Στα “κάγκελα” η αυτοδιοίκηση για την κατάργηση της ΕΔΑΚΙ – Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου: “Επιπόλαιη, προσβλητική, ακατανόητη και εχθρική η απόφαση της Κυβέρνησης” - Θεόφιλος: "Θα δώσουμε την μάχη στον Υπουργό"

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 13:09

Στα “κάγκελα” η αυτοδιοίκηση για την κατάργηση της ΕΔΑΚΙ – Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου: “Επιπόλαιη, προσβλητική, ακατανόητη και εχθρική η απόφαση της Κυβέρνησης” - Θεόφιλος: "Θα δώσουμε την μάχη στον Υπουργό"

Η απόφαση από την Κυβέρνηση, όσον αφορά την πρόθεσή της για την κατάργηση της ΕΔΑΚΙ ήταν αιφνιδιαστική, εντούτοις από την στιγμή που αυτή η πρόθεση αποκαλύφθηκε (πρώτος την έμαθε και ενημέρωσε το Σώμα ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος), τα αντανακλαστικά του Δήμου Αργοστολίου φαίνεται πως λειτούργησαν σε πολύ καλό βαθμό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου και η απόφαση του με το ψήφισμα που εκδόθηκε, πυροδοτεί έναν τιτάνιο αγώνα (δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθξώρεια γιατί το Νομοσχέδιο ψηφίζεται αρχές Μαΐου) που ξεκινάει με σκοπό και στόχο την απόσυρση του άρθρου 93 του νομοσχεδίου, που καταργεί την ΕΔΑΚΙ.

Δήμαρχος Αργοστολίου: "Θα δώσουμε την μάχη στον Υπουργό" 

“Δεν περίμενα ότι θα βρεθώ στην θέση να προκαλώ ΔΣ για δύο τόσο σημαντικά θέματα” ήταν τα πρώτα λόγια του Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου, ο οποίος μόλις έμαθε για το ζήτημα είχε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές, τόσο με τον Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγή Καππάτο, όσον και με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, και συνέχισε: “Όλων μας η προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια και οι κοινοτάρχες έβαλαν το λιθαράκι τους γι αυτό το σπουδαίο εγχείρημα απο το 1985 και να διατηρηθεί έως σήμερα. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είναι από τα καθαρότερα νησιά, εκεί που σήμερα δεν έχουν λύσει άλλα νησιά. Αυτή η υπερηφάνεια που είχαμε να έρθουμε σήμερα και να πούμε τι δράσεις κάνουμε για να μην χαθεί όλο αυτό. Το νομοσχέδιο αυτό και το άρθρο 93 ήρθε στις 12 την νύχτα, χωρίς διαβούλευση, να αιφνιδιάσει όλα τα ιόνια και την Κεφαλονιά. Δεν περίμενα ότι υπάρχει αυτή η διάταξη και με το που το έμαθα επικοινώνησα με τον Βουλευτή με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, επικοινώνησα με την δήμαρχο Κέρκυρας κα Υδραίου, μίλησα με τον ΓΓ Ανακύκλωσης του Υπουργείου, που απ, ότι κατάλαβα γι αυτόν έχει τελειώσει η υπόθεση της ΕΔΑΚΙ. Ενημέρωσα όλους τους άλλους δήμους του Νησιού και της Ιθάκης. Πριν από δύο μήνες είχα ενόχληση στον Δήμο από κάποιο ιδιώτη, που ήθελε να φτιάξει εργοστάσιο καύσης στο Ληξούρι. Ο ιδιώτης έχει προσπαθήσει να πλησιάσει τους δημάρχους για να κατασκευάσει εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών. Αυτό εμένα μου λέει ότι θα γίνει μία προσπάθεια να έρχονται σκουπίδια από όλα τα νησιά στην Κεφαλονιά. Θα προσπαθήσουμε αύριο να μιλήσουμε με τον Υπουργό ή με τον Πρωθυπουργό… Ζητάμε και το Περιφερειακό Συμβούλιο να συνεδριάσει και να έχουμε και την απόφαση της Περιφέρειας…Θα δώσουμε την μάχη... ”.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Διονύσης Μινέτος (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Αργοστολίου): “Τον Μάρτιο δεν υπήρχε καμία τέτοια διάταξη, από χθες το βράδυ διαβάζω το συγκεκριμένο άρθρο και τι προβλέπει περιφερειακός ΦΟΣΔΑ που συμμετέχουν όλοι οι δήμοι για την διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Παίρνει περιουσιακά στοιχεία κινητά και ακίνητα και κάνει απόδοση στην νέα δομή που είναι ανώνυμη εταιρία. Θα υπάρχει ένα Πενταμελές ΔΣ με περιφέρεια και εκπροσώπους των δήμων. Το μετοχικό κεφάλαιο θα είναι 40% στην Περιφέρεια και 60% στους άλλους δήμους του Ιονίου με το ποσοστό αυτό να μοιράζεται πληθυσμιακά. Η Ζάκυνθος δηλαδή θα έχει το 11,77%, το 0,92 Ιθάκη, η Κέρκυρα το 29,47% η Κεφαλονιά το 10,34% και η Λευκάδα 6,54 %.

