Νίκος Ανουσάκης: “Είμαστε ως παράταξη σε φάση ανακατάταξης - Κάνουμε μία σοβαρή και θεσμική αντιπολίτευση”

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 09:56

Νίκος Ανουσάκης: “Είμαστε ως παράταξη σε φάση ανακατάταξης - Κάνουμε μία σοβαρή και θεσμική αντιπολίτευση”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Xαλαβαζή ,μίλησε ο Νίκος Ανουσάκης, Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αργοστολίου.

Ο κύριος εκφραστής της αντιπολιτευτικής γραμμής της Δημοτικής παράταξης “Ισχυρή Κεφαλονιά”, αναφέρθηκε στα αυτοδιοικητικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Ο νέος διαπεριφερειακός ΦΟΔΣΑ και τα όσα έχουν προκύψει σχετικά το αποτέλεσμα της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς,το μουσείο Σκλάβου,τα ενδοπαραταξιακά της “Ισχυρής Κεφαλονιάς”ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Ο κ.Ανουσάκης για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι η εκλεγμένη ηγεσία της Κεφαλονιάς,ο δήμαρχος Αργοστολίου κ. Μιχαλάτος,ο αντιπεριφερειάρχης κ.Τραυλός ,ο βουλευτής κ.Καππάτος έχουν την ευθύνη να προασπίζονται τα συμφέροντα της Κεφαλονιάς. Αυτοί έχουν την διοίκηση και κρίνονται με βάση την αποτελεσματικότητα τους.¨Εκφρασε την απορία του για το εάν το έργο του ΧΥΤΥ πρέπει να προκηρυχθεί και να εκτελεστεί από τον Δήμο Αργοστολίου η από τον νέο ΦΟΔΣΑ για την δημιουργία του οποίου όπως τόνισε η παράταξή του ήταν αντίθετη.

“Οπως δήλωσε δε χαρακτηριστικά: ¨Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχουν μπεί στο “κάδρο” αυτών που υποχρεούνται να πιέσουν την κυβέρνηση και την κα Κράτσα, ο Βουλευτής και ο Αντιπεριφερειάρχης και να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη και να μπορέσουν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα από την στιγμή που έχουν πολύ καλές πολιτικές σχέσεις με τον Δήμαρχο.”Η “Ισχυρή Κεφαλονιά” τώρα είναι αντιπολίτευση και κατηγορούν τον Παρίση ο οποίος σήμερα δεν διοικεί. Ως πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ ο κ.Παρίσης δεν είναι ακριβές ότι δεν προασπίζει τα συμφέροντα της Κεφαλονιάς ,απλώς έχει την άποψη ότι πρέπει να εστιάσουμε στην υλοποίηση του έργου.

Οι δίαυλοι πρός την Κυβέρνηση είναι ο Βουλευτής και ο Αντιπεριφερειάρχης ,δεν έχω δεί μέχρι σήμερα καμία συμμετοχή τους στο θέμα αυτό,μπορεί να μην θέλει να διαταράξει ο κ.Μιχαλάτος τις πολύ καλές σχέσεις τους ,η να τους φέρει στο σημείο να συγκρουστούν με την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια αντίστοιχα,όμως αυτοί οι δύο είναι που πρέπει να ασχοληθούν.

Εμείς στο παρελθόν συγκρουστήκαμε με την Κυβέρνηση ευθέως για το θέμα των ΤΕΙ,παρόλο που ήμασταν πολιτικά φίλα προσκείμενοι. Τώρα ήρθε η ώρα του Βουλευτή και του Αντιπεριφερειάρχη να πάρουν θέση και να απαιτήσουν το συγκεκριμένο έργο να γίνει από τον Δήμο Αργοστολίου. Αυτό είναι και το έργο του Δημάρχου,να τους αναγκάσει να πιέσουν την Κυβέρνηση.

