Ο Θεόφιλος για τον ένα χρόνο Δημοτικής θητείας: “Δουλεύουμε, σχεδιάζουμε, κάνουμε μελέτες για να κερδίσουμε υποδομές την επόμενη δεκαετία - Κερδίζουμε το στοίχημα με την καθημερινότητα”

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 12:01

Ο Θεόφιλος για τον ένα χρόνο Δημοτικής θητείας: “Δουλεύουμε, σχεδιάζουμε, κάνουμε μελέτες για να κερδίσουμε υποδομές την επόμενη δεκαετία - Κερδίζουμε το στοίχημα με την καθημερινότητα”

 Συνέντευξη Δημάρχου Αργοστολίου στον INKEFALONIA 103,9 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, στην εκπομπή του Ρ/Σ INKEFALONIA 103,9 “Μέρα Μεσημέρι” με τον Γιώργο Χαλαβαζή, αναφορικά με τον ένα χρόνο συμπλήρωσης στην Δημαρχία Αργοστολίου.

Ο κ. Μιχαλάτος, αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα που κλίθηκε να αντιμετωπίσει μέσα σε αυτόν τον πρώτο χρόνο, αλλά και τις δυσκολίες που υπήρχαν στο ξεκίνημα της θητείας του μετά την διάσπαση του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς.

Οπως τόνισε:

Για τα πρώτα βήματα του νέου Δήμου Αργοστολίου

“Η διαδικασία είχε ξεκινήσει απο το προηγούμενο καλοκαίρι, με συναντήσεις με όλα τα στελέχη του δήμου και τους υπαλλήλους. Όμως στην αρχή ήταν δύσκολο, καθώς με την διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς, ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να ξεκινήσουμε απο το μηδέν. Είχαμε διάλυση οικονομικής υπηρεσίας, ούτε τμήμα προμηθειών υπήρχε, ούτε λογιστήριο υπήρχε. Περιμέναμε και δύο μήνες για να βγει το ΦΕΚ για να έχουν καθήκοντα οι υπάλληλοι και να μπορούν να βάζουν υπογραφές και να ικανοποιούν τα αιτήματα των πολιτών. Είχαμε προβλήματα γιατί, ενώ έπρεπε να δράσει τεχνική υπηρεσία και η πολεοδομία σε διάφορα ζητήματα, ουσιαστικά δεν μπορούσε γιατί περιμέναμε το ΦΕΚ που τελικά το είχαμε τέλη Οκτωβρίου. Άρα είχαμε έναν δήμο που ξεκινούσε από την αρχή, χωρίς να έχουμε το προσωπικό που χρειαζόμασταν. Είχαμε μία μόνιμη αγωνία, για να βρούμε γραφεία, καρέκλες και όλο τον εξοπλισμό. Ουσιαστικά από 1η Νοεμβρίου άρχισαν να έχουν καθήκοντα οι υπάλληλοι, ενώ δεν μπορούσαμε τους πρώτους μήνες να χαλάσουμε ούτε ένα ευρώ.

Το πρώτο τετράμηνο το περάσαμε ουσιαστικά για να δούμε το δυναμικό του Δήμου, τους υπαλλήλους που αποτελούν και την “ψυχή” του Δήμου και καθημερινά δίνουν την μάχη τους για την εύρυθμη λειτουργία του. Πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει καλά, οι υπάλληλοι με σέβονται και τους σέβομαι και αποκτάμε μία σχέση που την χτίζουμε κάθε μέρα”.

