Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: “Το έργο POLYSEMi αποτελεί μία πρόκληση και μία εύκαιρα να δείξουμε τη διαφορετικότητά μας”

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 16:38

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: “Το έργο POLYSEMi αποτελεί μία πρόκληση και μία εύκαιρα να δείξουμε τη διαφορετικότητά μας”

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κυρία Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης e-GoV & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ιονίων Νήσων, Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας παραχώρησαν σήμερα (Δευτέρα 14/12/2020) συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ για να αναφερθούν στους στόχους του έργου “POLYSEMi” το οποίο θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς θα προσελκύσει ένα άλλο εναλλακτικό είδος επισκεπτών και θα δημιουργήσει ένα είδος πολιτιστικού τουρισμού εκμεταλλευόμενο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η Περιφερειάρχης ανέφερε ότι το έργο POLYSEMi αποτελεί μία ευκαιρία να αναδείξουμε τον πολιτιστικό μας πλούτο και μέσα από τη λογοτεχνία ανοίγει δρόμους και σε άλλες πτυχές του, που μέχρι τώρα δεν έχουν αναδειχθεί, ενώ απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου είπε τα εξής: “Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης όπου όλα μοιάζουν μεταξύ τους, Το μοντέλο ανάπτυξης στον κόσμο είναι ενιαίο, οι εικόνες που έχουμε ανά τον κόσμο είναι ίδιες, τα μουσεία στην αρχιτεκτονική τους και στη σύλληψή τους είναι τα ίδια και παρ’ όλα αυτά είμαστε στη μεγάλη αναζήτηση της ταυτότητας του κάθε τόπου από όλους τους λαούς. Νομίζω αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της εποχής μας και μία μεγάλη πρόκληση για εμάς που έχουμε μια διακριτή ταυτότητα. Ο κόσμος προσπαθεί με τη μετακίνησή του, να ανακαλύψει το διαφορετικό και το τυπικό. Άρα δεν πρέπει να μπούμε στην παγίδα της ομογενοποίησης αλλά να αντλήσουμε κάθε πηγή για να δείξουμε τη διαφορετικότητά μας. Σήμερα, κάνουμε μία μεγάλη άντληση πολιτιστικών ιδεών και πόρων για να αναδείξουμε τον πλούτο της Περιφέρειάς μας. Άρα είμαστε στο μονόδρομο της ανοιχτής κοινωνίας, του ανοιχτού κόσμου και της άντλησης κάθε πολιτιστικού πόρου με σκοπό την αξιοποίηση και την ένταξή του στην ανάπτυξή μας και την τουριστική μας προβολή. Για αυτό δίνω μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα POLYSEMi, διότι δεν μας μιλάει γενικά για τον πολιτισμό αλλά μας βάζει στη λογοτεχνία κάτι που δεν το έχουμε μέχρι σήμερα αξιοποιήσει. Εφόσον σήμερα συμμετέχει και η “Ήπειρος” στη συνέντευξη, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στο πρόγραμμα της διαπεριφερειακής μας συνεργασίας για την ανάδειξη του 1821. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να συνυπάρξουμε στο πλαίσιο της ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που είμαι μέλος και Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού, και να αναδείξουμε τη διαπεριφερειακή συνεργασία των Ιονίων Νήσων, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, διότι ότι πετύχαμε για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας και στη συνέχεια, το πετύχαμε ως μία μεγάλη Περιφέρεια. Με την Ήπειρο μας ενώνουν ζωντανές κοινότητες Ηπειρωτών που υπάρχουν πολύ καλά ενταγμένες στην Κέρκυρα, αλλά διατηρώντας τα λεβέντικα χαρακτηριστικά τους, καθώς και η αργυροχοΐα και χρυσοχοΐα που έχει αναπτυχθεί στη Ζάκυνθο και στα άλλα νησιά με την υπογραφή Ηπειρωτών καλλιτεχνών. Έχουμε πολλά λοιπόν πράγματα να μοιραστούμε με τις όμορες Ελληνικές Περιφέρειες, πέρα από την προσπάθεια του να ζωντανέψουμε την ουσία του Interreg και να επικοινωνήσουμε με τις περιοχές της Ιταλίας”.

Με τη σειρά του, ο κύριος Καποδίστριας, ως υπεύθυνος για το έργο POLYSEMi για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έκανε μία συνοπτική αναφορά στο έργο και τόνισε ότι: “Το POLYSEMi στοχεύει να αναδείξει λογοτεχνικές διαδρομές και μέσα από αυτό έγινε μία πρώτη διαδρομή που ενώνει τις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους με στόχο να συνεχίσουμε σε άλλες πολιτιστικές συνεργασίες, όπως για παράδειγμα στα εικαστικά. Είναι μέχρι σήμερα ένα επιτυχημένο πείραμα που μέσα στον Κορονοϊό κατάφερε και ξεχωρίσει και θέλω να συγχαρώ όλους όσους έχουν εμπλακεί.”

 

Μπορείτε να δείτε όλη τη Συνέντευξη εδώ: {https://www.youtube.com/watch?v=lBs1AtLR-uI}


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250