Επιστολή Σωτήρη Κουρή για τα προβλήματα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2013 14:23

Επιστολή Σωτήρη Κουρή για τα προβλήματα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Επιστολή απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωστή Μουσουρούλη, τον Γενικό Γραμματέα κ. A. Μπούσιο, τον Λιμενάρχη Κεφαλληνίας,κ. Γ. Καλιτσουνάκη, τον Λιμενάρχη Κυλλήνης κ. Γ.Σταθόπουλο, την ΑΝΕΖ κ. Χ. Μαρκουτσά, την Ionian Ferries κ.Γ. Βασιλαρά, στην οποία αναφέρεται στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κεφαλονιά στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Πιο αναλυτικά ο κ. Κουρής τονίζει: Επ΄ αφορμής της ομαλής διακίνησης των επιβατών και της αναμενόμενης αύξησης της διακίνησης επισκεπτών την περίοδο των εορτών, γεγονότα που καταστούν περισσότερο εμφανή την ανάγκη για σταθερά και συγκεκριμένα δρομολόγια πλοίων,- με τις ελάχιστες δυνατές διαφοροποιήσεις ειδικών περιστάσεων, θερινών ή εορταστικών περιόδων- οφείλουμε να εκφράσουμε την γενικότερη απαίτηση του κοινού και των επαγγελματιών για περισσότερη οργάνωση, σαφήνεια και εγκυρότητα στα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά μας. Συγκεκριμένα, έχει κατά καιρούς διατυπωθεί πλειάδα παραπόνων με ουσιαστική επιχειρηματολογία που αφορά σε:

· Δυστοκίες στις μεταφορές ακόμη και μέσω των τακτών δρομολογίων των λεωφορείων του ΚΤΕΛ

· Μεγάλη ταλαιπωρία των εταιρειών διακίνησης εμπορευμάτων αλλά και του εμπορίου γενικότερα.

· Προβλήματα από φθορές ευπαθών προϊόντων, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, κατά τις επαγγελματικές μεταφορές, εξαιτίας αναβολών και καθυστερήσεων δρομολογίων ή μη βολικών ωραρίων διακίνησης.

· Ταλαιπωρία επιβατών και ακυρώσεις ή απώλεια ιατρικών ραντεβού για ασθενείς με χρόνια και λίαν σοβαρά νοσήματα, ακόμη και επικίνδυνες ολιγωρίες κατά την μετάβαση εκτάκτων ιατρικών περιστατικών, γεγονός που ενέχει υψηλότατο κόστος και επικινδυνότητα για την πορεία της υγείας αλλά και την ζωή των ασθενών

· Οικονομικές επιβαρύνσεις για το κοινό (σπουδαστές, εργαζομένους κτλ) που αναγκάζονται να παραμένουν στο Λιμάνι της Κυλλήνης ή στην Αθήνα πλέον του προγραμματισμένου χρόνου λόγω εκτάκτων αλλαγών στα υφιστάμενα ή αιφνίδιων τροποποιήσεων στα προσεχή δρομολόγια των πλοίων της γραμμής που εξυπηρετείτε.

· Η ακύρωση διακίνησης του «Τύπου» επιφέρει ιδιαίτερες δυσκολίες στην ενημέρωση και μεγάλη οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις του,

Θεωρούμε ότι είναι απολύτως κατανοητό, ότι η εποχή είναι λίαν επώδυνη και επιβάλλεται να λειτουργούμε συντονισμένα για την διευκόλυνση και την αποφόρτιση του κόσμου από οτιδήποτε τον επιβαρύνει σε όλα τα επίπεδα και όχι να προκαλούμε επιπλέον δυσχέρειες. Επιπρόσθετα θα πρέπει να μεριμνάμε για την διατήρηση μιας αξιοπρεπούς εικόνας πολιτισμού των νησιών της περιφέρειάς μας, ειδικά στην βάση της αξιοπιστίας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των θαλάσσιων μεταφορών, διαφυλάσσοντας την καλή έξωθεν μαρτυρία μας στους επισκέπτες και το τουριστικό κοινό που τυγχάνει να επισκέπτεται τα νησιά μας.

Με δεδομένα τα ζητήματα της νησιωτικότητας που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή μας αλλά και το γεγονός ότι η οικονομία μας στηρίζεται κυρίως στις εισροές από το τουρισμό, η διαχείριση των θεμάτων αυτών με ευθύνη, κρίνεται ζωτική για όλους μας.

Ως εκ τούτου επιβάλλεται ιδιαιτέρως όπως επανεξετάσετε το ζήτημα της εξομάλυνσης και σταθερότητας των δρομολογίων ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι απρόοπτες διαφοροποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

Δεδομένης της αγαστής μέχρι τώρα συνεργασίας μας προσβλέπουμε στην θετική αντιμετώπιση του αιτήματός μας.

Λυπάμαι ειλικρινά, αλλά η ακαταστασία αυτή επειδή δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία των νησιών μας, θα μας αναγκάσει να πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προάσπιση των συμφερόντων των Περιφερειακών Ενοτήτων μας.

Με εκτίμηση.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250