Ο Δήμος Αργοστολίου συμμετέχει με το 6,8%, ο Δήμος Ληξουρίου με 2%, ο Δήμος Σάμης με 1,5%. Στον νέο φορέα καταργούνται οι αρμοδιότητες, που είχε η ΕΔΑΚΙ για την κατασκευή και διαχείριση ΧΥΤΑ και αποβλήτων, κατάργηση του ΠΕΣΔΑ ,του μαστερ πλαν των σκουπιδιών στα Ιόνια Νησια και πάει μόνο σστους δήμους η μεταφορά των σκουπιδιών και ένα κομμάτι της ανακύκλωσης.

Επιπτώσεις: Πλήρη ανατροπή του εγκεκριμένου σήμερα ΠΕΣΔΑ και του μάστερ πλαν για τα σκουπίδια στο Ιόνιο με ένα πλήθος υποδομών και στόχων όσον αφορά την ανακύκλωση για όλα τα νησιά, αυτό το μαστερ πλαν ανατρέπεται και δεν ξέρουμε τι θα προβλεφθεί για το μέλλον. Θα δημιουργηθούν πολλά ερωτήματα και δεν ξέρουμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με το μάστερ πλαν για τα σκουπίδια.

Απώλεια ελέγχου υποδομών του ΧΥΤΥ και περιουσιακών στοιχείων ΕΔΑΚΙ θα χρησιμοποιούνται και για την επεξεργασία αποβλήτων και από άλλες περιοχές του Ιονίου και της Ελλάδας …

Σχέδιο καύσης σκουπιδιών που είναι πανάκριβη και ενεργειακά ασύμφορη διαδικασία και θα επηρεάσει την τιμολογιακή πολιτική για τα σκουπίδια.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν πολλά σημεία που δημιουργούν ένα παζλ που μπορεί με βάσει τα παραπάνω να δημιουργήσει πολλά σενάρια…

Δεν εκποιήθηκε, ούτε μελέτη σκοπιμότητας ούτε μελέτη βιωσιμότητας για το νέο ΦΟΣΔΑ. Το Νομικό πρόσωπο που φτιάχνεται θα είναι καθολικός διάδοχος και στις εκκρεμείς υποθέσεις και θα επιμεριστούν σε όλους μας…

Ο Μοναδικός ΧΥΤΥ που λειτουργεί είναι στην Παλοστή και θα υπάρχουν επιπτώσεις και στην συγκεκριμένη περιοχή. Ο ΧΥΤΥμας λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη είχαμε λύσει το πρόβλημα, για την επόμενη 20ετία…Ήμασταν σε πάρα πολύ καλό δρόμο για να συνεχίσουμε να είμαστε πρότυπο στην διαχείριση των σκουπιδιών. Τώρα με την συγκεκριμένη τροπολογία δεν ξέρω που θα πάμε…” ήταν τα λόγια του κ. Μινέτου.

Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις καθώς στην τηλεδιάσκεψη μίλησαν: Παναγής Καππάτος (Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης): “Το νομοσχέδιο είχε βγει σε διαβούλευση το Μάρτιο και δεν τα παρείχε αυτά τα τμήματα και κατατέθηκε την παρασκευή το βράδυ… Έχω την εξής πληροφόρηση από τον Οκτώβριο μήνα, τότε που ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι τον απασχολεί η διαχείριση των αποβλήτων από την συλλογή έως την επεξεργασία τους και σκοπός του ήταν να γίνει πλήρης επεξεργασία των σκουπιδιών για να μην μολύνουν. Η Κεφαλονιά έχει ένα πλήρες οργανωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, απο την συλλογή τους ως την εξεργασία τους. Η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου νόμου είναι για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, στην οποία επιβάλλονται πρόστιμα από την ΕΕ για την μη σωστή διαχείριση των αποβλήτων. Αυτή η εξέλιξη όμως είναι αρνητική για εμάς. Ο,τι αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου και τα άλλα ΔΣ των άλλων δήμων, θα το υποστηρίξω για να μπορέσω να έχω και μια αιτιολογημένη άποψη στον Υπουργό. Θα προασπίσω τα συμφέροντα τα τοπικά. Η φιλοσοφία του νόμου δεν είναι κακή, όμως θα προτείνω να εξαιρεθεί η περιοχή των Ιονίων Νήσων. Οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για την Κεφαλονιά. Θα ζητήσω την εξαίρεση των Ιονίων από αυτό το άρθρο. Δεν θα ήθελα να ψηφίσω αυτό το άρθρο 93… θα προσπαθήσω να μην το ψηφίσω… θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό...”

pjimage 2

Γιώργος Κατσιβέλης (Δήμαρχος Ληξουρίου): “Προέκυψε ξαφνικά το ζήτημα που μας δημιουργεί και πολλά ερωτηματικά. Έπρεπε να γίνει μεγάλη διαβούλευση, θα κάνουμε και εμείς έκτακτο ΔΣ με τηλεδιάσκεψη στο Ληξούρι για το θέμα. Αυτή την στιγμή το πρόβλημα που έχουν τα υπόλοιπα νησιά, το μεταφέρει και στην Κεφαλονιά που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και είναι πρότυπο…Θεωρώ ότι πρέπει να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο”.

Διονύσης Στανίτσας (Δήμαρχος Ιθάκης) :” Θα συμφωνήσω με τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, τον Γιώργο Κατσιβέλη και τον Βουλευτή… όλα αυτά τα χρόνια είχε γίνει ένας αγώνας να διατηρηθούν τα νησιά μας καθαρά και αυτός ο αγώνας δεν θα πρέπει να παέι χαμένος. Τα προβλήματα της Κέρκυρας και της Ζακύνθου στο τέλος θα τα φορτωθούμε εμείς…”

Θόδωρος Γαλιατσάτος (Επικεφαλής περιφερειακής παράταξης ΑΝΑΣΑ) : ‘Είναι ίσως σκόπιμο να αναλογιστούμε το νομοσχέδιο ως ένα Περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ακυρώνει την θεσμοθετημένη προστασία του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να συζητηθεί στο σύνολό του. Προωθείται στην Βουλή την συγκριμένη περίοδο που προφανώς η Κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση για να περάσει αυτά που θέλει να περάσει… Πρέπει να πάμε σε καταδίκη του νομοσχεδίου και σε άμεση απόσυρση. Και αφορά και τους Φορείς Διαχείρισης. Πάλι η Κεφαλονιά θα είναι ένα παράρτημα της Ζακύνθου. Η Κυβερνητική αυθαιρεσία φτάνει στο απόγειό της με το συγκεκριμένο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων … Θα ελέγχεται απολύτως από την εκάστοτε περιφερειακή αρχή βάσει και των ποσοστών που αναλογούν… Είναι πλήγμα για την Κεφαλονιά αυτό που πάει να γίνει. Αυτό ισοπεδώνει προς τα κάτω την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και δεν πρέπει να επιτραπεί… Να πούμε ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ σε αυτή την επιλογή…”