Για την στάση της κυβέρνησης όσον αφορά την διαχείριση των απορριμάτων στην Κεφαλονιά,είπε ότι η “Ισχυρή Κεφαλονιά 'διαφώνησε από την αρχή με την διάλυση της διαδημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας Κεφαλονιάς ,στήριξε τον αγώνα της ΕΔΑΚΙ ,να παραμείνει με συρρικνωμένες βέβαια αρμοδιότητες,οι περισσότερες πέρασαν στον νέο ΦΟΔΣΑ ο οποίος είναι πλέον νόμος του κράτους,όμως οι νόμοι αλλάζουνε και αυτό προϋποθέτει πολιτική πίεση και αποτελεσματικότητα από την παρούσα ηγεσία της Κεφαλονιάς.

Για την διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς,ο κ.Ανουσάκης ανέφερε ότι ήταν από τους ελάχιστους που είχε την τόλμη να πάει ενάντια στον λαϊκισμό και την δημαγωγία και να στηρίξει τον ενιαίο δήμο. Ο Δήμος Κεφαλονιάς ήταν ισχυρός ,μπορούσε να αποδώσει,είχε πολλές αρμοδιότητες οικονομικό μέγεθος και μπορούσε να αποδώσει. Παραδέχθηκε ότι δεν έγιναν όλα τέλεια ειδικά την πρώτη περίοδο,αλλά την ώρα που άρχισε να αποδίδει και να φαίνονται τα αποτελέσματα για το σύνολο της Κεφαλονιάς,τον διέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους ,πιστεύοντας ότι θα πάρει την έδρα. Τα πράγματα είναι δύσκολα σήμερα ιδίως για το Ληξούρι και την Σάμη και θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα.

¨Οσον αφορά το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου,ο κ.Ανουσάκης υπερτόνισε ότι ανεγέρθη από την Δημοτική αρχή Παρίση,όμως δεν είχαν το πολιτικό Θάρρος η θράσος να εγκαταστήσουν στο κτήριο τους τρόφιμους χωρίς να υπάρχει άδεια λειτουργίας. Με πολιτικό “τσαμπουκά” ο κ. Μιχαλάτος τους εγκατέστησε και η “Ισχυρή Κεφαλονιά” θα βοηθήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες και όσο το δυνατόν γρηγορότερα να δοθεί η άδεια.

Για το Μουσείο Γερασίμου Σκλάβου,ο κ. Ανουσάκης είπε ότι είναι μία πρόθεση δημιουργίας μουσείου και ότι κατά την άποψη του έχει πάρα πολλά προβλήματα για να γίνει πράξη.”Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να δεσμεύεις το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου για 30 χρόνια,για τις επόμενες 7 δημοτικές αρχές. Για εμάς αυτό είναι κωμικό και υπερφίαλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι τον μεγαλύτερο γλύπτη της Κεφαλονιάς που είναι αναγνωρισμένος παγκοσμίως. Να πάει αυτή η συλλογή στο πνευματικό κέντρο στα Κουρκουμελάτα και να αναδειχθεί η πνευματική παράδοση της Λειβαθούς. Αυτό το κτήριο θεωρούμε ότι μπορεί να έχει πολλές δράσεις αλλά όχι με το κριτήριο της μονιμότητας. Είπα ότι αν ξαναεκλεγούμε θα το κάνουμε και πάλι δημαρχείο με παράλληλη πολιτιστική δράση. Η άποψη που υπήρχε ότι η έδρα του Δήμου πρέπει να είναι ένα αχούρι ,ένα κτήριο που δεν ταιριάζει στην ιστορία της Κεφαλονιάς μας βρίσκει αντίθετους .Θεωρούμε ότι η έδρα του Δήμου πρέπει να λάμπει και να εκπέμπει πολιτισμό. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου επί δημαρχίας Τσιλιμιδού ,υπήρχε η άποψη ,όχι με την μορφή της δέσμευσης ,ότι το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος έπρεπε να γίνει πινακοθήκη,ήρθε μιά άλλη Δημοτική Αρχή και αποφάσισε να το κάνει δημαρχείο. Η βούληση της μίας Δημοτικής Αρχής δεν δεσμεύει την επόμενη. Έγινε μία διαπραγμάτευση εν κρυπτώ με την οικογένεια Σκλάβου,οι υπόλοιποι δεν ξέραμε τίποτα ,δεν ξέρω ποιοι έκαναν την διαπραγμάτευση,ενημερωθήκαμε τελευταία στιγμή με την εισήγηση ,βεβαίως είμαστε ευγνώμονες στην οικογένεια για το χρησιδάνειο,όμως το ότι συνδέθηκε το χρησιδάνειο των έργων του Σκλάβου με την δέσμευση του κτηρίου για 30 χρόνια,για εμάς είναι λάθος.

