Φόρτες: «Στο «μηδέν» ο ΦοΔΣΑ – Ανίκανοι να νομοθετήσουν σωστά, μας κουνάνε και το δάκτυλο – Αλαζόνας η Κράτσα, εκτίθεται ο Παρίσης»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 21:02

Φόρτες: «Στο «μηδέν» ο ΦοΔΣΑ – Ανίκανοι να νομοθετήσουν σωστά, μας κουνάνε και το δάκτυλο – Αλαζόνας η Κράτσα, εκτίθεται ο Παρίσης»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στον Δήμο Αργοστολίου “Για την Επόμενη Μέρα” Μάκης Φόρτες.

 Στο επίκεντρο της συνέντευξης οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων.

Ο κ. Φόρτες αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 με την οποία έγινε αποδεκτή σε δεύτερο βαθμό η προσφυγή του εναντίον δύο αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαβαθμιδικού ΦοΔΣΑ με τις οποίες επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση της υφαρπαγής του έργου του Δήμου Αργοστολίου για την «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» και η δημοπράτησή του από τον ΦΟΔΣΑ και στις προσφυγές του Χρύσανθου Σαρλή (πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας) και του Χρυσόστομου Μπούκα, δημοτικών συμβούλων Κεντρικής Κέρκυρας, εναντίον αποφάσεων του ΦΟΔΣΑ.

 “Η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 όπως ανέλυσε, είναι ένα δευτεροβάθμιο “δικαστήριο” επίσημος οργανωτής πολιτείας σε δεύτερο βαθμό, που εκδικάζει διοικητικές προσφυγές.

 Όταν κάποιος πολίτης θεωρεί ότι αδικείται απο μια απόφαση της αυτοδιοίκησης προσφεύγει στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 Εάν ο συντονιστής του απορρίψει για οποιονδήποτε λόγο την προσφυγή, τότε μπορεί να προσφύγει σε δεύτερο βαθμό στην επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006.

 Η επιτροπή αυτή είναι ένα τριμελές συλλογικό όργανο, προεδρεύει μέλος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της έδρας-της Κέρκυρας εν προκειμένω-και ένας εκπρόσωπος των αιρετών που τον ορίζουμε με απόφαση μας στην ΠΕΔΙΝ.

 Είναι ένα όργανο που δεν μπορεί κάποιος να το απαξιώσει.

 Η κα Κράτσα προσπάθησε να το απαξιώσει εκ των υστέρων, όμως η σεβόμαστε τους νόμους του κράτους, η δεν τους σεβόμαστε.

Χαρακτήρισε προκλητική την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152,ενώ την ίδια στιγμή έλεγε ότι δεν καταλαβαίνει το σκεπτικό της απόφασης.

 Δεν επιτρέπονται αυτά απο έναν κορυφαίο θεσμικό παράγοντα.

 Δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση, όμως η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 ,ισχύει απο την στιγμή που ελήφθη και ουσία της υπόθεσης είναι ότι μηδενίζουμε το κοντέρ και ξεκινάμε απο εκεί που είμασταν εδώ και ένα χρόνο ακριβώς.

 Απο τότε που ψηφίσθηκε ο νόμος και ειδικά το άρθρο 93 για το οποίο τότε αρθρογράφησα σχετικά και το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου το καταδίκασε, είχαμε πει ότι ο νόμος πάσχει και είχαμε ζητήσει να συζητήσουμε τα τρωτά σημεία του νόμου.

 Κυριάρχησε όμως η αλαζονεία και οι λεονταρισμοί και δεν άκουσαν κανέναν.

 Τώρα οποιαδήποτε απόφαση πάρθηκε απο τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων δεν ισχύει.”

Στην συνέχεια ανέλυσε γιατί δεν είναι σύννομα τα όσα είχαν αποφασιστεί.

Ερωτηθείς για το εργοστάσιο που θα κατασκευαζόταν στον ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς είπε χαρακτηριστικά: “Μόνο εργοστάσιο δεν φτιάχνετε στον ΧΥΤΥ, αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων γίνεται, εμείς εργοστάσιο έχουμε εδώ και 15 χρόνια, η Ζάκυνθος τώρα υπέγραψε και η Κέρκυρα ακόμα δεν το έχει δημοπρατήσει.

 Στην καινούργια προκήρυξη που πάει να κάνει η κα Κράτσα, έβαλε και ότι δυνητικά μπορεί να φτιαχτεί κάποιο εργοστάσιο ,το οποίο να παράγει απο την καύση σκουπιδιών αέριο, που απαγορεύεται κατηγορηματικά απο την Ευρωπαϊκή νομοθεσία”.

Σχετικά με την προσφυγή του για την υφαρπαγή του έργου του Δήμου Αργοστολίου για την «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» και τη δημοπράτησή του από τον ΦοΔΣΑ, είπε ότι δεν ήταν νόμιμη ενέργεια και η απόφαση της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 με την οποία έγινε αποδεκτή σε δεύτερο βαθμό αποτελεί μεγάλη δικαίωση για την Κεφαλονιά.

 Αναφέρθηκε δε και σε άλλη κρίσιμη απόφαση όπως αυτή που αφορά στην πράξη καταγραφής της περιουσίας της ΕΔΑΚΙ απο τον συντονιστή που κρίθηκε ότι δεν είναι νόμιμη.

