Πάντως η κα Κράτσα δεν θα φταίει...

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 13:28

Πάντως η κα Κράτσα δεν θα φταίει...

Τα τελευταία χρόνια στη Σάμη, όλοι γινόμαστε μάρτυρες, πλημμυρικών φαινομένων, στην Πύλαρο, στον Καραβόμυλο και στα Πουλάτα.
Ιδιαίτερα στην Πύλαρο, τα φαινόμενα συχνά, με ζημιές σε περιουσίες, αγροκτηνοτροφικές μονάδες, λιμάνι και οδικό δίκτυο, έχουν γίνει εφιάλτης, για τους κατοίκους της Περιοχής.
Πέρυσι για τα θέματα αυτά στη Πύλαρο, είχε γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή και κατοίκων της Περιοχής και με την απουσία αν και είχαν προσκληθεί, του Βουλευτή και του Αντιπεριφερειάρχη, Σταύρου Τραυλού.

Παραθέτουμε το ρεπορτάζ από εκείνο το Δ.Σ.


{...}"Ο μεν βουλευτής, έστειλε επιστολή που διαβάστηκε από τη Πρόεδρο του Δ.Σ., αναφέροντας, ανειλημμένες υποχρεώσεις στη βουλή και έδωσε υπόσχεση, για μελλοντική παρουσία του σε Δ.Σ. του Δήμου Σάμης, ο δε δεύτερος, αν και το θέμα ήταν κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα της Περιφέρειας, δεν παραβρέθηκε, αλλά δεν έστειλε ακόμα, εκπρόσωπό του, είτε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, είτε από τη Πολιτική Προστασία. Αποτέλεσμα αυτού, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες, να μένουν με αναπάντητα ερωτήματα, ερωτήματα που θα μπορούσαν να απαντηθούν μόνο από τον ίδιο, ή κάποιον εκπρόσωπό του!!!
Η απουσία του, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και στηλιτεύτηκε από Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και από παρευρισκόμενους πολίτες…
Το κύριο θέμα, συζητήθηκε για αρκετή ώρα. Την εισήγηση  έκανε ο Δήμαρχος και ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις, των επικεφαλής των Παρατάξεων, Δημοτικών Συμβούλων και πολιτών.
Τοποθέτηση, έκανε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος με τη ΛΑ.ΣΥ. κ. Νίκος Γκισγκίνης.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στις αιτίες των πλημμυρών, αναφέροντας σαν κύριες, τη κλιματική αλλαγή και τα ελλειπή έργα, των αιολικών πάρκων της περιοχής, που δημιούργησαν νέα ρέματα, με αποτέλεσμα τα νερά των βροχών, να καταλήγουν από εκεί, στην Αγία Ευφημία και στα Δρακοπουλάτα.
Πρότεινε να γίνουν από την Περιφέρεια, υδρολογική μελέτη στη Περιοχή, εκπόνηση μελέτης, για τα έργα στα Αιολικά Πάρκα, υδατοφράχτες στα ρέματα που χρειάζονται να εκτελεστεί η μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων στην Αγία Ευφημία, να ενταχθεί  η Κεφαλονιά στο σχέδιο διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων, καθαρισμοί και παρεμβάσεις στα Δρακοπουλάτα, στον Καραβόμυλο και στα Πουλάτα.
Οι επικεφαλής των Παρατάξεων: Ο κ. Στέλιος Σπαθής, αναφέρθηκε, στο πρόβλημα που δημιούργησαν τα ελλλιπή έργα των Αιολικών Πάρκων, στη υπερβόσκηση στη περιοχή και πρότεινε άμεσα να εκτελεστούν τα αντιπλημμυρικά στην Αγία Ευφημία, να προγραμματιστούν από τη περιφέρεια , έργα στις Περιοχές εκτός Αγ. Ευφημίας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχοντες υδατοφράκτες, να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, όπως η προσφυγή του Δήμου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για άντληση χρημάτων, για υδατολεκάνες κλπ.
Ο κ. Γάκης, αναφέρθηκε στις ευθύνες, της Εταιρείας των αιολικών πάρκων, για τα πλημμυρικά φαινόμενα, στην αυτοψία που έκανε ο ίδιος, όταν ήταν Αντιδήμαρχος Πυλάρου στη Περιοχή, που αποδεικνύουν το παραπάνω, τις αναφορές που έκανε στις αρμόδιες υπηρεσίες, για το θέμα… στο τίποτα που δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επίσης και στην υπόσχεση που είχε λάβει καθώς και τη διαβεβαίωση  πως υπάρχουν τα χρήματα για έργα στα Δρακοπουλάτα, από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα και τελικά δεν έγινε τίποτα…

