Περιφερειακό Συμβούλιο: "Πόλεμος" Κράτσα – Γαλιατσάτου για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο - Στα τέσσερα η Αντιπολίτευση – Κατόπιν εορτής η απόφαση

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 06 Μαΐου 2020 21:42

Περιφερειακό Συμβούλιο: "Πόλεμος" Κράτσα – Γαλιατσάτου για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο - Στα τέσσερα η Αντιπολίτευση – Κατόπιν εορτής η απόφαση

Το κείμενο του ψηφίσματος 

Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκησε για το θέμα του Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου και του άρθρου 93, περισσότερες από εννέα ώρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε θέση, όμως κατόπιν εορτής. 

Και λέμε κατόπιν εορτής, διότι, το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε την απόφασή του, πέντε ώρες μετά την ψήφιση στην Βουλή του άρθρο 93 του Νομοσχεδίου για το Περιβάλλον (!). 

Απίστευτο, μα όμως αληθινό! 

Και πάνω εδώ να πούμε πως ναι μεν πέρασε η πρόταση που κατέβασε η παράταξη της κας Κράτσα (της πλειοψηφίας) μέσω του αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννου. 

Η εισήγηση για την Περιφερειακή Αρχή 

Η εισήγηση μεταξύ άλλων τόνιζε πως:  “Ο περιβαλλοντικός νόμος έχει ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Ιόνια νησιά. Η δημιουργία του νέου φορέα διαχείρισης έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των δομών και των συνεργασιών σε όλα τα νησιά. Το άρθρο 93 στοχεύει και μπορεί να συνεισφέρει στην κατεύθυνση της ουσιαστικής συνεργασίας των Δήμων με την Περιφέρεια. Είναι αληθές ότι δεν δόθηκε επαρκής χρόνος για διαβούλευση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο παρακολουθεί και λαμβάνει υπόψη του τις ενστάσεις που κατατέθηκαν. Ζητά να τηρηθούν οι διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους της ΠΙΝ καθώς και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων. Ζητά τέλος την ενίσχυση της τεχνογνωσίας στο βαθμό που έχουν τεθεί σε ισχύ σε άλλες περιφέρειες, θεωρεί ότι είναι αναγκαία η ανταλλαγή απόψεων και η ενημέρωση για όλες τις καλές πρακτικές και με αίσθημα ευθύνης και αισιοδοξίας δηλώνει η ΠΙΝ δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους Δήμους στα Ιόνια νησιά”. 

Κατά την διαδικασία της Ψηφοφορίας, η πρόταση απο την παράταξη της Κας Κράτσα (Περιφερειακή Αρχή) έλαβε 21 ψήφους, με την αντιπολίτευση να κατεβάζει τέσσερις προτάσεις απο τις οποίες έλαβαν, η ΑΝΑΣΑ 8, η Λαϊκή Συσπείρωση 6 (υπέρ και ο κ. Σαμοϊλης), η Επτανησιακή Πρωτοβουλία του κ. Αλεξάκη  4 (υπέρ ψήφισαν Σπανός και Πόζίδης) και η Αντικαπιταλιστική Αριστερά 1. 

Γαλιατσάτος: “Υστερόβουλη και Αντιδημοκρατική η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου”  

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, δεν έλειψαν οι εντάσεις κυρίως μεταξύ της κας Κράτσα και του κ. Γαλιατσάτου. Μάλιστα, ο τέως Περιφερειάρχης και νυν επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, χαρακτήρισε την Περιφερειακή Αρχή της Κας Κράτσα και την λειτουργία του 