Στην ερώτηση αν θα αποδεχθεί η Περιφερειάρχης κ.Κράτσα την απόφαση της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 ,ο κ. Φόρτες απάντησε:

 “Εάν θέλει ένα στέλεχος την κυβερνώσας φιλελεύθερης παράταξης να κάνει αντάρτικο και να μην εφαρμόσει τους νόμους και τους θεσμούς, ας το κάνει κι ας βγεί στο βουνό, να πάρει και τα όπλα, να ζωστεί και με φυσεκλίκια και να βαράει τουφεκιές στον αέρα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Όπως το λέει ο κ. Μπούκας απο την Κέρκυρα, ας κάνει ότι νομίζει.

 Τι να πάει στο συμβούλιο Επικρατείας όπως μας απείλησε την πρώτη μέρα; Ας πάει, σε κάνα δυο τρία χρόνια το πιθανότερο είναι να μην δικαιωθεί. Τα πράγματα είναι εξόφθαλμα παράνομα.

 Η αυτό θα κάνει η διάλογο, να δούμε τελικά τα προβλήματα που έχει ο νόμος.

Σε αντίθεση με όλα όσα λέει, αυτή είναι καταστροφολόγος και αυτή έχει καταστρέψει την Κεφαλονιά και την έχει πάει πίσω, γιατί εάν το έργο είχε δημοπρατηθεί απο τον Δήμο Αργοστολίου, τώρα θα έφτανε στην ολοκλήρωση του. Αυτό είναι και μια απάντηση στον πρώην Δήμαρχο, κ. Παρίση που λέει ότι δεν έχει σημασία ποιός θα δημοπρατήσει. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι έχει τελικά μεγάλη σημασία το ποιός. Εκτίθεται με αυτά που λέέι.

 Δεν δίνεις το σπίτι σου σε έναν εργολάβο που αποδεδειγμένα είναι ανίκανος να βάλει το ένα τούβλο πάνω στο άλλο. Είναι ανίκανοι και όταν μια κυβέρνηση είναι ανίκανη να νομοθετήσει, είναι και επικίνδυνη.

 Ας Ακολουθήσει όποιον δρόμο θέλει η Περιφερειάρχης, όμως αυτή τη στιγμή δεν ισχύει πλέον τίποτα.

Οι αιτιάσεις που υπήρχαν με το Ελεγκτικό Συνέδριο για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και ΕΔΑΚΙ δεν υφίστανται πλέον ,αύριο το πρωί μπορεί ο Δήμος Αργοστολίου να φέρει μια νέα σύμβαση με τον προϋπάρχοντα φορέα.

 Όσον αφορά το ότι δεν βλέπουμε το μέλλον κ.λ.π, δεν έχω απαντήσει μέχρι στιγμής, όμως μιλώντας για τους Κεφαλονίτες και έχοντας 12 χρόνια αφιερώσει σ αυτό το μοντέλο καθαριότητας που ήταν επιτυχημένο, έχουμε αποδείξει ότι οι Κεφαλονίτες ξέρουμε να βλέπουμε στο μέλλον.

 Ανέλαβαν κάποιοι άλλοι που ήταν 17 χρόνια πίσω να μας δείξουν το μέλλον και η κα Μοθωναίου απο την Ζάκυνθο δεν θα έπρεπε να μας κουνάει το δάχτυλο, γιατί έχουμε δείξει ,ότι βλέπουμε και εγώ προσωπικά, 20 χρόνια μπροστά απο αυτήν και την πατρίδα της και τους συγγενείς της κας Κράτσα, που διοίκησαν και έχουν ευθύνες για την κατάντια της Ζακύνθου.

 Τουλάχιστον σε κάποιες παλιοκαραβάνες δεν θα κουνάει το δάχτυλο της η κα Κράτσα. Σέβομαι απόλυτα την ιστορική της διαδρομή ως ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, αλλά μέχρι εκεί. Έχει δύο χρόνια εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και οφείλει να ακούει.”

Συνοψίζοντας ,επανέλαβε ότι πλέον σταματάνε όλα, συνεχίζουμε όπως πρίν ένα χρόνο ακριβώς μέχρι να αποφασισθεί τι θα κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ,υπάρχουν δύο επιλογές, διάλογος η η Περιφέρεια προσφεύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και όλα μένουν παγωμένα.

 Δημοπρατείται πάραυτα το έργο για τον ΧΥΤΥ απο τον Δήμο Αργοστολίου και βρίσκουμε ως Κεφαλονιά το μοντέλο που μας κάνει για την διαχείριση των απορριμάτων.

Κλείνοντας ο κ.Φόρτες επεσήμανε: “Οι Κεφαλονίτες Δήμαρχοι όλοι και απο όλες τις παρατάξεις, έχουμε αποδείξει στην πράξη διαχρονικά ότι είμαστε οραματιστές και εξ ιδίων δεν μπορούν να κρίνουν τα αλλότρια οι εκ Ζακύνθου κα Κράτσα και η κα Μοθωναίου για το ότι δεν υπάρχει όραμα.

 Όταν κάηκε ο ΧΥΤΥ στην Κεφαλονιά η Περιφερερειάρχης είχε την ευθύνη του ΧΥΤΥ και βάζει πρόστιμο στην ΕΔΑΚΙ, την στιγμή που έπρεπε να το βάλει στον εαυτό της. Εάν καταλήξουμε στα δικαστήρια, θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/fortes}




00 inkefalonia general ad 300X250