Ο κ.Αθανασάτος, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, καθώς επίσης και στην ανάγκη κινητοποίησης του κόσμου, για το θέμα αυτό.
Ο κ. Αμούργης, εστίασε ιδιαίτερα, στις ευθύνες της Εταιρίας του Αιολικού πάρκου στην Αγία Δυνατή, παρουσίασε και κατέθεσε στο Προεδρείο πορίσματα της Αντιπεριφέρειας, που αναδεικνύουν τις ευθύνες αυτές, ζήτησε την άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικού έργου στην Αγία Ευφημία και προγραμματισμό και υλοποίηση των υπόλοιπων έργων στην ευρύτερη περιοχή.
ο κ. Γκισγκίνης, περιφερειακός Σύμβουλος με τη ΛΑ..ΣΥ., είπε πως στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφασίστηκε ομόφωνα η επικαιροποίηση της υπάρχουσας από το 2012 ( ; ), μελέτης αντιπλημμυρικών έργων στην Αγία Ευφημία, πρότεινε στο Δ.Σ. να σταλεί επιστολή στην Περιφέρεια που να ζητά ,στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει στο Αργοστόλι, να μπει το θέμα των πλημμυρών στην ημερήσια διάταξη.
Ο Πρόεδρος της Αγίας Ευφημίας,κ. Ζαφειράτος, αναφέρθηκε στα λόγια που ακούει τόσα χρόνια και τίποτα δεν γίνεται, καθώς και την υπόσχεση που είχε από τον  πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα, για αντιπλημμυρικά έργα στα Δρακοπουλάτα και τελικά δεν έγινε τίποτα.
Οι πολίτες που πήραν τον λόγο, αναφέρθηκαν στην άμεση ανάγκη εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων στην Αγία Ευφημία καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.
Η πρόταση του Δημάρχου, όπως την αναφέρουμε παραπάνω, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Δεν την Ψήφισε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κοντογούρης…"

Από πέρυσι έως και σήμερα, σύμφωνα με κατοίκους των περιοχών, αλλά και δική μας έρευνα, ο αγωγός της Αγίας Ευφημίας, αν και επικαιροποιήθηκε από την Περιφέρεια η μελέτη πέρυσι  και υπήρχε η υπόσχεση πως το έργο θα γινόταν άμεσα... η μελέτη δεν είναι έτοιμη ακόμα!!!   και δεν  έγινε τίποτα. 
Το λιμάνι στην Αγία Ευφημία, παραμένει μπαζωμένο από τα φερτά υλικά των πλημμυρών, στα Δρακοπουλάτα, τίποτα, το ρέμα στον Καραβόμυλο, είναι μπαζωμένο με λιθοδομή που κατέρρευσε πέρυσι και παραμένει έτσι. Επίσης στο ίδιο ρέμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά έργα, ιδιαίτερα στο σημείο στην Περιφερειακή οδό Σάμης - Αγίας Ευφημίας - Ληξουρίου.  Στα Πουλάτα, κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει. Ο χείμαρρος της Σάμης...περιμένει τα έργα!
Ύστερα από τα παραπάνω, η Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων, κα Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, επισκέφτηκε προχτές τον Δήμο Σάμης και...

