Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου: "Πράσινο Φως” στο Υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 08:41

Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου: "Πράσινο Φως” στο Υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου

Πρόταση στο Υπουργείο για δημιουργία Μουσείου και στην περιοχή Ελειού – Πρόννων

Το “πράσινο φως” στο Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει στην δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, έδωσε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, μετά απο μία γόνιμη συζήτηση που προηγήθηκε.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής 

Ουσιαστικά ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, πρότεινε και το σώμα ψήφισε θετικά στο να αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού και σε σύντομο χρονικό διάστημα (έως το 2023), να δημοπρατήσει με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ την κατασκευή ενός νέου κτιρίου που θα στεγάσει στην ίδια θέση το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Η άλλη πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι, ήταν αυτή που έφερε το ΙΚΙ και ουσιαστικά υποστήριζε την αναστήλωση του Μουσείου και τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο.

Ομως αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Σώματος, ήταν πως ο χρόνος που θα χρειαζόταν στην δεύτερη περίπτωση θα ήταν απείρως μεγαλύτερος, απο αυτή που προτείνει και δεσμεύεται το Υπουργείο Πολιτισμού για την κατασκευή του νέου Μουσείου έως το 2023.

Ακούστηκαν πολλές - και όλες ενδιαφέρουσες - απόψεις κατά την διάρκεια της πολύωρης συζήτησης του θέματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Κουρής βρέθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου και επεσήμανε πως με κάθε τρόπο ότι πρέπει: “Να στηριχτεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού”. Παράλληλα με ανάρτησή του σε μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης τόνισε πως: “ Η παρουσία μου σηματοδότησε το ενδιαφέρον μου για την άμεση λύση για την αποκατάσταση επι τέλους του Μουσείου μας . Η απόφαση του Δημοτικου Συμβουλίου ξεπέρασε τις αγκυλώσεις και έδωσε στο Υπουργείο Πολιτισμού την σύμφωνη γνώμη του για την δημιουργία ενός κτιρίου νέου και σε σύντομο χρονικό διάστημα , εντός της τριετίας”

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος στην τοποθέτησή του επί του θέματος ήταν σαφής: “Η κουβέντα ξεκίνησε όταν κάναμε την επίσκεψη στην Υφυπουργό Πολιτισμού που βάλαμε το θέμα για το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Υπουργείο είπε ότι έχει πρόβλημα το κτήριο και μας έβαλαν το δίλημμα. Να έχουμε το 2023 το μουσείο να λειτουργεί και να δημοπρατηθεί με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα μας πάρει δύο χρόνια μόνο για να χαρακτηριστεί διατηρητέο".

{https://www.youtube.com/watch?v=e8jSx57RSfM}

DSC 0183

Μας είπαν από το Υπουργείο, ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρχει άλλη μελέτη, αν γίνει η ίδια αρχιτεκτονική μελέτη να έχουμε μέσα στο 2020 ανάδοχο εργολάβο. Έχουμε ήδη χάσει έξι χρόνια. Αν δεν κάνουμε κάτι στην χρηματοδότηση που υπάρχει τώρα, δεν θα γίνει τίποτα τα επόμενα 10 χρόνια. Το θέμα είναι να μην “παγώσει” την διαδικασία που κάνει τώρα το Υπουργείο Πολιτισμό και είναι μία μεγάλη ευκαιρία να έχουμε μουσείο το 2023. Προτείνω αφού δεν είναι εφικτό να είναι επισκευάσιμο το μουσείο έως το 2023, να υιοθετήσουμε και να αφήσουμε το υπουργείο να προχωρήσει την διαδικασία που προχωράει και να διεκδικήσουμε και μουσείο στην περιοχή του Ελειού – Πρόννων”.

Την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Γιώργος Τσιλιμιδός, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε: Πρώτα απ’ όλα είναι η χωροθέτηση του Μουσείου. Θεωρώ ότι η υφιστάμενη θέση του μουσείου είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι κοντά όλα τα σημαντικά κτήρια , το Κοργιαλένειο, το Δημοτικό Θέατρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Και είναι η άριστη για την επεκτασιμότητα του μουσείου. Η κατάργηση του μουσείου και η δέσμευση ενός άλλου χώρου είναι μία πρόταση άστοχη. Αυτό που υπάρχει σήμερα δεν είναι ανώνυμο κτίσμα. Είναι ένα κτίσμα που έφτιαξε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Καραντινός. Έχει καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική αξία. Η ιδέα της αντιγραφής είναι αδόκιμη στην σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Θεωρώ ότι η επιλογή να πάμε στο αντίγραφο ή στην μίμηση είναι κίβδηλη. Πρέπει να επιδιώξουμε την αναστήλωση.Και αν πάμε τελικά στην αντικατάσταση προτείνω να πάμε στην αντικατάσταση με σύγχρονο κτίριο”.

Διονύσης Λυκούδης : “Προσπαθούμε να αναστήσουμε έναν πεθαμένο που έχει πεθάνει εδώ και έξι χρόνια… Πάμε με την εισήγηση του Υπουργείου που λέει για νέα κατασκευή. Ομως το οποιοδήποτε αντίγραφο γίνει θα είναι κακέκτυπο. Προτιμώ να το έχω το 2024 και να είναι ένα μοντέρνο, παρά να έχω ένα ίδιο κακέκτυπο ένα χρόνο νωρίτερα. Πρέπει να πάμε σε μία καινούργια κατασκευή και όχι σε ένα κακέκτυπο”.

