Αντιδράσεις για τους δασικούς χάρτες στην Κεφαλονιά! Αναστολή και επικαιροποίηση ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου (Ψήφισμα)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021 12:11

Αντιδράσεις για τους δασικούς χάρτες στην Κεφαλονιά! Αναστολή και επικαιροποίηση ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου (Ψήφισμα)

Το μείζον θέμα που αφορά την ανάρτηση των δασικών Χαρτών στην Κεφαλονιά, συζήτησε χθες με τηλεδιάσκεψη, σε θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου.

Το Σώμα ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Διονύσης Μινέτος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: “Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά τα εξής. Αναρτήθηκαν οι χάρτες και υπάρχουν ζητήματα για την περιοχή μας με την όλη διαδικασία. Η προθεσμία που έχει ο κόσμος να κάνει ένσταση είναι 105 ημερολογιακές μέρες, συν 20 μέρες για τους κατοίκους του εξωτερικού. Με αυτό το περιθώριο στις 13 Μαΐου τελειώνουν οι ενστάσεις. Αυτό είναι ένα πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα. Επίσης η διαδικασία είναι πολύπλοκη και παράλληλα πολύ μικρό το χρονικό διάστημα με τις συνθήκες που βιώνουμε.

Ζητάμε λοιπόν αυτή η διαδικασία να παραταθεί από τις 105 μέρες στους 8 μήνες.

Άλλο ένα ζήτημα είναι ότι αρκετοί συμπολίτες μας θεωρούν ότι οι χάρτες δεν έχουν λάβει υπόψιν τους υφιστάμενες πράξεις χαρακτηρισμού. Οπότε εμείς θα πρέπει να καταθέσουμε αίτημα αναβολής ανάρτησης προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι χάρτες και να περαστούν όλες οι πράξεις και οι δικαστικές αποφάσεις.

Παράλληλα, υπάρχει και ζήτημα ιδιοκτησιακό. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι στο Ιόνιο υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς στο Ιδιοκτησιακό. Το τεκμήριο κυριότητας δημοσίου δεν ισχύει για το Ιόνιο. Θα φτάσουμε στο σημείο πάρα πολύς κόσμος να χάσει την περιουσία του" ήταν τα λόγια του κ. Μινέτου.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, τόνισε επί του ζητήματος που έχει προκύψει: ¨Έγινε συνάντηση με τηλεδιάσκεψη μεταξύ της κας Λύτρα, που είναι η προϊσταμένη στην Διεύθυνση Δασών, με δημάρχους της Κεφαλονιάς και του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης . Θίξαμε τα προβλήματα αυτά. Μας διευκρίνισε ότι όσοι έχουν καταθέσει αίτηση για χαρακτηρισμό και δεν συμφωνούν με την ανάρτηση θα μπορούν να κάνουν ένσταση χωρίς να πληρώνουν το παράβολο που είναι ακριβό . Για τα αναδασωτέα θα πάει μέχρι το Μάρτιο και μετά θα τα κάνει κανονικά. Επίσης, ενα πολύ σημαντικό σχετικά με το ότι δεν υπάρχει δημόσια περιουσία στα Ιόνια Νησιά. H απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, θα βοηθήσει την προσπάθεια του Βουλευτή στα Υπουργεία”.

Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου που μίλησαν, τάχθηκαν υπέρ στο να γίνουν ενέργειες που θα λύσουν αυτά τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Στο ψήφισμα που συντάχθηκε και ψηφίστηκε ζητήθηκε "Να υπάρξει αναστολή και επικαιροποίηση των δασικών χαρτών".

Η αντιδήμαρχος Μίνα Γαβριελάτου έθεσε και το ερώτημα: “Κατά πόσο θα μπορούν να βγουν άδειες στις δασικές εκτάσεις” τονίζοντας πως: “ Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας με το απόσπασμα όπως προκύπτει στον μη κυρωμένο χάρτη για τις αγροτικές εκτάσεις”.

Ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία (Ψήφισαν υπέρ όλες οι παρατάξεις), πλην των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης (Κουρούκλη- Γρηγορόπουλου),  οι οποίοι ψήφισαν το δικό τους ψήφισμα, ωστόσο συμφώνησαν στα βασικά σημεία του ψηφίσματος που τελικά πέρασε. 

Το ψήφισμα που υιοθέτησε η πλειοψηφία του συμβουλίου λέει τα εξής:

1. Να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών προκειμένου να διορθωθούν συμπεριλαμβάνοντας όλες τις κυρωμένες διοικητικές πράξεις (πράξεις χαρακτηρισμού, παραχωρήσεις, αναδασωτέα, τυχόν αποφάσεις Δικαστηρίων κλπ).

2. Να ορισθεί ως ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων οι 8 μήνες.

3. Να διευκρινιστεί ότι το τεκμήριο της κυριότητας για το Δημόσιο επί των Δασικών Εκτάσεων, δεν ισχύει στην περίπτωση των Νησιών του Ιονίου.

4. Για τις μη δασικές εκτάσεις, να ισχύει ότι η επίδειξη αποσπάσματος του προσωρινού Δασικού Χάρτη στην Δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης είναι επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

5. Να τεθεί το ζήτημα για λήψη σχετικής απόφασης στην ΠΕΔΙΝ.

Γιώργος Χαλαβαζής




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