Θόδωρος Γαλιατσάτος: "Είναι Υστερόβουλη και αντιδημοκρατική, η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, φέρατε να συζητήσετε το θέμα, την ημέρα που συζητείται η ψήφιση του στην βουλή των Ελλήνων. Είναι προσβολή και στο ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο η συμπεριφορά σας αυτή. Αντί να έχουμε νέους φορείς διαχείρισης, πάμε στην δημιουργία μιας μικρής μονάδας ανά περιφέρεια που θα έχει ούτε πόρους. Αυτό το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά διατάξεις που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στους Περιβαλλοντικούς φορείς και έχει χαρακτηριστεί ως ένα Περιβαλλοντοκτόνο Νομοσχέδιο. Στο Νομοσχέδιο αυτό εμφιλοχώρησε την τελευταία στιγμή το άρθρο 93, χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα. Φαίνεται ότι η μόνη γνώστης ήταν η Κα Κράτσα που βγήκε να υποστηρίξει την συγκεκριμένη διαδικασία. Έχουμε μία βίαιη αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων που αυτοί που το διαχειρίζονται δεν το πρότειναν, ούτε το δέχονται… Πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί προωθείται αυτή η διαδικασία. Η επιδίωξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, με τις ευλογίες μιας πρόθυμης περιφερειάρχη είναι να επιχειρηθεί ο έλεγχος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην περιοχή. Δεν μπορεί όλοι οι δήμαρχοι των Ιονίων να λένε θέλουμε να αποσυρθεί το άρθρο και η στάση της κας Κράτσα να είναι εντελώς διαφορετική. Πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει την εξαίρεση του Ιονίου από την εφαρμογή του άρθρου 93 και ακόμα αν ψηφιστεί στην Βουλή να αποφασιστεί ότι η Περιφέρεια δεν θα πάρει θέση στην μετοχική σύνθεση του νέου ΔΣ του φορέα που θα δημιουργηθεί”. 

Η κα Κράτσα απάντησε και μέσω ανακοινώσεων και μέσα απο την τοποθέτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Κράτσα: "Η αντιπολίτευση υποτιμά την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού"

Απέδειξε ότι χρησιμοποιεί το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο για μικροπολιτικά συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις. Αδιαφορεί για την δυνατότητα και υποχρέωση  Δήμων και Περιφέρειας να συνεργαστούν με αλληλοεμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και συνευθύνη μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. 

Με ίχνος αυτοκριτικής για την ανικανότητα της δικής του διοίκησης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που υπηρέτησε ο κ. Γαλιατσάτος για να συντονίσουν τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις στα ΙΟΝΙΑ νησιά, να διαχειριστούν τις κρίσεις που προκάλεσαν και να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα, καλεί με την συνήθη «εύκολη» πρακτική του σε ανταρσία και ανυποταξία στον νόμο. Ο «καλλίτερος» τρόπος για να αποφύγει ακόμη μία φορά τις ευθύνες του ο κ. Γαλιατσάτος για το παρελθόν και για το μέλλον.

Η Περιφερειακή Αρχή πιστεύει στην κοινή μοίρα στο ΙΟΝΙΟ, στην συνύπαρξη και στην συνένωση των δυνάμεων για να υπηρετήσουμε καλλίτερα τις προοπτικές της Περιφέρειας, την ανάπτυξη του κάθε νησιού, και τις ανάγκες των πολιτών.

“Ο κ. Γαλιατσάτος για να υπάρξει πολιτικά δεν διστάζει να βάλει το ένα νησί του Ιονίου απέναντι στο άλλο “παίζοντας” με έδρες Φορέων και ανταγωνισμούς, σπέρνοντας ζιζάνια με αφορμή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Απαράδεκτες ενέργειες για έναν τέως Περιφερειάρχη που εκλήθη να υπηρετήσει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η αποτυχία του κ. Γαλιατσάτου συνεχίζεται και κατόπιν εορτής. Αθεράπευτες είναι οι μικροπολιτικές και μικρόψυχες ενέργειές του. Δεν αντιλαμβάνεται ότι ήδη τον καταδίκασε ο λαός των Ιονίων Νήσων”.

Το ζήτημα, είναι πως η συνεδρίαση έγινε την ημέρα της ψήφισης του Νομοσχεδίου στην Βουλή και το... αστείο πως η απόφαση βγήκε πέντε ώρες αφού αυτό είχε περάσει και ψηφιστεί! 

Ας ελπίσουμε αυτή η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται όσον αφορά την διαχείριση και αποκομιδή των απορριμάτων να μην είναι επιζήμια για την Κεφαλονιά και ένα νησί που ήταν υπόδειγμα μαζί με την Ιθάκη για την καθαριότητά του, να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και να αποφασίζουν άλλοι για τα συμφέροντά του. 

