Αλέξανδρος Αλεξάκης: «Η Πρώτη Μεγάλη Νίκη»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 13:23

Αλέξανδρος Αλεξάκης: «Η Πρώτη Μεγάλη Νίκη»

Ήταν 18 Οκτωβρίου του 1981 και μόλις η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για την χώρα, μετά την ταραγμένη περίοδο της Χούντας.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων είχαν ήδη δει στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου, τον άνθρωπο που μέσα από την έντονη και χαρισματική προσωπικότητα του, θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στα μονοπάτια της ευημερίας και μέσα από την γεωπολιτική της θέση - παράμετρο που ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέδειξε στον μέγιστο βαθμό - να διαδραματίσει δυναμικό ρόλο.

Η απόλυτη αυτοδυναμία που κατέκτησε το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη ιστορική νίκη, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη της περίφημης αλλαγής και αναμφίβολα το όραμα που ενέπνευσε στους Έλληνες ο ίδιος ο Παπανδρέου, έδωσε την πρώτη ώθηση και πίστη για την καίρια ρήξη με το παλαιό πολιτικό κατεστημένο.

Η πολιτική φυσιογνωμία του Ανδρέα Παπανδρέου, ενέπνεε εμπιστοσύνη και μέσα από τις ανανεωτικές τομές που προώθησε, δημιούργησε την δυναμική που ήταν ικανή να φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή σημαντικών διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η διαδρομή του κινήματος στην ηγεσία της χώρας σηματοδοτήθηκε από ριζοσπαστικές αλλαγές, με πιο σημαντική ίσως την ανάδειξη της λεγόμενης μεσαίας τάξης, ως μιας κραταιάς μερίδας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πώς ο ίδιος εδραίωσε την έννοια του πολιτικού πολιτισμού, καθώς μέσα από την πολιτική του αρετή, κατάφερε να κερδίζει σεβασμό ακόμη και από τους πολιτικούς αντιπάλους.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη ιστορική νίκη του Κινήματος, το πολιτικό γίγνεσθαι έχει αλλάξει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου όμως, παραμένει σταθερά ένας σπουδαίος καθοδηγητής. Οφείλουμε να κρατήσουμε το πολιτικό μας φρόνημα ψηλά, στην μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, για να αποδείξουμε πως οι μεγάλες νίκες δεν είναι απλώς μια ανάμνηση.

Να αποδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κομμάτι μιας νοσταλγίας αλλά το μοναδικό κίνημα που στέριωσε στις ψυχές των Ελλήνων, γιατί είδαν την ζωή τους να βελτιώνεται. Ότι το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστεί και εμπνέει καθημερινά τη δημοκρατική έκφραση των πολιτών, συνεχίζοντας να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αδύναμων και ευάλωτων.

Ίσως έχει έρθει η ώρα, όλες οι γενιές που στήριξαν την αλλαγή να επιστρέψουν στο σπίτι τους.  Να επιστρέψουν στο μοναδικό πατριωτικό, λαϊκό κόμμα, που κράτησε τη χώρα στα δύσκολα και αποτελεί ξανά δύναμη εγγύησης και σταθερότητας. Υπάρχει ιστορική μνήμη, πολιτική παρακαταθήκη αλλά και σπουδαίο πολιτικό προσωπικό. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250