- Τουρισμός, Κορονοϊός και έσοδα στον Δήμο Αργοστολίου

“Ξεκινήσαμε μια χρονιά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αναμέναμε ρεκόρ αφίξεων απο το αεροδρόμιο, αναμέναμε ρεκόρ αφίξεων από το λιμάνι με τα Κρουαζιερόπλοια, περιμέναμε μία πάρα πολύ καλή σεζόν και προσπαθούσαμε να λύσουμε ζητήματα των περασμένων ετών, όπως το κυκλοφοριακό ή να καταφέρουμε να στέλνουμε κόσμο απο τα Κρουαζιερόπλοια και σε άλλα σημεία του νησιού π.χ. στον Πόρο και στην Σκάλα και να αναδείξουμε και άλλα σημεία του Δήμου. Ετυχε η Πανδημία, όλοι οι δήμοι και ο δικός μας δήμος το χειρίστηκαν καλά, πήγαμε πολύ καλά την περίοδο αυτή και το νησί μας δεν είχε θύματα και παρενέργειες απο την πανδημία. Ομως έρχεται ένας χειμώνας και εδώ θα πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουμε τους δημότες που θα έχουν πρόβλημα. Εκεί ο δήμος ετοιμάζεται και οργανώνεται, ώστε να μην μείνει κανείς μόνος του. Ο τουρισμός στο νησί μας, το κύριο κομμάτι του για την Κεφαλονιά έρχεται απο την Αγγλία. Αυτός ο τουρισμός απο την Αγγλία ξεκίνησε δειλά δειλά τον Αύγουστο, όμως δεν πήγε καλά. Και αυτό φαίνεται και απο τα επίσημα στοιχεία που δίνει η Κυβέρνηση, από εκεί που περιμέναμε 21 δις ευρώ έσοδα από τον τουρισμό, ζήτημα είναι αν πιάσουμε τα πέντε δις ευρω.

- Για τα δυνατά σημεία της Δημοτικής Αρχής και τους τομείς που πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για ένα καλύτερο αποτέλεσμα

Απο την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλαμε να κερδίσουμε την μάχη με την καθημερινότητα, (σκουπίδια, λάμπες, λακούβες στους δρόμους) και αναγνωρίζεται από όλους ότι σε αυτό το κομμάτι τα έχουμε καταφέρει καλά. Πολύ σημαντικό επίσης ήταν η οργάνωση του δήμου, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες, όλες οι δομές του Δήμου να οργανωθούν και αυτό θα φανεί αργότερα. Πλέον αρχίσαμε να μελετάμε και για να λειτουργήσει ο δήμος πρέπει να υπάρξει σχέδιο και συναίνεση στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβούλιο. Τόσα χρόνια στον ενιαίο δήμο δεν υπήρχαν συνεργασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπήρχαν συνεδριάσεις που δεν τιμούσαν κανέναν. Όλοι γνωρίζουν ότι είμαι άτομο που πιστεύει στις συναινέσεις, σε ένα κλίμα ήρεμο, πολιτισμένο χωρίς οξύτητες και φωνές, ωστε να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν. Καταφέραμε τον έναν χρόνο να έχουμε καλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και να έχουμε ένα συμβούλιο που παράγει έργο και παίρνει πολλές αποφάσεις και ευχαριστώ δημόσια τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νικόλα Βαλλιανάτο, όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους για την σοβαρότητα και την ωριμότητα που έδειξαν αυτόν τον χρόνο. Είναι ένα δημοτικό συμβούλιο αξιώσεων που τιμά τον δήμο μας. Υπάρχουν μέσα επιστήμονες, υπάρχουν πρώην δήμαρχοι, υπάρχουν άτομα με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και υπάρχουν και νέοι που έχουν όρεξη και ανεβάζουν το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου και αναφέρομαι στον Γιάννη Λυκούδη, στην Κρυσταλλία Μιχαλάτου στον Μιχάλη Μοσχονά”.

- Για τους Κοκκοφοίνικες που φυτεύονται στο Αργοστόλι επί δικής του Δημοτικής θητείας

“Φτιάχνεται το νέο κομμάτι της παραλίας και υπήρχε ανάγκη να καλύψουμε και ξεραμένους φοίνικες. Μπορεί σε ένα μέρος που υπάρχουν όλο Κοκοφοίνικες να έρθω εγώ ακόμα και αν διαφωνώ στην επιλογή τους και να βάλω κουτσουπιές ή κάτι άλλο; Είναι λογικό αφού το σχέδιο της παραλιακής έχει φτιαχτεί με κοκοφοίνικες, θα πρέπει να συνεχιστεί για να υπάρχει μία ομοιομορφία. Ομως θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει να κάνουμε κριτική για την κριτική. Έστω και αν δεν συμφωνούν μαζί μας, θα πρέπει να δούνε τις προθέσεις μας να κάνουμε το Αργοστόλι πιο όμορφο”.

- Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου και την κατασκευή νέου μουσείου

“Είχαμε πει και προεκλογικά ότι δεν συζητάμε να αλλάξει η θέση του Μουσείου στο Αργοστόλι. Η θέση του Μουσείου εκεί είναι η καλύτερη. Θέλουμε να κρατήσουμε το σχέδιο του αειμνηστου αρχιτέκτονα Καραντινού και η λύση αφού πήγαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού Παρουσία του Βουλευτή κ. Καππάτου και του αντιδημάρχου κ. Κουρκουμέλη και είδαμε ότι η μελέτη που έχει γίνει, έλεγε ότι το κτήριο πρέπει να κατεδαφιστεί και η λύση που πρότεινε η Υπουργός και να ενταχθεί ως 31/12/2020 στο ΕΣΠΑ, ήταν αυτή. Με το ίδιο σχέδιο θα γίνει ένα νέο μουσείο, στο ίδιο σημείο και θα τελειώσει το 2023. Και υπάρχει δυνατότητα αν το Υπουργείο θέλει να φτιάξει και μουσείο στον Πόρο και να στεγάσει τα ευρήματα που έχει η περιοχή. Η λύση είναι αυτή και πολύ ώριμα το Δημοτικό Συμβούλιο έπραξε και πλέον το Υπουργείο δεν έχει άλλες δικαιολογίες”.

- Για το εάν ακολουθεί η νέα δημοτική αρχή το προεκλογικό της πρόγραμμα

Δουλεύουμε εγώ και οι συνεργάτες μου, με βάση το πρόγραμμα το οποίο έχουμε, τυπώσει και μοιράσει και ζητήσαμε την ψήφο των δημοτών μας.

Και ως στιγμής έχουμε πετύχει

Χωροταξία - Πολεοδομία Αργοστόλι : Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ) και της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε). Έχουμε ήδη ζητήσει στο Υπουργείο να ενταχθούμε στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που αφορούν τον δήμο μας ώστε να αλλάξουμε τις ΖΟΕ στον δήμο μας. Πλέον μετά απο 30 – 40 χρόνια χρειάζεται αλλαγές.

Εκπόνηση της πράξης εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου της Λάσσης. Το έχουμε βάλει στο Φιλόδημο και έχουμε 400.000 ευρώ και θα δημοπρατήσουμε την πράξη εφαρμογής.

Μεταφορά του εμπορικού λιμένα στο χώρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, υλοποιώντας την υπάρχουσα πλήρη μελέτη. Έχουμε πάει με τον βουλευτή πέντε φορές στο Υπουργείο και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε εμπόδια που βάζουν κάποια συμφέροντα. Έχουμε δώσει μάχη γι αυτό και προσπαθούν κάποιοι τις μελέτες που κάνουν να πάνε το τουριστικό λιμάνι απέναντι.

Καταγράφουμε και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα Δημοτικά Ακίνητα που έχει ο δήμος μας.

Ετοιμάζουμε και παραλαμβάνουμε την μελέτη του κ. Τονιόλου για την Επέκταση της νότιας περιφερειακής οδού της πόλης του Αργοστολίου απο την ΒΙΠΕ και να βγαίνει στην Κρανιά στον κόμβο Βαλλιανάτου και θα βοηθήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Αργοστόλι.

Εχουμε με την Τεχνική Υπηρεσία φτιάξει μελέτες για έργα σχεδόν 20εκ. ευρώ. Έχουμε φτιάξει μελέτη όλοι οι δρόμοι του Αργοστολίου να γίνουν απο νέα άσφαλτο καλής ποιότητας.

Εχουμε μελετήσει και θα βάλουμε σε διαβούλευση το συγκοινωνιακό για την πόλη μας.

