Η Λαϊκή Συσπείρωση για την σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 11:00

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις  των  Δ.Σ των Δήμων  Ληξουρίου (Ν.Δ.) και Σάμης  (ΣΥΡΙΖΑ) οι αντίστοιχες Δημοτικές Αρχές  έφεραν προς ψήφιση την σύσταση «αναπτυξιακού οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης» καθώς και την έγκριση του σχετικού καταστατικού.   

Ο συγκεκριμένος Αναπτυξιακός Οργανισμός  (Α.Ο), είναι στα πρότυπα των  «Αναπτυξιακών» Ανωνύμων  Εταιρειών που προωθούν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ  στο υπογάστριο της τοπικής διοίκησης (Περιφέρειες και Δήμοι), προκειμένου να προωθήσουν και να συνδράμουν πιο αποφασιστικά στην δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για τις επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η απόπειρα των συγκεκριμένων Δημοτικών Αρχών να στήσουν ένα τέτοιο μηχανισμό στους δύο αυτούς σημαντικούς Δήμους του νησιού μας, αποδεικνύει ότι δεν παίζει  κανένα ρόλο το πρόσημο (δεξιό και αριστερό), με το οποίο αυτές  αυτοκαθορίζονται. Αντίθετα αυτό που παίζει αποφασιστικό ρόλο είναι η  στρατηγική συμφωνία τους στην εμπλοκή της τοπικής διοίκησης και συγκεκριμένα των Δήμων τους, στην εμπέδωση, την διευκόλυνση και την προώθηση,  της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικής δράσης,  στους τομείς που το κεφάλαιο έχει ιεραρχήσει στην περιοχή τους.  Ενδεικτικά τέτοιοι τομείς που έχει ενσωματώσει η ευρωπαϊκή εκλεξιμότητα χρόνια τώρα στα έργα και τις δράσεις της , είναι η «πράσινη οικονομία» με τις ΑΠΕ, η διαχείριση των απορριμμάτων, των προγραμμάτων αγροτουρισμού, των δικτύων μεταφορών, της ψηφιακής σύγκλησης, της επιχειρηματικής  αγροτικής οικονομίας, της «αξιοποίησης»- ξεπουλήματος της Δημοτικής και Δημόσιας περιουσίας,  της προώθησης των  ΣΔΙΤ  κ.α.

   Πέρα από δευτερεύουσες πλευρές ( διοίκηση και έδρα εταιρείας στην Παλλήνη, σύνθεση του Διοικητικού συμβουλίου, τρόπος λειτουργίας, διάρκεια ζωής κ.α.),  που αφορούν την  δημιουργία του συγκεκριμένου Α.Ο. (και μέσα από αυτά φαίνεται ο αντιλαϊκός του χαρακτήρας), η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι  με αυτόν επιχειρείται να στηθεί  μία ακόμη Α.Ε- ΟΤΑ,  αυτή  με τίτλο «Σάμη-Ληξούρι Α.Ε.-Αναπτυξιακός Οργανισμός», που όλη η γκάμα των δραστηριοτήτων στους συγκεκριμένους Δήμους, μπορεί να φύγει  από την αρμοδιότητα και το έλεγχο των εκλεγμένων συμβουλίων.

Επιπλέον,  η Κυβέρνηση αλλά και οι συγκεκριμένες  Δημοτικές αρχές που προωθούν αυτό το έκτρωμα ως ΝΠΙΔ ειδικού σκοπού, αντί να κινούνται στην προοπτική να στελεχωθούν οι ΟΤΑ με επαρκές και μόνιμο προσωπικό,  κινούνται  στην κατεύθυνση της βίαιης και μεγαλύτερης αντικατάστασης των αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών (διοικητικές, κοινωνικές, πολεοδομικές, πολιτιστικές αθλητικές κ.α. υπηρεσίες των Δήμων) και του υπάρχοντος μόνιμου προσωπικού τους, με φθηνό τσακισμένο και ελαστικά εργαζόμενο στον «Αναπτυξιακό Οργανισμό»  (το προσωπικό των νέων Α.Ε-ΟΤΑ, αφορά σε τακτικό και έκτακτο, που δεν καταγράφεται με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ως προσωπικό του δημόσιου τομέα).