"αντάλλαξε απόψεις αναφορικά με τα υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα του Δήμου Σάμης, τις προτάσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και οι οποίες θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την Πυλαρο η οποία σε πολλές περιοχές υποφέρει από ακραία καιρικά φαινόμενα με επιπτώσεις στην ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών αλλά και σε δημόσια περιουσία, όπως και στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον.

Η Περιφερειάρχης ζήτησε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να καταρτιστεί αναλυτικό σχέδιο δράσης με τις άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις και ακολούθως να διαμορφωθεί μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Σάμης για την εφαρμογή του σχεδίου στην Αγία Ευφημία και σε άλλες ευάλωτες περιοχές. Τόνισε ότι η Πύλαρος αποτελεί την πιο κρίσιμη περιοχή της Περιφέρειας.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη για τον καθαρισμό των ρεμάτων στα Πουλάτα και τον Καραβόμυλο και στον ποταμό της Σάμης ο οποίος αντιμετωπίζει υπερχείλιση με πλημμύρες στη γύρω περιοχή και ο οποίος έχει να καθαριστεί 12 και πλέον χρόνια και του οποίου η μελέτη του 1988 ουδέποτε υλοποιήθηκε, ούτε επικαιροποιήθηκε."

Ένα χρόνο σχεδόν  από τις περυσινές πλημμύρες και χωρίς να έχει κάνει τίποτα για την αντιμετώπισή τους, χρησιμοποιώντας σαν "βάθρο" τη Δημοτική Αρχή Σάμης...η κα Κράτσα, ήρθε να φωτογραφηθεί και να εξαγγείλει έργα κάποια εκ' των οποίων θα έπρεπε να έχουν γίνει πέρυσι και κάποια άλλα θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί ήδη!!! 
Ζήτησε όμως...
"να καταρτιστεί αναλυτικό σχέδιο δράσης με τις άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις και ακολούθως να διαμορφωθεί μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Σάμης για την εφαρμογή του σχεδίου στην Αγία Ευφημία και σε άλλες ευάλωτες περιοχές. Τόνισε ότι η Πύλαρος αποτελεί την πιο κρίσιμη περιοχή της Περιφέρειας."!!!
Ποιος κοροϊδεύει ποιον λοιπόν και ποιος τελικά αναλαμβάνει την ευθύνη, για ενδεχόμενες καταστροφές από νέα πλημμυρικά φαινόμενα που ίσως προκύψουν στο μέλλον;
Η απούσα Περιφερειακή Αρχή; Ο Δήμος Σάμης,που συμμετείχε σ' αυτή την  ψεύτικη "παράσταση" της κας Κράτσα στη Περιοχή μας και δεν καταγγέλλει την απραξία της για τα τόσο σοβαρά αυτά θέματα; Ποιος τελικά θα εξηγήσει στους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών, γιατί θα είναι στο ίδιο άθλιο έργο θεατές;
Ποιος θα τους εγγυηθεί, πως δεν θα υπάρξουν ίσως και ανθρώπινα θύματα, σε ενδεχόμενη πλημμύρα;
Κύριοι, "η Εύβοια δεν κείται μακράν", "ο Λαγκαδάς δεν κείται μακράν"!
Το μόνο που "κείται μακράν" για την Περιφερειακή Αρχή, είναι το ενδιαφέρον της για τους πολίτες των νησιών μας.
Γιατί μοναδικό της μέλημα είναι, να υπογράφει τις κυβερνητικές αποφάσεις, για υδρογονάνθρακες, Ερημίτη, ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών και μέσω αυτών να υποστηρίζει τα συμφέροντα των ολίγων και μόνο αυτών.
Και μέχρι στιγμής, με ιδιαίτερη συνέπεια, μόνο αυτό κάνει καλά!
Για τα υπόλοιπα, κάτι θα βρεθεί να φταίει!
Μπορεί η κλιματική αλλαγή, μπορεί...η υπερβόσκηση, μπορεί και το  "ζαβό το ριζικό μας!"
Πάντως η κα Κράτσα δεν θα φταίει!!

Τάσος Καβαλλιεράτος.

vlahatasamis.blogspot.com


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250