Μάκης Φόρτες, ο οποίος και έκανε και μια σημαντική ιστορική αναδρομή: “Δεν μπορεί να μιλάμε για ένα μουσείο προδιαγραφών 1956. Καλό θα είναι το μουσείο να γίνει κάπου αλλού. Αξίζει όμως να έχουμε ρεαλισμό στις αποφάσεις μας και συμφωνώ με την πρόταση του Δημάρχου και του Σωτήρη Κουρή”.

DSC 0171

Αλέξανδρος Παντελειός: “Το μουσείο μπορεί να ενισχυθεί και να είναι το ίδιο ασφαλές όσο και το νέο που πρόκειται να κατασκευαστεί”.

Γιάννης Κουρούκλης και Σταύρος Γρηγορόπουλος στο ίδιο μήκος κύματος υποστήριξαν την θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης: “Υπάρχει μία καθαρά επιστημονική αντιπαράθεση πάνω στο ζήτημα και το Σώμα θα κάνει λάθος υιοθετώντας ή την μία ή την άλλη άποψη”.

Σπύρος Σαμούρης: “Ή δεχόμαστε την επιστήμη και πρέπει να πέσει το μουσείο, η λέει ο καθένας ο,τι θέλει. Στέκομαι στην μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού που λέει ότι το Μουσείο είναι υπό κατεδάφιση και ως πολίτης θα ήθελα να δω ένα νέο μουσείο να χτίζεται στο ίδιο σημείο”.

Νίκος Κουρκουμέλης: “Επειδή τόσα χρόνια το έχουμε στερηθεί, θα ήθελα το συντομότερο να έχουμε ένα νέο μουσείο στην πόλη μας. Θα συνταχθούμε με την Υπουργό που υποσχέθηκε ότι θα μπει στο ΕΣΠΑ και θα είναι έτοιμο το 2023”.

Μιχάλης Μοσχονάς: “Και οι δύο απόψεις είναι σοβαρές, όμως το Υπουργείο έχει πάρει μία κατεύθυνση και παίρνει μία ευθύνη να προχωρήσει σύντομα στην κατασκευή του νέου μουσείου”.

DSC 0175

Σταύρος Σπαθής: “Θα πρέπει να φτιαχτεί άμεσα το μουσείο και θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στην πόλη για να έχουν άμεση πρόσβαση οι επισκέπτες. Άμεσα θα πρέπει να φτιαχτεί το νέο μουσείο και στο ίδιο σημείο που είναι σήμερα”.

Μίνα Γαβριελάτου: “Είναι απαράδεκτο το 2020 να πάμε να φτιάξουμε το ίδιο σχεδιαστικά μουσείο. Θα είναι κιτς. Ναι θέλουμε ένα νεο μουσείο, όχι όμως στο σχέδιο που θέλει να φέρει το Υπουργείο”.

Γιάννης Λυκούδης: “Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό το υπουργείο Πολιτισμού έχει πάρει σοβαρά το Αρχαιολογικό Μουσείο και γίνεται μία προσπάθεια να λειτουργήσει ξανά. Και βρισκόμαστε μεταξύ δύο σοβαρών απόψεων. Εμείς δεν μπορούμε όμως να πάρουμε το ρίσκο και να ξεπεράσουμε την άποψη του Υπουργείου. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με βάση την μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Νίκος Ανουσάκης: “Επιτέλους αυτό το έργο μπαίνει σε μία διαδρομή, ωστόσο τόσα χρόνια που ήταν ζητούμενο της Κυβέρνησης η αποκατάστασή του και ουδέποτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο μουσείο. Στηρίζουμε την ελληνική πολιτεία, οφείλουμε να συμβάλουμε και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και όχι να την τορπιλίσουμε. Να προχωρήσουμε γοργά για να μην χάσουμε το ΕΣΠΑ”.

Διονύσης Μινέτος: “Πρέπει να ανοίξει το μουσείο όσο το δυνατόν συντομότερα για να ωφελήσει τον πολιτισμό της πόλης και είναι προσβολή για τα ίδια τα εκθέματα. Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στην τέλεια θέση της πόλης”.

{https://www.youtube.com/watch?v=X1fkplsDBZg}

Σπύρος Πεφάνης: “Η άποψη να κρατήσουμε και να επισκευάσουμε το κτήριο. Θα επισκευάσουμε ένα κτήριο αμφισβητούμενο στατικά, αισθητικά και λειτουργικά. Να υιοθετήσουμε την άποψη του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Κατέβηκαν τρεις προτάσεις, η πρόταση του Δημάρχου Αργοστολίου, η πρόταση του Αλέξανδρου Παντελειού (Να επισκευαστεί το μουσείο και να χαρακτηριστεί ως μνημείο) και η πρόταση του Γιώργου Τσιλιμιδού. (Διάσωση και αποκατάσταση του μουσείου και σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό, να γίνει ένα νέο σύγχρονο μουσείο και όχι να πάμε στην δημιουργία ενός αντιγράφου).

Πέρασε η πρόταση του Δημάρχου Αργοστολίου, με ευρεία πλειοψηφία από όλες τις παρατάξεις, ενώ λευκό ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA.GR 

DSC 0172DSC 0174DSC 0176DSC 0179DSC 0181DSC 0188DSC 0191DSC 0192DSC 0194




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250