Θεόφιλος εφ’ όλης της ύλης: Απαντά για Προϋπολογισμό, Ανταποδοτικά Τέλη, προβλήματα με ΦοΔΣΑ, Δημοτικό Γηροκομείο, Πανδημία, έργα που ξεκινούν το '21

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 10:03

Θεόφιλος εφ’ όλης της ύλης: Απαντά για Προϋπολογισμό, Ανταποδοτικά Τέλη, προβλήματα με ΦοΔΣΑ, Δημοτικό Γηροκομείο, Πανδημία, έργα που ξεκινούν το '21

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Ο «εφαρμοστικός και ρεαλιστικός Προϋπολογισμός» του Δήμου Αργοστολίου για το 2021,το Δημοτικό Γηροκομείο, η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου εν μέσω πανδημίας,ο νέος Περιφερειακός Διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ήταν τα κύρια θέματα που αναλύθηκαν.

Συνοπτικά:

Για τον προϋπολογισμό του Δήμου Αργοστολίου για το 2021, ο κ Μιχαλάτος ανέφερε ότι το 2020 υπήρχε υστέρηση εσόδων τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στους δήμους.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει προβλήματα και στην λειτουργία των δήμων ,οι δημότες με τους περιορισμούς κινούνται με επιδόματα,οι επιχειρηματίες υπολειτουργούν,γι αυτό ο δήμος αποφάσισε να στηρίξει όλες τις υπηρεσίες και όλες τις δομές και να μην μειώσει καμία υπηρεσία απέναντι στον δημότη ,π.χ.την πρόνοια, τα ανταποδοτικά οφέλη , τον πολιτισμό ,τις αθλητικές δραστηριότητες κ.λ.π.

“Τέθηκε ως στόχος στην οικονομική υπηρεσία -ανέφερε-,η εισπραξιμότητα προηγούμενων οφειλών που αυτή την στιγμή κυμαίνεται στο 7% να πιάσει το 20% , να καλεστούν οι μεγαλοοφειλέτες που έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός δεν θα υποχρεωθεί ο δήμος να κόψει καμία υπηρεσία προς τον δημότη και θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό που ψηφίσαμε.

Ο προϋπολογισμός του 2021 διαθέτει στοιχεία ανάπτυξης, περιέχει 22 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις ,καλύπτει όλες τις δράσεις του δήμου,αποδίδει την ΣΑΤΑ για να καλυφθούν οι ανάγκες των χωριών και είμαι αισιόδοξος ότι με την μηνιαία παρακολούθηση του προϋπολογισμού και με την συναίνεση και την βοήθεια των δημοτικών παρατάξεων θα καταλήξει επιτυχής.

Χρειάζεται αισιοδοξία να ξεπεράσουμε την πανδημία και να σταθεί ο Δήμος Αργοστολίου όρθιος σε οικονομικό επίπεδο.

Όσον αφορά την επιχορήγηση των Εθελοντικών Ομάδων του δήμου και την απάντηση του σε σχετικό δημοσίευμα,ο κ.Μιχαλάτος είπε ότι από την πρώτη χρονιά της ανάληψης των καθηκόντων του διπλασίασε τις επιχορηγήσεις στις τρεις εθελοντικές ομάδες του Δήμου Αργοστολίου ,οι οποίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η προσφορά τους έχει αναγνωριστεί από πολίτες και φορείς και ο ίδιος και οι συνεργάτες τους στηρίζουν την προσπάθεια τους.

Η αντιπολίτευση στάθηκε στο ότι από το ταμείο του δήμου έχουν υπολογισθεί 9.000 ευρώ ,όμως κάθε Μάιο -Απρίλιο η πολιτεία ενισχύει την πολιτική προστασία του Δήμου για την αντιπυρική περίοδο με 80-100.000 ευρώ και κάθε χρόνο γίνεται αναμόρφωση του προϋπολογισμού και δίνονται διπλάσια χρήματα στις εθελοντικές ομάδες, εξού και η απάντηση του στο δημοσίευμα.

Ευχαρίστησε τις εθελοντικές ομάδες για το έργο τους και τους θεωρεί όπως τόνισε συνεργάτες μου.

Για τα ανταποδοτικά τέλη,ανέφερε ότι “δεν έχει δοθεί καμία αύξηση ,στον προϋπολογισμό υπάρχει μία σχετική άνοδος στα ανταποδοτικά τέλη που αφορά στα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα τα οποία είναι πλέον υποχρεωμένοι να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες” .