Το τελικό κείμενο του Ψηφίσματος περιλαμβάνει:

  1. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αναφορικά με το άρθρο 93 του νομοσχεδίου που σήμερα ψηφίστηκε, τονίζει ότι στόχος είναι η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων με δεδομένη την τραγική καθυστέρηση στα Ιόνια Νησιά, με διαφορετικά βέβαια επίπεδα και θέματα προβλημάτων από νησί σε νησί, εν’ όψει των απαιτητικών στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής και των δεσμεύσεων που θα επιφέρει το νέο ΕΣΔΑ και κατ΄ επέκταση ο νέος ΠΕΣΔΑ.
  1. Η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα με μορφή Α.Ε Ο.Τ.Α μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με μετοχικό κεφάλαιο (40% η Περιφέρεια και 60% οι Δήμοι) αποβλέπει στην ενδυνάμωση της συνοχής των δομών και των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των αναγκών της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα υψηλού επιπέδου απαιτήσεων και δεσμεύσεων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών.
  1. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πιστεύει στην σημασία που έχει η ουσιαστική συνεργασία των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, την δημόσια υγεία, την ποιότητα ζωής και την σύγχρονη και ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των νησιών μας και πιστεύει ότι το προτεινόμενο σχήμα συνεργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 93, μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και προς εμπέδωση και μεγέθυνση της συνοχής μας ως νησιωτική Περιφέρεια.
  1. Επισημαίνει ότι δεν δόθηκε ο επαρκής χρόνος στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης για την απαραίτητη διαβούλευση αλλά και ενημέρωση της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων για τους στόχους και τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 93.
  1. Παρακολουθεί και λαμβάνει υπ΄ όψιν τις ενστάσεις, αιτήσεις, αντιδράσεις, αλλά και προτάσεις των Δημοτικών Αρχών και Δημοτικών Συμβουλίων και επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν υπ΄ όψιν στις μελλοντικές αποφάσεις που θα εκδοθούν προς τον σκοπό υλοποίησης των διατάξεων του Νόμου, όπως σήμερα ψηφίστηκαν.
  1. Τονίζει την ανάγκη να τηρηθούν οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη συνέχιση των έργων που έχουν ξεκινήσει ή δρομολογηθεί για την μεταφορά απορριμμάτων, την δημοπράτηση μονάδων διαχείρισης κλπ.
  1. Εκφράζει την ικανοποίησή της για την κυβερνητική δέσμευση αύξησης του αριθμού των μελών του Δ.Σ του προτεινόμενου φορέα από 5 σε 7 για να εκπροσωπηθούν οι Δήμοι από τις τέσσερις (4) Περιφερειακές Ενότητες.
  1. Εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για την πρόβλεψη της διατήρησης των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων και μεταφοράς τους από τους τοπικούς ΦΟΔΣΑ στο κεντρικό ΦΟΔΣΑ του νέου σχήματος.
  1. Ζητεί από την Κυβέρνηση να ενισχύσει με τεχνογνωσία και τα κατάλληλα μέσα, την δημιουργία του νέου φορέα, αξιοποιώντας την εμπειρία των επιτυχημένων σχημάτων που λειτουργούν σε διαβαθμικό επίπεδο όπως στην Αττική, ή σε Περιφερειακό διαδημοτικό επίπεδο σε άλλες Περιφέρειες της χώρας μας.
  1. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση, αναφορικά με καλές πρακτικές άλλων Περιφερειών και χωρών, λόγω της επιτακτικής ανάγκης υιοθέτησης σύγχρονων μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας και ενεργειακής αξιοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων για όλα τα νησιά μας.
  1. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την πρόκληση της επόμενης ημέρας και δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τους Δήμους της Περιφέρειας, μικρούς και μεγάλους, για μία αποτελεσματική διαχείριση στο πλαίσιο των κοινών στόχων και των επιμέρους προβλημάτων του κάθε νησιού και της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της.

Γιώργος Χαλαβαζής 




00 inkefalonia general ad 300X250