Όσον αφορά τα ενδοπαραταξιακά θέματα της “Ισχυρής Κεφαλονιάς”ο κ. Ανουσάκης ,δεν έκρυψε ότι πάντα μία ήττα φέρνει ανακατατάξεις και διεργασίες.”Σε πρώτη φάση φέρνει γκρίνια και σιγά σιγά εξομαλύνονται τα πράγματα.¨οπως είπε,”είμαστε μία μεγάλη παράταξη με πολλές τάσεις με πολλές πολιτικές προσωπικότητες γι αυτό φέρναμε και αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα. Είμαστε μιά ομάδα πολύ ισχυρή και είναι φυσικό να έχουμε διαφωνίες ,πολλές κατευθύνσεις και πολλές επιλογές. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ανακατάταξης, οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές έχουμε πολλούς φίλους και πολιτικά στελέχη ,συζητάμε συνεχώς για να καταλήξουμε για το τι θα κάνουμε ,κάνουμε μία πολύ σοβαρή ,προγραμματική, θεσμική αντιπολίτευση για τις δημοτικές εκλογές θα δούμε τι θα γίνει,είναι νωρίς ακόμη ,το σίγουρο κατ' εμέ είναι ότι θα έχουμε βουλευτικές το αργότερο έως τον επόμενο Σεπτέμβριο,άρα έχουμε πολλά πράγματα που μεσολαβούν. Είμαστε σε μία ήρεμη φάση,είναι πολύ νωρίς για να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι

Για τον στολισμό του Δήμου Αργοστολίου ο κ.Ανουσάκης ανέφερε, ότι η Δημοτική Αρχή Παρίση ήταν ουσιαστικά αυτή που εγκαινίασε τον όμορφο στολισμό,το χωριό των Χριστουγέννων,τις συναυλίες κ.λ.π.ότι ήταν σύμφωνοι με τον στολισμό,όχι όμως και με το υπέρογκο ποσό. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία δαπάνη 41.000 ευρώ και χάλασε και άλλες 30.000 ευρώ το Λιμενικό ταμείο. Είμαστε υπέρ του στολισμού,όμως δαπανήθηκαν πάρα πολλά λεφτά και γι αυτό ψηφίσαμε κατά.
¨
Οσον αφορά την αντιπολιτευτική στάση της “Ισχυρής Κεφαλονιάς στην Δημοτική Αρχή, ο κ.Ανουσάκης είπε ότι ο κ.Μιχαλάτος και η αυτοδιοικητική ομάδα του έχει να αντιπαρατεθεί με την Δημοτική Αρχή Παρίση που έκανε απίστευτα πράγματα σε μία περίοδο πρωτοφανούς κρίσεως και με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που την κυνηγούσε με το ζόρι. Όπως είπε,”η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου κάνει μελέτες που είναι σχέδια επί χάρτου. Να δούμε το αποτέλεσμα. Έχουμε βιώσει μία πλημμυρίδα μελετών,αλλά δεν με πείθουν για την αποτελεσματικότητα τους. 

Ακολουθεί ολόκληρη την συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/anousakis-1039-aftodioikisi}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250