Για τον Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων,ο κ Μιχαλάτος αναφέρθηκε στην επιστολή που συνυπέγραψε με την κ.Μερόπη Υδραίου Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και την οποία έστειλαν από κοινού στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου ΦΟΔΣΑ στην οποία δεν παρέστησαν αμφότεροι,λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Μεταφέραμε τους ενδοιασμούς που έχουμε, εκτελούμε τις αποφάσεις των Δημοτικών μας Συμβουλίων που μας έχουν εξουσιοδοτήσει να διαμαρτυρηθούμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην παραδώσουμε από την δική μας πλευρά τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΔΑΚΙ χωρίς να γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με τον νέο φορέα,διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν δημοπρατεί ο Δήμος Αργοστολίου το έργο για το οποίο ο Δήμος μας έκανε την μελέτη και απαιτούμε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει γρήγορα, να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στο νόμο.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέσα από την ΚΕΔΚΕ και τα αρμόδια υπουργεία για να φύγει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια γιατί θεωρούμε ότι είναι αρμοδιότητα του Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Η δουλειά της Περιφέρειας είναι να λειτουργεί ως κομμάτι της πολιτείας που σχεδιάζει και αγωνίζεται για την ανάπτυξη της περιφέρειας μας και όχι η καθημερινότητα που ανήκει στους Δήμους.

Τόσα χρόνια με τα απορρίμματα ασχολούνται οι Δήμοι και γνωρίζουν με τα όποια προβλήματα να ανταπεξέρχονται.

Όταν έρχεται ένας εταίρος, στην προκειμένη περίπτωση,η Περιφέρεια με μηδέν εμπειρία και προσπαθεί να επιβληθεί με την δυνατότητα που της δίνει το αυξημένο ποσοστό εκπροσώπησης που έχει στον νέο φορέα,επιχειρείται καπέλωμα του Α΄βαθμού Αυτοδιοίκησης από τον Β΄βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Είμαι αισιόδοξος ότι με τις αλλαγές που έγιναν στα αρμόδια Υπουργεία θα λυθούν τα προβλήματα που υφίστανται.

Επίσης αυτό που φοβόμασταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με το άρθρο 93 του σχετικού νομοσχεδίου έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει και καλούμαστε να καλύψουμε περισσότερα τέλη στον νέο φορέα,γιατί αυξάνονται τα έξοδα λειτουργίας με τις προσλήψεις νομικών συμβούλων,με την ανάθεση της μελέτης του Δήμου Αργοστολίου για τον ΧΥΤΥ στην ΔΙΑΔΥΜΑ 100.000 ευρώ,ενώ θα μπορούσαν να το δημοπρατήσουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου χωρίς αυτό το κόστος.

Όταν μεγαλώνουν οι δαπάνες,λογικό είναι να καλούνται οι δημότες να καλύψουν την διαφορά.

Αν είχε προχωρήσει ο δήμος την δημοπράτηση του έργου,θα είχε προχωρήσει η δημοπράτηση από τον Οκτώβριο του 2020,τώρα είμαστε στον Ιανουάριο του 2021 και ακόμη δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία.

Αν όλα πάνε καλά,θα έχουμε τουλάχιστον έξι μήνες καθυστέρηση για την δημοπράτηση,με ότι αυτό συνεπάγεται εν όψει της ερχόμενης τουριστικής περιόδου”.

"Με στεναχώρησε η στάση Παρίση για τον ΦοΔΣΑ" 

Όσον αφορά την στάση του προέδρου της ΠΕΔΙΝ του κ.Αλέξανδρου Παρίση στο συγκεκριμένο θέμα ο κ.Μιχαλάτος εξέφρασε την πικρία του αναφέροντας ότι ο κ.Παρίσης είχε την πλήρη στήριξη της παράταξης του κατά την διαδικασία εκλογής του στην ΠΕΔΙΝ γιατί αυτό ήταν πρός το συμφέρον της Κεφαλονιάς,όμως δυστυχώς σ αυτή την μάχη ,ο Κεφαλονίτης πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ δεν συντάσσεται με την Κεφαλονιά και τον Α΄βαθμό Αυτοδιοίκησης. Οπως άλλωστε τόνισε: "Με στεναχώρησε η στάση Παρίση για τον ΦοΔΣΑ"

Για την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου εν μέσω πανδημίας και τον αγώνα των πολιτών σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα ,ανέφερε ότι “ο Δήμος Αργοστολίου εδώ και έναν χρόνο περίπου λειτουργεί με πολλά προβλήματα λόγω covid-19,με μειωμένο προσωπικό και με περιορισμένες δυνατότητες ωστόσο αγωνίζεται να συνεχίσει το έργο του”.

Ο δήμος Ακολουθεί απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ,οι πολίτες έχουν δείξει ωριμότητα και χαρακτήρισε τα μέτρα πολύ αυστηρά,τονίζοντας ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν θα έπρεπε να απαγορευθούν.

“Πολίτες,Δημοτική Αρχή και Περιφέρεια κατόρθωσαν να διατηρήσουν ασφαλή την Κεφαλονιά” και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτό και με τους εμβολιασμούς να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο η τοπική κοινωνία.

