Θεόφιλος στον Inkefalonia 103,9 εφ’ όλης της ύλης: Τι είπε για Αναπτυξιακό Οργανισμό, Δημοτικό Γηροκομείο, Δημοπρατήσεις νέου ΦoΔΣΑ, Χριστουγεννιάτικο στολισμό, Δημοτική Οδοποιία και Πανδημία (Ηχητικό)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 09:37

Θεόφιλος στον Inkefalonia 103,9 εφ’ όλης της ύλης: Τι είπε για Αναπτυξιακό Οργανισμό, Δημοτικό Γηροκομείο, Δημοπρατήσεις νέου ΦoΔΣΑ, Χριστουγεννιάτικο στολισμό, Δημοτική Οδοποιία και Πανδημία (Ηχητικό)

Στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 “Μέρα Μεσημέρι” με τον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος ,ενημερώνοντας για πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν στον δήμο Αργοστολίου και όχι μόνο.

Συνοπτικά :

Για την σύσταση του αναπτυξιακού οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης:

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Και δεν καταλαβαίνω γιατί πήρε αυτή την τροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο (της 11ης Νοεμβρίου).Είναι κάτι που έχουμε αποφασίσει όλοι πλην Λαϊκής Συσπείρωσης από τον Μάιο του 2020 με την απόφαση 130. Είχαμε αποφασίσει ότι πρέπει αυτό το θεσμικό εργαλείο που έφτιαξε η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους δήμους για να προχωρήσουν το αναπτυξιακό μοντέλο, να κάνουν μελέτες και να είναι έτοιμοι στα νέα δεδομένα να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο ¨Αντώνης Τρίτσης”. Είναι αναπτυξιακοί οργανισμοί που το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τον κάθε δήμο με 150.000 ως πρώτο κεφάλαιο για να δημιουργηθεί αυτή η εταιρεία. Ο δήμος λοιπόν μετά την εξέλιξη αυτή με την Σάμη και το Ληξούρι που είχαν προσπαθήσει μόνοι τους, είχαμε ετοιμάσει μια πρόταση με την Ιθάκη και με την πολύ σωστή παραίνεση του Αλέξανδρου Παντελειού είπαμε να μπουν και οι δύο άλλοι δήμοι, επικοινώνησε με τους άλλους δύο δημάρχους ,με τον κ. Κατσιβέλη και τον κ. Μονιά οι οποίοι συμφωνούνε αν τα εγκρίνουν τα δημοτικά τους συμβούλια και ζητήσαμε από το δημοτικό συμβούλιου Αργοστολίου με εισήγηση του κ. Παντελειού να ψηφίσει να φτιάξουμε έναν αναπτυξιακό οργανισμό που να συμμετέχουν όλοι οι δήμοι. Όλοι συμφωνούμε ότι η έδρα θα είναι στο Αργοστόλι, όλοι συμφωνούμε ότι τα στελέχη που θα επανδρώσουν τον αναπτυξιακό οργανισμό θα είναι παιδιά τεχνοκράτες και επιστήμονες από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, με τα δικά μας παιδιά θα οργανωθούμε και θα δώσουμε μια κατεύθυνση σε έργα και δράσεις για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Για την απο κοινού δημοπράτηση έργων Κεφαλονιάς και Κέρκυρας στον νέο ΦΟΔΣΑ:

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου απο την περίοδο θητείας Παρίση, είναι μια προσπάθεια που έχει βάθος χρόνου πίσω, συνέταξε μία μελέτη για την επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου για να φτιαχτεί άλλο ένα κύτταρο, για να δώσει ακόμη 20-30 χρόνια ζωή. Την μελέτη την υπέβαλε ,μία προγραμματική που είχε με την ΕΔΑΚΙ στο ΕΠΕΡΑΑ, εγκρίθηκε ,είχε φτιάξει τα τεύχη δημοπράτησης, μίλαγα συνέχεια με τον γραμματέα και μου έλεγε να το τρέξουμε γρήγορα να το δημοπρατήσουμε και τώρα αυθαίρετα προσπαθεί το υπουργείο; Ο νέος περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, να πάρει , που δεν μπορεί να το κάνει κατ’ εμένα, να το δώσει στη ΔΙΑΔΥΜΑ σε έναν καινούργιο συνεργάτη, να το δημοπρατήσουν αυτοί. Αυτό με εκπλήσσει, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, Φανταστείτε μια υπηρεσία να το μελετάει και να δημοπρατεί την μελέτη αυτή κάποιος άλλος! Είναι αντιδεοντολογικό.

Αναφορικά με το Νέο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου και την κριτική που γίνεται:

Θα δοθούν εξηγήσεις και θα γίνει θέμα σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα. Εμείς πάνω απ' όλα βάζουμε το καλό των τροφίμων που τόσα χρόνια περιμένουν να βρεθούν στον δικό τους χώρο. Θεωρώ ότι η κίνηση αυτή, το να πάμε εκεί μας έχει δικαιώσει γιατί είναι ευχαριστημένοι και τα προβλήματα που υπάρχουν θα τα λύσουμε. Θα δοθούν εξηγήσεις και στοιχεία στο δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και θεωρώ ότι αυτοί οι ανώνυμοι γνωστοί, οι οποίοι κάνουν τις καταγγελίες δεν θα βρουν έδαφος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του Δήμου και τις αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Το χρονικό διάστημα που έχει περάσει, η αντιπολίτευση σχεδόν όλες τις φορές έχει δείξει μια ώριμη στάση και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι σημείο που γίνεται διάλογος , αντιπαράθεση απόψεων και λειτουργεί καλά το Δημοτικό Συμβούλιο .

