Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου: Ψήφισμα για την απόσυρση του κεφαλαίου του Νομοσχεδίου για την εκτός σχεδίου δόμηση: “Θα συντελεστεί μία άνευ προηγουμένου κοινωνική αδικία”

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 14:54

Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου: Ψήφισμα για την απόσυρση του κεφαλαίου του Νομοσχεδίου για την εκτός σχεδίου δόμηση: “Θα συντελεστεί μία άνευ προηγουμένου κοινωνική αδικία”

Την απόσυρση του κεφαλαίου του χωροταξικού Νομοσχεδίου όσον αφορά την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, υπερψήφισε χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, συντασσόμενο και με τις απόψεις επί του θέματος με την ΝΕ του ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Στην συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, συμμετείχε και ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Καππάτος, ενώ την εισήγηση έκανε αρχικά ο Επικεφαλής της παράταξης «Κεφαλονιά Νησί για Όλους» & τ. Πρόεδρος της Ν.Ε ΤΕΕ Κεφ/νιας & Ιθάκης Αλέξανδρος Παντελειός και εν συνεχεία η νέα πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης κα Αγγελική Κοκκολιάδη: Οπως η ίδια τόνισε: “Προωθείται η Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Η διαβούλευση έρχεται σε ακατάλληλη περίοδο, καθώς βρίσκεται στο μέσο μίας διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης λόγω Κορονοϊού. Είναι μικρό το ποσοστό των εκτός σχεδίου οικοπέδων στην Κεφαλονιά που πληρούν τις προϋποθέσεις. Παράλληλα, θα υπάρξει κάθετη πτώση των αξιών των ιδιοκτησιών και συνεπώς μία αδικία στους μικροϊδιοκτήτες γης. Παράλληλα υποβαθμίζεται το επάγγελμα του Μηχανικού. Χρειάζεται η ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων πριν την λήψη αποφάσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Προτείνουμε την απόσυρση του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για την εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη την επικράτεια. Θα συντελεστεί μια άνευ προηγουμένου κοινωνική αδικία. Πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και μετά να προχωρήσουμε στα περαιτέρω. Τα δεδομένα σε κάθε περιοχή διαφορετικά πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για Κεφαλονιά και Ιθάκη” ήταν τα λόγια της.

Ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Διονύσης Μινέτος τόνισε πως :”Το νομοσχέδιο ως προς την φιλοσοφία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ορθά το ΤΕΕ επισημαίνει οτι δεν έχουν προχωρήσει μία σειρά από πράγματα για να πάμε στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Θα πρέπει να γίνει σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης”.

oloi

Απο την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Ανουσάκης τόνισε : Με βάση το νομοσχέδιο, όποιο αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου δεν έχει πρόσωπο 45 μέτρων αχρηστεύεται και θα είναι εκεί μόνο για να γίνει αμπέλι ή να φυτεύουν ελιές. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε ένα νομοσχέδιο που καταστρέφει περιουσίες”.

Την απόσυρση του χωροταξικού Νομοσχεδίου ζήτησε και ο επικεφαλής της Λαίκής Συσπείρωσης, Γιάννης Κουρούκλης

Ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως: Η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι στο τραπέζι πάνω από 20 χρόνια. Πρέπει κάπου η εκτός σχεδίου δόμηση να περιοριστεί και να σταματήσει η αναρχία που βλέπουμε σε ένα βουνό ή σε μία πεδιάδα. Η κυβέρνηση έχει το θάρρος να νομοθετήσει για να λύσει ένα θέμα που κάποτε πρέπει να ρυθμιστεί.¨Έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της περιουσίας των πολιτών. Σας λέω πάντως με κάθε επιφύλαξη ότι το νομοσχέδιο θα έχει αλλαγές”.

Στο ψήφισμα που κατατέθηκε και όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Παντελειός: "το ψήφισμα συντάσσεται με τις απόψεις της Νομαρχιακής επιτροπής του ΤΕΕ και την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και ζητάει την απόσυρση του συγκεκριμένου κεφαλαίου του χωροταξικού νομοσχεδίου".

Το δικό της ψήφισμα κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζοντας την γενική της αντίθεση στο χωροταξικό νομοσχέδιο.

Το ψήφισμα που κατέθεσε ο κ. Παντελειός, πέρασε κατά πλειοψηφία.

Γιώργος Χαλαβαζής

anousforteskourkristminetos




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250