Ρόδη Κράτσα: “Η Κεφαλονιά πλήττεται από ενδογενή προβλήματα σε περιοχές με ρέματα κακοποιημένα – Θα ζητήσουμε από το ΥΠΟΜΕΔΙ μελέτες για ζητήματα που κάνουν τις περιοχές ευάλωτες και εμάς μοιρολάτρες” (video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 19:04

Ρόδη Κράτσα: “Η Κεφαλονιά πλήττεται από ενδογενή προβλήματα σε περιοχές με ρέματα κακοποιημένα – Θα ζητήσουμε από το ΥΠΟΜΕΔΙ μελέτες για ζητήματα που κάνουν τις περιοχές ευάλωτες και εμάς μοιρολάτρες” (video)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς & Ιθάκης Σταύρου Τραυλού, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου Σωτήρη Κουρή, του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών & Τεχνικών Έργων Μανώλη Ορφανουδάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας & Απασχόλησης Κώστα Ζορμπά και της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών & Πολιτισμού Κατερίνας Μοθωναίου.

Η κα Κράτσα έκανε απολογισμό στις ενέργειες της Περιφέρειας και της Πριφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης τις ημέρες μετά την θεομηνία, αλλά και τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.

Μάλιστα η κα Κράτσα στάθηκε στην ανάγκη της ανάγκη επίσπευσης των έργων στην Αγία Ευφημία και την ευρύτερη περιοχή.

“Βρεθήκαμε με φαινόμενα της φύσης που τα περιμέναμε λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεν περιμέναμε όμως αυτό το φαινόμενο να είναι ένας τυφώνας! Παρ’ όλα αυτά λειτούργησαν όλες οι περιφερειακές ενότητες που σε συνδυασμό με την συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές των Νησιών και τους συμπολίτες μας κατάφεραν να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες της ΠΙΝ, τους Δήμους, τους Εθελοντές, αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο νησί μας” ήταν τα λόγια της κυρίας Κράτσα, η οποία έκανε κριτική στον ΔΕΔΔΗΕ και την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί απο την πλευρά του καθώς ακόμα μετά απο μία εβδομάδα περιοχες της Κεφαλονιάς παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση”.

Ζητάμε την βοήθεια της Κεντρικής Κυβέρνησης και θα κάνουμε έκκληση στο Υπουργείο Υποδομών να μελετήσει τα ζητήματα που κάνουν ευάλωτες τις περιοχές και εμάς μοιρολάτρες. Η Κεφαλονιά πλήττεται από ενδογενή προβλήματα σε περιοχές με ρέματα κακοποιημένα”


Απο την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σταύρος Τραυλός, έκανε μια μικρή αναφορά για την πρόληψη που υπήρχε μέσω της Περιφέρειας πριν χτυπήσει το φαινόμενο και παράλληλα ανέφερε αυτά που έγιναν στην περιοχή της Αγίας Ευφημίας στον έναν χρόνο ως Αντιπεριφεριάρχης, όπως οι λεκάνες ανάσχεσης που κράτησαν τόνους από φερτά υλικά στην Αγία Ευφημία.

Παράλληλα, επεσήμανε πως ο αγωγός πρέπει να γίνει άμεσα στην Αγία Ευφημία, προκειμένου, όπως είπε σε μελλοντικό πλημμυρικό φαινόμενο να γλιτώσουμε το 60% τουλάχιστον του νερού και των φερτών υλικών που καταλήγουν στην Αγία Ευφημία, ενώ μίλησε και για φορητούς μεταλλικούς φράχτες ανάσχεσης των υλικών. Μάλιστα, ο κ. Τραυλός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης έδειξε στους δημοσιογράφους τα σχέδια απο τη μελέτη του αγωγού της Αγίας Ευφημίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουρής έκανε απολογισμό των ζημιών στο κομμάτι ευθύνης του λέγοντάς μας ότι 96 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν πάθει μεγάλες ζημιές, ενώ πάνω από 1180 παραγωγικά ζώα έχουν πνιγεί η σκοτωθεί στην Κεφαλονιά απο την Θεομηνία, ενώ και 11 αλιευτικά σκάφη έχουν βυθιστεί.

Στην συνέντευξη επίσης ανακοινώθηκε πως ήδη 400 επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για αποζημίωση, ενώ η κα Κράτσα αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα έγκρισης απο τις Βρυξέλες και στα 14 εκατομμύρια ευρώ που θα πάρει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τις επιχειρήσεις του τουρισμού που έχουν πληγεί απο τον Covid-19, αλλά και απο τον Ιανό.

Γιώργος Χαλαβαζής 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA.GR

DSC 0086DSC 0087DSC 0088DSC 0091DSC 0093DSC 0095DSC 0096DSC 0099DSC 0100DSC 0103DSC 0106DSC 0110DSC 0112DSC 0113DSC 0114DSC 0116




00 inkefalonia general ad 300X250