Παραινέσεις κάποιων άλλων εκτός Δημοτικού Συμβουλίου ότι πρέπει να κάνει η “Ισχυρή Κεφαλονιά” αντιπολίτευση στην Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου, παραινέσεις από κάποιους που δεν θέλουν να υπάρχει σύμπλευση και ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου ωθούν την 'Ισχυρή Κεφαλονιά” να βρει σημεία αντιπαράθεσης. Θεωρώ ότι ήταν μια λάθος επιλογή της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» να συγκρουστεί με εμάς για τον στολισμό της πόλης. Είναι κάτι νομίζω που το χρειάζεται αυτή την στιγμή πόλη και η περιφέρεια του δήμου , δεν υπάρχουν στολίδια, επισκευάσαμε όσα μπορούσαμε ,όλο τον δήμο πρέπει να τον στολίσουμε , να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την ψυχολογία των κατοίκων. Είναι δαπάνη η οποία δεν θα είναι για έναν χρόνο, είναι δαπάνη και για τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι λοιπόν εκεί η ουσία ,η αντιπαράθεση είχε να κάνει για την αντιπαράθεση μόνο.

Για την δημοπράτηση τις Δημοτικής οδοποιίας Δήμου Αργοστολίου:

Οι 350.000 ευρώ είναι η ΣΑΤΑ την οποία όπως είχαμε υποσχεθεί τότε στα Δημοτικά Συμβούλια τα συγκεντρώσαμε σε μία μελέτη για να μην γίνουν απευθείας αναθέσεις και θα γίνονται τα έργα όλα μαζί. Είναι μικρά έργα τα οποία θα αφορούν όλους τους οικισμούς σε όλο το εύρος του Δήμου Αργοστολίου. Λίγοι δρόμοι σε όλα τα χωριά.

Για το 2ο lockdown και τα μέτρα προστασίας των πολιτών σε επίπεδο Δήμου:

Ο Δήμος πάντα μετέχει και είναι στο συντονιστικό του νησιού που προεδρεύει η Περιφέρεια. Μαζί με τους υπόλοιπους δημάρχους ,τον Αντιπερειφερειάρχη, το Νοσοκομείο, την Αστυνομική Διεύθυνση ,την Λιμενική Αρχή, κάνουμε όλες τις κινήσεις για να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα που παίρνει η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ. Προσπαθούμε να τηρούμε τους κανόνες λειτουργίας σε επίπεδο Δήμου, Προσπαθούμε να κάνουμε τεστ στο προσωπικό του γηροκομείου ούτως ώστε να μην μπεί ο ιός στο γηροκομείο, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας με το «Βοήθεια στο σπίτι» προσπαθούμε να μην λειτουργούν οι παιδικές χαρές, να μην υπάρχει συνωστισμός και συναθροίσεις στους κοινόχρηστους χώρους, κάνουμε όλες τις ενέργειες και παρακαλούμε και τους δημότες να τηρήσουν τα μέτρα, να κάνουν υπομονή, γιατί το 2ο κύμα είναι πιο δυνατό και έχει φέρει στα όρια το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Για την παραλία στο Κορώνι:

Μας έτυχε να διαχειριστούμε ένα μεγάλο πρόβλημα και να εμφανιστεί μια απόφαση δικαστηρίου μετά από τόσα χρόνια και ο ιδιοκτήτης να θέλει να εφαρμόσει την απόφαση που είχε κερδίσει το 1997 πριν 20 τόσα χρόνια. Θα βρούμε λύση, θεωρώ ότι και να γίνει, ότι και να συμβεί , δεν μπορεί να μην υπάρχει πρόσβαση στην παραλία. Ο Δήμος χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τον διάλογο με τον ιδιοκτήτη για να δούμε αν μία πρόταση που έχει είναι εφικτή και την διαδικασία της απαλλοτρίωσης στο επίδικο κομμάτι αυτό και να ασκήσουμε και τα ένδικα μέσα αν χρειαστεί, ασφαλιστικά μέτρα. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί για πάντα, πρέπει να βρεθεί μία λύση οριστική. Επιλέγουμε και είμαστε με του κατοίκους, με σεβασμό βέβαια στον ιδιοκτήτη και στα δικαιώματα του, όμως πρέπει να πάει ο δρόμος στο Κορώνι.

Οι συμβουλές του για αυτή την περίοδο της πανδημίας :

Αυτή την στιγμή προτεραιότητα έχει η υγεία , να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά, να προστατεύσουμε τα δικά μας άτομα που ανήκουν στην κατηγορία ευπαθή ομάδα, αυτοί οι οποίοι εντοπιστούν να έχουν τον ιό να μείνουν σε καραντίνα και να ευχηθούμε και να προσπαθήσουμε όσο γίνεται να μην έχουμε πολλά κρούσματα.

Ακολουθεί ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-757153971}




00 inkefalonia general ad 300X250