Γ. Τσιλιμιδός: “Αιτηθήκαμε κλειστά σχολεία και Rapid Test σε αυτά, επιπλέον Κινητές Μονάδες ΕΟΔΥ και Εμβολιαστικό Κέντρο στο Αργοστόλι”

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 22:12

Γ. Τσιλιμιδός: “Αιτηθήκαμε κλειστά σχολεία και Rapid Test σε αυτά, επιπλέον Κινητές Μονάδες ΕΟΔΥ και Εμβολιαστικό Κέντρο στο Αργοστόλι”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις των τοπικών φορέων για την επιδημιολογική εικόνα της Κεφαλονιάς καθόσον το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται.

Πρόληψη,ανίχνευση,έγκαιρη αντιμετώπιση ποια τα όπλα στη φαρέτρα του Δήμου Αργοστολίου και της Κεφαλονιάς;

Συνοπτικά ο κ. Γιώργος Τσιλιμιδός από την θέση ευθύνης του ενημέρωσε ότι,

συνεδρίασε το Συντονιστικό όργανο πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Κεφαλληνίας και Ιθάκης επιχειρώντας την ανασκόπηση των δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Κεφαλονιά και διαπίστωσε ότι υπάρχει μία ανοδική δυναμική των κρουσμάτων covid-19.

Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία τα οποία δίνονται και από τους αρμόδιους φορείς.

Υπάρχει επίσης η εκτίμηση -όπως είπε- απο διάφορους παράγοντες,ότι ίσως να είναι και δυσμενέστερα τα αποτελέσματα όσον αφορά τα κρούσματα τα οποία δεν έχουν ανιχνευθεί ακόμα λόγω της ανεπάρκειας των διαγνωστικών μονάδων να καλύψουν τους απαραίτητους ελέγχους.

Τόνισε δε:

“Υπάρχει ανησυχία η οποία εκφράζεται από τον ιατρικό κόσμο, αλλά και απο φορείς,ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι θα ανακοπεί η αυξητική τάση.

Επικεντρωθήκαμε στην σχολική κοινότητα,η άποψη μας είναι ότι θα έπρεπε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για 14 ημέρες, το ίδιο αιτήθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου στην πρόσφατη συνεδρίαση του για να αποφορτιστεί η κατάσταση,όμως αυτή την απόφαση δεν έχουν την δυνατότητα να την πάρουν οι τοπικοί παράγοντες,είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ,η του ΕΟΔΥ,η του Υπουργείου Παιδείας.

Πρός το παρόν εναρμονιζόμενοι με τις δυνατότητες που έχουμε τοπικά,ζητήσαμε από τον αντιπεριφερειάρχη κ.Σταύρο Τραυλό που έχει την δικαιοδοσία, επικαλούμενος τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία με κοντέινερ λόγω των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται (ανοιχτά παράθυρα, αερισμός των αιθουσών κλπ )και λόγω της εκτεταμένης διασποράς του |Covid-19 που παρατηρήθηκε τις τελευταίο διάστημα στην Περιφερειακή μας Ενότητα, να κλείσουν από 17 έως 19 Φεβρουαρίου τα σχολεία.

Το παρά πέρα,το ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας, η το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και είμαστε σε αναμονή”.

Όσον αφορά το αίτημα που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου της 15ης Φεβρουαρίου να δημιουργηθεί εμβολιαστικό κέντρο στο κλειστό γυμναστήριο Αντώνης Τρίτσης, η σε οποιονδήποτε άλλο χώρο,ο κ.Τσιλιμιδός είπε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για την δυσκολία διαχείρισης των εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Σάμης,για τίς αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν οι Δημότες του Αργοστολίου και άλλων διαμερισμάτων του Δήμου και γι αυτό αιτήθηκε για την εξυπηρέτηση των δημοτών και μόνο, η δημιουργία και δεύτερου εμβολιαστικού κέντρου στο Αργοστόλι.

Για την επάρκεια rapid test στον Δήμο Αργοστολίου,ανέφερε ότι όλα τα αιτήματα προς τον ΕΟΔΥ για την προμήθεια τους έως τώρα έχουν καλυφθεί,όμως υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό και επιβάλλεται να ενισχυθούν οι κινητές μονάδες και να υπάρχει κινητή μονάδα ειδικά για τα σχολεία.

Ενημέρωσε επίσης ότι στο προσωπικό του Δήμου έγιναν συνολικά 151 τεστ την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 70 και την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 81 και ήταν όλα αρνητικά και ότι απεδείχθη ότι οι δύο υπάλληλοι που ασθένησαν δεν ασθένησαν από δημοτική δραστηριότητα.