Φυσικά οι θιασώτες Δήμαρχοι του εγχειρήματος (Κατσιβέλης και Μονιάς) που στα λόγια και στα ψηφίσματα ομνύουν κατά της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών, την αξιοποιούν τώρα για να παγιώσουν την κατάσταση ακόμη και να ξεχαρβαλώσουν ότι έχει απομείνει .  Με πρόσχημα όπως λένε τις «…διαχρονικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης , το βαθύ αποτύπωμα των μνημονιακών επιταγών και την κόπωση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών…» και συμφωνώντας με σχετικό αίτημα της ΚΕΔΕ να διαχειρίζονται και οι μικροί δήμοι που δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και τεχνικές υπηρεσίες μερτικό από το ΕΣΠΑ, για να αντιμετωπιστούν επενδύσεις σε υποδομές κ.α.,  απαίτησαν αυτό το «….θεσμικό εργαλείο,  προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών…». Αλήθεια εντάσσονται σε αυτές τις προκλήσεις οι διευρυμένες λαϊκές ανάγκες της υγείας, της πρόνοιας, της ασφάλειας και της θωράκισης της ζωής  του λαού και των εργαζομένων, του πολιτισμού του αθλητισμού, του καθαρού περιβάλλοντος; Πως προωθούνται οι ανάγκες αυτές από τέτοιου είδους εργαλεία καπιταλιστικής ανάπτυξης αφού  τις έχει βάλλει στην μέγγενη για να μειωθεί το «κόστος» τους; Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι υπέρ της αξιοποίησης και του προτελευταίου ευρώ, είτε από κρατικά είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα,  αφού είναι χρήματα που είναι βγαλμένα από τη φορολογία και την εκμετάλλευση του λαού πάντα  με την προϋπόθεση ότι αυτά θα υπηρετούν τις δικές του ανάγκες και όχι αυτές του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων. 

Οι παραπάνω δημοτικές Αρχές, αξιοποιώντας το κυβερνητικό- υπουργικό  φροντιστήριο που τους έγινε στις επισκέψεις τους στα υπουργεία,  καθώς και τους κατάλληλους «πρόθυμους» όπως τον κ.Αμούργη Δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλή παράταξης στο Δήμο Σάμης, προσπάθησαν να στήσουν τον ανάλογο μηχανισμό λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο.  Το Δ.Σ. του Δήμου Ληξουρίου απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία την παραπάνω εισήγηση του Δημάρχου Ληξουρίου, που αφού πρώτα προσπάθησε να αποσύρει το θέμα  εκμαιεύοντας την εξ αρχής αρνητική αντίθεση της πλειοψηφίας  του Δ.Σ., κατέφυγε σε ακατάσχετη κινδυνολογία και εκβιασμούς,. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή της Σάμης, απέσυρε άρον- άρον το θέμα επικαλούμενη την αρνητική απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ληξουρίου.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση συνέβαλε καθοριστικά στην παραπάνω απόρριψη του συγκεκριμένου εγχειρήματος  στο Δήμο Ληξουρίου, ενώ ήταν η μόνη παράταξη που αποκάλυψε την αντιλαϊκή κατεύθυνσή του και τις μεθοδεύσεις της Δ. Αρχής και του Δημάρχου κ. Μονιά στο Δήμο Σάμης.  Θεωρώντας την παραπάνω απόφαση ότι είναι μια μικρή νίκη, ( μπορεί να επιχειρηθεί ξανά η παραπάνω επιδίωξη),  καλεί το λαό και τους δημότες και των δύο Δήμων να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, αφού άλλωστε έχουν και παλιότερη πείρα από τέτοιες εταιρείες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που τροφοδότησε σκάνδαλα, χρέη και εγκαταλειμμένους εργαζόμενους στο έλεος της ανεργίας, για να καρπωθούν δυσανάλογα ελάχιστοι επιχειρηματίες σημαντικές επιδοτήσεις.

ΥΣΤ: Όσον αφορά στην επιχειρηματολογία που ενδεχόμενα οι Δήμαρχοι των Α.Ε. και η κυβέρνηση  θα αντιτείνουν για το «κενό» που θα μας αφήσει και την καταστροφή που θα πάθουμε με  την  απόρριψη του Α.Ο., τους απαντάμε, πεδίο δόξης λαμπρό η αξιοποίηση και η ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού Δήμων και ΠΙΝ  για την απορρόφηση των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

2/9/2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση των Δήμων Ληξουρίου και Σάμης 




00 inkefalonia general ad 300X250