Θεόφιλος: “Αμεση προτεραιότητά μας να ανοίξει ο δρόμος προς το Κορώνι” - Υπέρ των θέσεων των κατοίκων της ΤΚ Βαλεριάνου η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 09:40

Θεόφιλος: “Αμεση προτεραιότητά μας να ανοίξει ο δρόμος προς το Κορώνι” - Υπέρ των θέσεων των κατοίκων της ΤΚ Βαλεριάνου η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου

Το θέμα του κλεισίματος της πρόσβασης προς την παραλία Κορώνι, ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, στην αρχή ως ερώτηση, αλλά μετά απο εισήγηση του Δημάρχου Αργοστολίου, μπήκε ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης για να συζητηθεί. Και συζητήθηκε εκτενώς και πάρθηκε και απόφαση από το Σώμα... 

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας τα εξής:

“Τo 1979 το μονοπάτι έγινε αγροτικός δρόμος, χωρίς, απ’ ο,τι υποστηρίζει, να το επιτρέψει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Το 1999 έγινε κλείσιμο του δρόμου από τον ιδιοκτήτη, η Κοινότητα Βαλεριάνου πήγε στα δικαστήρια με πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής , βγήκε δικαστική απόφαση υπέρ του ιδιοκτήτη. Υπήρχε από τότε μόνιμη αντιπαράθεση δήμου και του ιδιοκτήτη. Αυτή την στιγμή καλούμαστε με τις προσπάθειες που κάνει το χωριό και με διαδικασία που έχει ξεκινήσει για τον Δήμο, να δούμε ποια διαδικασία θα γίνει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Είναι ένα θέμα που θα το παλέψουμε με βάση αυτό που μας δίνει ο νόμος, να ανοίξει ο δρόμος. Πήραμε και στην οικονομική επιτροπή να αναθέσουμε την υπόθεση σε δικηγόρο. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία να λύσουμε το πρόβλημα. Άμεση προτεραιότητα είναι να ανοίξει ο δρόμος. Θα συγκαλέσω τοπικό συμβούλιο στο γραφείο μου τις επόμενες ημέρες. Εχω ήδη ξεκινήσει να κάνω ενέργειες”.

Οι Κάτοικοι που πήραν τον λόγο τόνισαν ότι: “ενωμένοι να δώσετε μία μάχη ώστε να ανοίξει ο δρόμος, ενώ τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλεριάνου Γεράσιμος Πετράτος, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων τάχθηκαν υπέρ του να ανοίξει ο Δρόμος προς το Κορώνι.

Αλέξανδρος Παρίσης: Είμαστε όλοι υπέρ του να ανοίξει ο δρόμος προς το Κορώνι.

Μάκης Φόρτες: “Το ζήτημα έχει μπερδευτεί στην δικαιοσύνη και ως εκ τούτου πρέπει να υπακούσουμε στον νόμο. Είναι σωστή η κίνηση του Δημάρχου και θεωρώ ότι επειδή το θέμα είναι σοβαρό θα πρέπει να βρεθεί δικηγορικό γραφείο απο την Αθήνα και να ειδικεύεται σε αυτά τα ζητήματα και να το κυνηγήσουμε να ανοίξει ο δρόμος.

Αλέξανδρος Παντελειός: Αναγκαίο να ανοίξει ο δρόμος το συντομότερο δυνατό. Πρέπει όμως να πάμε σε δικηγόρο να δούμε πόσο χρόνο θα πάρει η διαδικασία. Εμείς ζητάμε την άμεση διάνοιξη του συγκεκριμένου δρόμου.

Γιάννης Κουρούκλης: “Αυτός ο δρόμος πρέπει να ανοίξει και κοινωνικά και πολιτικά. Πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην παραλία.

“Βόμβα” Δημάρχου “Το αγροτικό δίκτυο δεν ανήκει πλέον στους Δήμους, αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο”.

Ο Δήμαρχος σε αυτό το σημείο είπε κάτι πολύ σοβαρό πως : “Το αγροτικό δίκτυο δεν ανήκει πλέον στους Δήμους, αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο”.

