Κεφαλονιά, νησί για όλους: Η θέση μας για την προωθούμενη κατάργηση της ΕΔΑΚΙ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 13:13

Κεφαλονιά, νησί για όλους: Η θέση μας για την προωθούμενη κατάργηση της ΕΔΑΚΙ

Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, συζητήθηκε το θέμα της προωθούμενης κατάργησης της ΕΔΑΚΙ από την κυβέρνηση και τη δημιουργία ενός νέου φορέα σε επίπεδο περιφέρειας. Πρόκειται για το άρθρο 93 του νομοσχεδίου που προσφάτως κατατέθηκε στη Βουλή. Η τοποθέτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η ακόλουθη:

«Το νέο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μια αναγκαιότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων. Το νομοσχέδιο ενδεχομένως να είναι σε σωστή κατεύθυνση, όμως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του εκάστοτε δήμου. Με αυτή την παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα με το άρθρο 93, ουσιαστικά καταργεί τον όρο αυτοδιοίκηση.

Ο δήμος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στο σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων και εμείς, ως δήμος και ως νησί, έχουμε έναν καλό σχεδιασμό. Με το άρθρο 93, αφαιρείται από τους δήμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης η αρμοδιότητα και η δυνατότητα οι ίδιοι να διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους και μεταφέρεται σε επίπεδο Περιφέρειας. Με βάση δε τα όσα ανέφερε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Διονύσιος Μινέτος, ο πλέον αρμόδιος στα θέματα αυτά λόγω ειδικότητας, η Περιφέρεια δεν έχει καν το προσωπικό να βγάλει εις πέρας τις διαδικασίες για όλα τα νησιά.

Το νομοσχέδιο ήλθε στη Βουλή χωρίς ουσιαστική διαβούλευση. Συγκεκριμένα κατατέθηκε με περίπου 60 άρθρα προς διαβούλευση και κατατέθηκε στη Βουλή με πλέον των 100 άρθρων. Ενδεικτικό αυτής της έλλειψης διαβούλευσης είναι ότι ο Βουλευτής του νησιού δεν ήταν ενήμερος. Το ίδιο πιθανολογούμε ότι ισχύει και για τους άλλους βουλευτές των Ιονίων. Ομοίως φαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς την αρμόδια Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται σε επαφή με τους βουλευτές ή την Περιφέρεια προκειμένου να ζητήσει την άποψή τους σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αποτελεί σφάλμα.

Η διοίκηση του νέου περιφερειακού φορέα προβλέπεται να γίνεται από πενταμελές συμβούλιο, στο οποίο δεν υπάρχει καν εκπροσώπηση όλων των Δήμων. Το μοναδικό σημείο που αφήνεται ως παρέμβαση του Δήμου από το νομοσχέδιο, προβλέπεται με το αρ.84, και είναι η σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ακόμη και αυτό όμως δεν είναι βέβαιο ότι είναι αρκετό ώστε να ορίσει ο κάθε δήμος την πολιτική του, αφού σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η έγκριση του Περιφερειακού φορέα.

Είναι γεγονός πως η Κεφαλονιά και Ιθάκη, μέσω της ΕΔΑΚΙ, έχουν μια καλή στάθμη Διαχείρισης Απορριμμάτων και μια στόχευση για περαιτέρω ανάπτυξή της. Μετακινώντας το σχεδιασμό στην περιφέρεια, με δεδομένη την κατάσταση των υπολοίπων νησιών, τα οποία βρίσκονται πίσω από εμάς σε αυτόν τον τομέα, όσο και αν σχεδιάσουμε μπροστά ως Δήμος ή ως νησί, πολύ δύσκολα θα έχουμε στήριξη όσο οι άλλοι θα παραμένουν πίσω. Με αιτιολογία την Ισόρροπη ανάπτυξη, θα δίνεται πάντα προτεραιότητα στα άλλα νησιά και θα ακολουθούμε εμείς.

Κατόπιν όσων αναφέραμε, αλλά και όσων κατέθεσαν οι προηγούμενοι ομιλητές, είναι μονόδρομος για εμάς η απόσυρση του άρθρου 93 από το νομοσχέδιο. Πρέπει να υπάρξει εκ νέου διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους φορείς για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να γίνει ένας πραγματικά σωστός σχεδιασμός.

Θεωρούμε κρίσιμο σε αυτή τη μάχη, να υπάρξουν αντίστοιχες αποφάσεις από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, όλων των Δήμων της Περιφέρειας, από το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΠΕΔΙΝ. Αυτές θα είναι όπλο στη φαρέτρα του Βουλευτή, και όλων των Βουλευτών των νησιών μας για τη διεκδίκηση του δικαιώματος να ορίζουμε μόνοι μας τις τύχες μας.»

Στη συνέχεια, και αφού προέκυψε, πέρα από την πρόταση-εισήγηση του Δημάρχου, πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, τοποθετηθήκαμε ζητώντας να μη διασπαστεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Υποδείξαμε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια ενιαία πρόταση προς ψήφιση, η οποία θα δώσει την απαιτούμενη διαπραγματευτική ισχύ στο Βουλευτή, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, αυτό επετεύχθη και κατατέθηκε μια πρόταση η οποία ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία.

Αναμένουμε τις εξελίξεις από τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας. Σε αυτή τη μάχη θα είμαστε δίπλα τους, τους στηρίζουμε απόλυτα και θα παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί.

Τέλος, επειδή η δημόσια συζήτηση κινείται γύρω από το θέμα της μη γνώσης του Βουλευτή για το θέμα, πολλές φορές με υποτιμητικά σχόλια προς το πρόσωπό του, θα θέλαμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε κάθε απόπειρα «ανθρωποφαγίας» που επιχειρείται. Είναι σαφές ότι η πολιτική ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση, όμως η τοποθέτηση του Βουλευτή μας επιτρέπει να θεωρούμε ότι θα σταθεί στο πλευρό μας και θα υπερασπίσει την κοινή μας διεκδίκηση, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους του νησιού μας.

Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»




00 inkefalonia general ad 300X250