Εχουμε ζητήσει από το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, το παιδικό νοσοκομείο κοντά στην Πλατεία για να το κάνουμε πάρκινγκ.

Εχω πάει στην Εταιρία Δημοσίων Ακινήτων για να γκρεμιστεί το κτίριο της αστυνομίας στην παραλία να γίνει και εκεί χώρος πάρκινγκ και να φύγει αυτή η κακή εικόνα που δεν τιμά και την πόλη μας.

Εχουμε μελετήσει για τον Οριστικό Οργανισμό του προσωπικού που προβλέπουμε την δημιουργία και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Δεν μπορεί ο δήμος να λειτουργήσει χωρίς Δημοτική Αστυνομία.

Εχουμε φτιάξει το έξυπνο σύστημα στάθμευσης, μια μελέτη που θα λύνει ζητήματα στο Αργοστόλι.

Και εδώ πρέπει να πω και ένα μεγάλο μπράβο στην Τεχνική Υπηρεσία μας για την δουλειά που κάνει και για την μελέτη για την αλλαγή των αμιαντοσωλήνες σε όλες τις περιοχές του δήμου μας. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν αμιαντοσωληνες στο δίκτυο, ενώ μελετάμε το αποχετευτικό του Κατελειού και πλήθος μελετών για να είμαστε έτοιμοι. Σε λίγες μέρες θα έχουν την πλωτή εξέδρα και στον Πόρο”

- Για την διαχείρηση του νέου ΦόΔΣΑ και τις δηλώσεις της κας Κράτσα μετά την επίσκεψή της στην Κεφαλονιά

“Υπάρχει ένα στολίδι που είχαν φτιάξει στην Κεφαλονιά οι προηγούμενοι δήμαρχοι και ονομάζεται ΕΔΑΚΙ. Υπήρχε ένα πρόγραμμα αποκομιδής που εδώ και πολλά χρόνια η Κεφαλονιά ήταν το καθαρότερο νησί. Αρχικά με υγειονομική Ταφή και μετά με το εργοστάσιο που κάνει ποσοστό ανακύκλωσης . Ηδη είχαμε εξασφαλίσει 7 εκ ευρώ, ώστε να δημοπρατήσουμε το νέο εργοστάσιο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ανακύκλωσης. Η διαδικασία του σπασίματος, όμως μας άφησε πίσω και ένα μήνα σχεδόν να μην λειτουργεί το εργοστάσιο γιατί δεν υπήρχε ανάδοχος. Θεωρώ όμως ότι η δήλωσή της κας Κράτσα ήταν υπερβολική και θεωρώ ότι αυτή η αντίδρασή της έχει να κάνει με την διαμάχη του Δήμου Αργοστολίου με την Περιφέρεια όσον αφορά το άρθρο 53 για το οποίο άρθρο έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Εγώ είμαι στο ΔΣ για να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του Δήμου Αργοστολίου και των υπόλοιπων Δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στο νέο ΦόΔΣΑ.

- Για τα ζητήματα στην λειτουργία της ΔΙΑ.ΚΕΔΗΚΕ

“Το σπάσιμο των Δήμων έγινε βιαστικά και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Μια επιλογή του Δήμου Ληξουρίου και του ΔήμουΣάμης είναι να συνεχίσουν τον δρόμο μόνοι τους όσον αφορά τον τομέα του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Περιμένουμε με αγωνία και μετά απο αμέτρητες επισκέψεις στο Υπουργείο Εσωτερικών να γίνει από εκεί η εκκαθάριση, να μοιραστούν τα χρέη. Εμείς προχωράμε ήδη και κάναμε τροποποίηση του προϋπολογισμού και όλα τα τμήματα που έτρεχε η ΚΕΔΗΚΕ, με χορωδίες, φιλαρμονικές, μουσικούς, χορευτικά τμήματα θα ενταχθούν πλέον στον Δήμο Αργοστολίου.