Όσον αφορά την επόμενη τουριστική περίοδο αισιοδοξεί ότι θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και δήλωσε ότι λόγω της ανασφάλειας και της διστακτικότητας που υπάρχει,τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία για το πως θα κινηθούν οι επισκέπτες μας.

Ο δε Δήμος θα είναι έτοιμος έως το τέλος Απριλίου για την επόμενη τουριστική σεζόν.

Για το Δημοτικό Γηροκομείο,εν πρώτοις αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του γηροκομείου στην τράπεζα της Ελλάδος.

“Η κυβέρνηση” όπως είπε, “θέλει όλα τα αποθεματικά να υπάρχουν στην τράπεζα της Ελλάδος για να χρησιμοποιεί αυτή τη ρευστότητα και να μην δανείζεται,όμως τα διαθέσιμα του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου δεν είναι χρήματα που προέρχονται από τα έσοδα του γηροκομείου,είναι από δωρεές.

Η δωρεά Βεργωτή είναι 3.500.000 ευρώ,που αποδίδουν περίπου 100.000 ευρώ τόκους ετησίως στο γηροκομείο.

Το Δημοτικό Γηροκομείο λειτουργεί από τις εισφορές του ΕΟΔΥ και από δωρεές δημοτών που θέλουν να βοηθήσουν το έργο του,δεν επιχορηγείται,επομένως είναι απαράδεκτο να στερηθεί και τις 100.000.

Εκφράσθηκε η πλήρης στήριξη μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του για την άρνηση του να καταθέσει τα ταμειακά διαθέσιμα του στην τράπεζα της Ελλάδος παρ’ όλες τις απειλές εξ άνωθεν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην διοίκηση”.

Για τα προβλήματα που επικαλούνται ότι έχει το νέο κτίριο,επισήμανε για μιά ακόμη φορά ,ότι ως Δημοτική Αρχή ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν ενδιαφέρονται για το επικοινωνιακό κομμάτι,αλλά για το συμφέρον των τροφίμων.

Αθόρυβα εγκαταστάθηκαν οι τρόφιμοι στον χώρο που τους αξίζει και τους εξυπηρετεί.

“Είναι αξιέπαινη η Μητρόπολη Κεφαλονιάς και η Μονή του Αγίου Ανδρέα που τους φιλοξένησαν όλα αυτά τα χρόνια,ανέφερε,όμως ήταν καιρός να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα τους.

Ανακόψαμε την διαδικασία που ενδεχομένως με το κλείσιμο του ματιού από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έπρεπε να φύγει ο εργολάβος χωρίς να καλύψει τις εκκρεμότητες που υπήρχαν.

Εκδικάζονται από το αρμόδιο υπουργείο οι ενστάσεις που έχουμε απέναντι στον εργολάβο για το ότι θα πρέπει να αποκαταστήσει τις όποιες κακοτεχνίες έχει αφήσει.

Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε να λήξει όλη αυτή η διαμάχη για να μετακινήσουμε τους τρόφιμους,

δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια τους, είναι πολύ ευχάριστο το περιβάλλον ,διαβιούν πάρα πολύ καλά,έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για εγκατάσταση νέων τροφίμων,γίνεται πολύ καλή δουλειά από την πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο και εύχομαι πολύ γρήγορα να περάσει η πανδημία για να μπορέσουν τα ΜΜΕ του νησιού μας να καταγράψουν και να απαθανατίσουν το πόσο ευτυχισμένοι και χαρούμενοι είναι οι διαμένοντες.

Είναι άδικη η κριτική που γίνεται, η διοικητική παραλαβή του έγινε τον Μάρτιο του 2018,η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έπρεπε να μεταφέρει εκεί τις διοικητικές υπηρεσίες του γηροκομείου,να λειτουργήσει και να εντοπισθούν τα προβλήματα που υπήρχαν.

Στις 31 Αυγούστου του 2018 που μας παρέδωσε το κτίριο , δεν υπήρχε ούτε ρεύμα και γεννάται το ερώτημα χωρίς ρεύμα πως μπορούσαν να ελέγξουν αν λειτουργούσαν τα μηχανήματα.

Δεν κατάφεραν ενάμιση χρόνο να ηλεκτροδοτήσουν το κτίριο,υποχρεωθήκαμε με το που αναλάβαμε την Δημοτική αρχή να φτιάξουμε τον υποσταθμό για την παροχή ρεύματος και να ελέγξουμε όλα τα ηλεκτρομηχανολογικά του κτιρίου, να πάρουμε τα ανάλογα πιστοποιητικά και τότε εντοπίσαμε όλα τα προβλήματα.

Στην χρονική καθυστέρηση του ενάμιση χρόνου βρίσκει πάτημα ο εργολάβος και αρνείτει να καλύψει τα προβλήματα που υπάρχουν και ίσως και να δικαιωθεί.

Όταν θα σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα και γίνει επισκέψιμο,πιστεύω ότι όλοι θα μας δικαιώσουν”.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-271162199}

 




00 inkefalonia general ad 300X250