Σωτήρης Κουρής: Το θέμα δεν είναι νομικό, το θέμα είναι κοινωνικό και πολιτικό. Και πρέπει να βγει μία πολιτική απόφαση, διότι δεν μπορείς να σταματήσεις την πρόσβαση σε έναν πολίτη να πάει στην παραλία.

Νίκος Γκισγκίνης: Είναι ένα καθαρά πολιτικό πρόβλημα. Το ζήτημα μπήκε από την κινητοποίηση των κατοίκων. Και πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να πάρει μία πολιτική απόφαση.

Νίκος Ανουσάκης: Είναι άλλο το νομικό, άλλο το λογικό. Αλλο το κοινωνικό, αλλο το νομικό και άλλο το πολιτικό και άλλο το νομικό. Ο νόμος επιβάλλεται απο τα όργανα του κράτους και δεν μπορούμε έτσι να λέμε ότι πάμε αύριο και ανοίγουμε τον δρόμο. Η λύση είναι ή διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες ή νομική αντιδικία. Θέλει υπευθυνότητα και σίγουρα βήματα για να κερδίσουμε αυτή την δύσκολη υπόθεση.

Γιώργος Τσιλιμιδός: Καταδικάζω την ενέργεια απο τον φερόμενο ιδιοκτήτη που μεσούντως του Αυγούστου έκλεισε τον δρόμο και δημιούργησε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή και τους κατοίκους. Δεν ξέρω τι υποκρύπτεται πίσω απο αυτή την ενέργεια. Πρέπει να ακολουθήσουμε συντεταγμένα βήματα και συντεταγμένες ενέργειες με έναν άξονα διοικητικών και δικηγορικών ενεργειών. Θέλουμε να υπάρχει ο δρόμος προς το Κορώνι και να ανοίξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Γιάννης Λυκούδης: Υπάρχει δεδικασμένο στην υπόθεση και εκτιμώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πάλι διοικητική αποβολή. Για να ανοίξει ο δρόμος χρειάζονται δικαστικές αποφάσεις και κανένας δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι η υπόθεση θα κερδηθεί. Υπάρχουν όπλα για να κερδηθεί δικαστικά αυτή η μάχη. Δεν θα πρέπει να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις. Οποιος πει ότι πάω εκεί και πετάω τις πέτρες και ανοίγω τον δρόμο θα καταλήξει στο κρατητήριο.

Μιχάλης Μοσχονάς: Δεν μπορούμε να αντιπαραβάλουμε τα νομικά επιχειρήματα και να τα εκθέσουμε, καθώς είναι ένα θέμα που έχει τις δυσκολίες του.

Σταύρος Γρηγορόπουλος: Η ανάγκη του κόσμου να πάει στην παραλία δεν είναι νομική. Πάμε λοιπόν να τα… ξηλώσουμε!

Νίκος Κουρκουμέλης: Ο δρόμος είναι μία “καυτή πατάτα” που έκατσε στα χέρια μας. Εγώ τον δρόμο τον βρήκα ανοικτό και πρέπει να τον παραδώσω ανοικτό.

Μια κουβέντα του Νίκου Ανουσάκη, οτι ο πρόεδρος του χωριού ευθύνεται (δεν εξάντλησε τα περιθώρια του διαλόγου με τον φερόμενο ιδιοκτήτη), για το κλείσιμο του δρόμου “πυροδότησε” αντιδράσεις απο τους κατοίκους που παρακολουθούσαν την συζήτηση. Υπήρξε ένταση και η συνεδρίαση διεκόπη για πέντε λεπτά μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ακολούθως, οι επικεφαλής των παρατάξεων κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, η οποία και πέρασε κατά πλειοψηφία, όπως εκφράστηκε απο τον Δήμαρχο Αργοστολίου είναι η εξής: “Το δημοτικό συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση υιοθετεί την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Βαλεριάνου της απόφασης της συνέλευσης στο Βαλεριάνο, των επιχειρηματιών, των συλλόγων και φορέων της περιοχής, για να ανοίξει άμεσα ο δρόμος στο Κορώνι”.

 Γιώργος Χαλαβαζής 

DSC 0098DSC 0099DSC 0102DSC 0104DSC 0106DSC 0108DSC 0109DSC 0111DSC 0115DSC 0117DSC 0118DSC 0119DSC 0120

 




00 inkefalonia general ad 300X250