- Για το άνοιγμα των σχολείων και την ετοιμότητα του Δήμου σε πάνω σε αυτό

“Απο την πρώτη στιγμή τα συνεργεία του Δήμου δουλεύουν να φτιάξουν τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στα σχολεία και θεωρώ ότι η δουλειά που έχει γίνει στα σχολεία φέτος, δεν είχαν γίνει ποτέ. Τα συνεργεία δουλεύουν στο φουλ για να καλύψουν αυτά που μας έχουν ζητήσει οι διευθυντές των σχολείων. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΕΟΔΥ, είμαστε έτοιμοι με τις όποιες προϋποθέσεις και αν θέσει.

- Για την μέριμνα για όλα τα χωριά του Δήμου Αργοστολίου

“Συνεχίζουμε και καταφέραμε για πρώτη φορά να δούμε όλα τα αιτήματα των χωριών για την ΣΑΤΑ και τις πρώην κοινότητες. Θα δημοπρατήσουμε ένα ενιαίο έργο για όλα τα χωριά και τα αιτήματα που είχαν. Τελειώνουμε την μελέτη για να αξιοποιήσουμε την γεώτρηση στα Βαλσαμάτα, μελετάμε οδοποιία σε όλες τις περιοχές και έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα Φιλόδημος το παραλιακό μέτωπο Σκάλας και Κατελειού. Στον εξοπλισμό μας προχωράμε, ώστε το Αργοστόλι να έχει όλα τα μέσα που χρειάζονται όπως σκούπες, σάρωθρα κλπ”.

- Για τον Βιολογικό στην Λάσση και την φετινή του λειτουργία

“Πρέπει να πούμε ένα μπράβο στην ΔΕΥΑΚ γιατί δεν είχαμε φέτος οσμές , ούτε εμφανίστηκαν τα προβλήματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι. Ο Βιολογικός στην Λάσση, λειτούργησε πολύ καλύτερα και παράλληλα φτιάξαμε και το κομμάτι στον ΟΤΕ και εκεί δεν υπάρχουν πλέον οσμές. Βάλαμε φέτος περιορισμένο αριθμό βυτίων και θεωρώ ότι θα δώσουμε και πάλι μεγάλη σημασία για να μην έχει κανένα πρόβλημα για τα επόμενα 30 χρόνια και ετοιμαζόμαστε να δημοπρατήσουμε πράσινα σημεία, τα οποία θα μπορούν να είναι και “κινητά” όπου ο δημότης θα έχει την ευκαιρία από το χωριό του να τα μεταφέρει εκεί”.

- Για το νέο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Μαρκόπουλο

“Υλοποιήσαμε το έργο με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Μαρκόπουλο με τις υποδομές που δημιουργήσαμε εκεί μαζί με τις Εθελοντικές Ομάδες. Οι εθελοντικές ομάδες δίνουν μάχη και βοηθάνε τα μέγιστα και αυτό που γίνεται με την βοήθειά τους στο νησί μας δεν γίνεται πουθενά αλλού.

Γι’ αυτό και εμείς ενισχύσαμε τα χρήματα που έδινε ο δήμος για τα καύσιμα και από 3.000 ευρώ το πήγαμε 6.000 ευρώ. Παράλληλα, έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τους αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας. Και οι εθελοντές που στελεχώνουν τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Αργοστολίου κάνουν σπουδαία δουλειά. Οι περιοχές που θα πάνε μπροστά θα είναι αυτές που θα έχουν πολύ καλό σύστημα Υγείας και πολύ δυνατή Πολιτική Προστασία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί όλη μέρα να δουλεύουν και το απόγευμα να σβήνουν φωτιές.

Πρέπει οι δημότες να δείξουν εμπιστοσύνη, δουλεύουμε σχεδιάζουμε και κάνουμε μελέτες σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει. Τα χρήματα διπλασιάστηκαν στα χρηματοδοτικά εργαλεία και αν κάνουμε μελέτες με τον ρυθμό που ήδη το κάνουμε θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και ο Δήμος θα έχει κερδίσει υποδομές και έργα που θα τον βοηθήσουν την επόμενη δεκαετία”.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη του.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-976630497}

 




00 inkefalonia general ad 300X250