Παντελής Αμούργης: Η σεζόν ξεκινά, η οργάνωση απαιτείται...

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 09:10

Παντελής Αμούργης: Η σεζόν ξεκινά, η οργάνωση απαιτείται...

Ύστερα από το από 08.05.2020 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τους δήμους της χώρας, το οποίο μας κοινοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή την 25.05.2020, νιώθουμε την ανάγκη να πούμε δυο λόγια σχετικά με την επαναλειτουργία των επισκέψιμων σπηλαίων. Είναι δεδομένο ότι το πρώτο μέλημα κάθε δημόσιας (και δημοτικής) αρχής είναι η μέριμνα και η προστασία της υγείας των πολιτών και εν προκειμένω των δημοτών του τόπου μας.

Για αυτό και η επάνοδος στην προηγούμενη καθημερινότητα, αν και δύσκολη, δεν φαντάζει ακατόρθωτη. Λόγω, λοιπόν, της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του νέου ιού, η δημοτική αρχή πρέπει να έχει υπόψη της αφενός την υγεία των διοικουμένων της αλλά αφετέρου και την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των αξιοθέατων της περιοχής, τα οποία αποτελούν τον πυρήνα του τουρισμού και τους πνεύμονες οικονομικής ανάπτυξης του δήμου μας.

Αυτό που προέχει, πέρα από τον σχολαστικό καθαρισμό των απαραίτητων χώρων των σπηλαίων και την απολύμανσή τους (διαδρομές επίσκεψης, εκδοτήρια εισιτηρίων, χώροι συγκέντρωσης/αναμονής επισκεπτών, τουαλέτες) είναι ο προγραμματισμός του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού εισερχόμενων επισκεπτών και η απόσταση ασφαλείας.

Φρονούμε αρχικά ότι η χρήση της μάσκας θα βοηθήσει στο να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή αλλά και προστατευτική απόσταση της τάξεως του 1,50 μέτρου, η οποία σύμφωνα με τον επιστήμονα ιατρό και σύμβουλο του υπουργείου Υγείας, κύριο Τσιόδρα, δεν είναι ικανή για τη μετάδοση του κορωνοϊού. Η απόσταση των δύο μέτρων είναι υπερβολική, όταν αυτή υφίσταται ανάμεσα σε άτομα που φορούν μάσκα.

Επομένως, η χρήση μάσκας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και υποχρεωτική για τους επισκέπτες, με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου (επιτρεπτού) αριθμού αυτών.

Το εν λόγω ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο του σώματος ως προς τον τρόπο λειτουργίας των αξιοθέατων της περιοχής και ιδίως των σπηλαίων του τόπου, με σκοπό αφενός την προστασία της υγείας των επισκεπτών και αφετέρου την όσο το δυνατόν ευρύτερη πρόσβαση του κοινού σε αυτά.

Η σωστή οργάνωση αποτελεί το Α και το Ω. Επομένως, είναι προτιμότερη μία καλοσχεδιασμένη πρόληψη από μία επιπόλαιη καταστολή. Ο δήμος μας πρέπει να ξεκινήσει να προετοιμάζει το έδαφος για την, κουτσουρεμένη έτσι κι αλλιώς αλλά σε καμία περίπτωση θέλουμε να πιστεύουμε εντελώς χαμένη, τουριστική σεζόν.

Παντελής Αμούργης,

Δημ. Σύμβουλός Δήμου Σάμης,

Επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