Τόνισε δε, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις επαφές που έχει ο καθένας και η ιχνηλάτηση και ο έλεγχος των ατόμων που είναι πιθανοί φορείς πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη σχολαστικότητα.

Στην συνέχεια ο κ.Τσιλιμιδός καλέσθηκε να ενημερώσει για κάποια θέματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου στις 15 Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς για την σύναψη σύμβασης χρησιδανείου με το Κοργιαλένειο ίδρυμα για το κτηριακό συγκρότημα του πρώην 2ου Γυμνασίου είπε ότι είναι μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση,συνεχάρη το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο που έλαβε αυτή την απόφαση μετά από τις πολύμηνες συζητήσεις που είχαν και ενημέρωσε ότι το συγκεκριμμένο αυτό κτηριακό συγκρότημα είχε πληγεί απο τους σεισμούς του 2014, ότι ένα τμήμα του είναι ιδιοκτησία του ιδρύματος και ενώ είχε χρηματοδοτηθεί για την αποκατάσταση του και έγινε η διακύρηξη του έργου το 2018,δεν προχώρησε το έργο λόγω του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος ,απο την στιγμή που τα χρηματοδοτικά προγράμματα απαιτούσαν να είναι ιδιοκτησία του δήμου.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή ,όπως είπε,θα μπορούσε να μην έχει ανακινήσει θέματα ιδιοκτησίας,όμως τα ανακίνησε ,διεκόπη η χρηματοδότηση και έμεινε στις καλένδες.

Το Κοργιαλένειο Ϊδρυμα τώρα παραχώρησε με χρησιδάνειο το τμήμα ιδιοκτησίας του για 12 χρόνια συν όσο απαιτεί η κατασκευή,για να μπορέσει να επισκευαστεί και να στεγάσει σχολικές δραστηριότητες.

Αρχές Ιανουαρίου είχε γίνει σύσκεψη με την Περιφερειάρχη και δεσμεύτηκε ότι εφόσον παραχωρηθεί προς χρήση στον Δήμο, θα ξαναενταχθεί πάλι στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Το βήμα από τον Δήμο και το Κοργιαλένειο Ίδρυμα έγινε και μένει να ενεργήσει ανάλογα η Περιφέρεια.

Για το κτήριο της ALPHA BANK στο Αργοστόλι που εισήχθη ως θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο απο την Δημοτική Παράταξη “Κεφαλονιά γιά όλους”ανέφερε ότι ο Δήμαρχος κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος είχει πάρει πρωτοβουλία από το 2019 να διερευνήσει την πρόθεση της τράπεζας για την πώληση του στέλλοντας σχετικό έγγραφο και εάν η τράπεζα ήταν διατεθειμένη να χορηγήσει δάνειο στον Δήμο για την αγορά του. Η τράπεζα απάντησε αρνητικά όσον αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης και μη δυνάμενος ο Δήμος με ίδιους πόρους να προχωρήσει ,το άφησε το Θέμα. Υπάρχει όμως ενδιαφέρον από την Περιφέρεια,η να αγορασθεί ,η να παραχωρηθεί για να χρησιμοποιηθεί για το Κοργιαλένειο Λαογραφικό Μουσείο,ειπώθηκε και απο την πλευρά της ΠΕΔΙΝ,τον κ. Παρίση, ότι έκανε αίτημα πρός την τράπεζα για να δοθεί στον Δήμο.

Έχει ανακινηθεί το θέμα και αναμένεται η απόφαση της τράπεζας και όπως τόνισε ο κ. Τσιλιμιδός, το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν τρεις αυτοδιοικητικοί φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον ίδιο σκοπό,δηλαδή,να χρησιμοποιηθεί το κτήριο για πολιτιστικές δράσεις.

Τέλος για τα ραντεβού μέσω τον ΚΕΠ για εμβολιασμό ο κ.Τσιλιμιδός είπε ότι οι ανακοινώσεις που έχουν δημοσιευθεί είναι αναλυτικότατες ,για οποιονδήποτε δεν έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα ηλεκτρονικά μέσα, η να εξυπηρετηθεί απο κάποιον φαρμακοποιό,αναλαμβάνει το ΚΕΠ να κάνει όλη την διαδικασία. Θέλει αυτοπρόσωπη παρουσία,η κάποιον που θα έχει εξουσιοδοτηθεί από τον ενδιαφερόμενο.

Συνέστησε τέλος υπομονή και συνέπεια στην τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού,ούτως ώστε να δοθεί ο ανάλογος χρόνος στους εμβολιασμούς που θα βοηθήσουν την κοινωνία να βγει από το αδιέξοδο.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-216263091}




00 inkefalonia general ad 300X250