανακοίνωση του κ.Αλεξακη, αφού ‘’ανακαλύπτει’’ πως δεν γνωρίζουμε την ονομασία του τμήματος της Λευκάδας
 διαπιστώνει ότι: <… το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων Ληξουρίου, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ εξαιτίας της πολιτικής προχειρότητας, ασυνέπειας και πελατειακού συστήματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ….Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών, είναι ο ευτελισμός του θεσμού της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης…>  όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι η Διοίκηση του Ι.Π ακριβώς με αυτήν τη λογική ήταν κάθετα αρνητική στην λειτουργία του ΤΗΜΟ,  ως τμήματος του Ι.Π.  Όσον αφορά την ποιότητα συνολικά του θεσμού της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα Νέα Πανεπιστήμια που δημιουργήθηκαν με τον Ν.4559/2018  χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Αργοστολίου, που για  δεύτερο ακαδημαϊκό έτος προκηρύσσει προγράμματα  Μεταπτυχιακών Σπουδών ,επιβεβαιώνοντας έτσι την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών του.

 Η αλήθεια είναι μία και  από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν   οι κ. ΚΡΑΤΣΑ/ΑΛΕΞΑΚΗΣ : Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να «συρρικνώσει» το δημόσιο Πανεπιστήμιο, περιορίζοντας δραστικά τους φοιτητές και απειλώντας τα ιδρύματα με οικονομική ασφυξία, σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές εντολές.

Αργοστόλι 19-5-2021

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ




00 inkefalonia general ad 300X250