Σταύρος Τραυλός (Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης): Θεωρώ ότι είμαστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος. Ερχεται τελευταία στιγμή και μας αλλάζει τα δεδομένα στην Κεφαλονιά. Δεν μπορούμε αν είμαστε σύμφωνοι με αυτό…σίγουρα όλοι συμφωνούμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι ένα πρότυπο και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό το γεγονός. Δεν μπορούμε ελαφρά την καρδία να καταργήσουμε κάτι επιτυχημένο. Το πρόβλημα το έχουν τα άλλα νησιά όχι όμως εμείς ως Κεφαλονιά. Δεν θα δεχθούμε μία απόφαση να καταργηθεί η ΕΔΑΚΙ. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι κανείς δεν παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες αν δεν έχει έρθει πρώτα σε διαβούλευση με τις τοπικές Κοινωνίες.”

Αλεξάνδρα Μπαλού (Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων): Η Κυβέρνηση συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις που την συμφέρουν, ξαφνικά, ανατρέποντας και αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Η Κεφαλονιά έχει να επιδείξει ένα έργο πολλών χρόνων πάνω σε αυτό τον τομέα. Η πορεία της καύσης των σκουπιδιών έχει δρομολογηθεί και απο τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη”.

pjimage 3

Δημήτρης Σπανός (Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νησων): Το άρθρο 93 ουσιαστικά καταργεί την ΕΔΑΚΙ που αποτελεί πρότυπο τα τελευταία 30 χρόνια… Στην παρούσα φάση θα σταθώ αρνητικά στην ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο…”

Σπύρος Γαλιατσάτος (Περιφερειακός σύμβουλος Παράταξης ΑΝΑΣΑ): “Αυτό που συνέβη είναι ότι αιφνιδιάστηκε ακόμα και ο βουλευτής μας απο αυτή την εξέλιξη. Θέλουν να καταντήσουν το νησί μας όπως η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος όσον αφορά την διαχείριση των σκουπιδιών…”

Αλέξανδρος Παρίσης (Πρόεδρος ΠΕΔΙΝ, επικεφαλής δημοτικής παράταξης “Ισχυρή Κεφαλονιά”) : “Κάναμε έναν τεράστιο αγώνα να κρατήσουμε την διαδημοτική και την κάναμε ΑΕ και την κρατήσαμε. Εν μέσω Κορονοϊού είναι απαράδεκτο να θέσουν τέτοιο πράγμα με ένα τέτοιο Νομοσχέδιο. Το άρθρο θα πρέπει να αποσυρθεί. Είναι απαράδεκτο το νομοσχέδιο και πρέπει να αποσυρθεί...δεν μπορεί σε 24 ώρες να αποφασίζουν και να καταργούν σημαντικές δομές… Θα κάνω έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ αύριο…

Μάκης Φόρτες (Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης “Για την Επόμενη Μέρα”: “Είμαι πολιτικά και συναισθηματικά φορτισμένος απο αυτή την ιστορία και δεν πίστευα ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο… Μακράν στην διαχείριση των αποβλήτων η διαδημοτική και η ΕΔΑΚΙ κατέχουν την πρώτη θέση… Ο Δήμαρχος Αργοστολίου στέκεται σε αυτή την δύσκολη στιγμή στο ύψος των περιστάσεων και ενήργησε γρήγορα… χθες το μεσημέρι που με πήρε τηλέφωνο ο Δήμαρχος και μου το είπε… δεν το πίστευα ότι πάνε να κάνουν κάτι τέτοιο… Δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη η διαδημοτική και η ιστορία μας… Για την Διαδημοτική πάντα ένιωθα υπερήφανος… Πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο, να υπερασπιστούμε όχι απλά την ιστορία, αλλά αυτόν τον αυτοδιοικητικό θεσμό που παραμένει υπόδειγμα. Δεν είναι δυνατόν ο Μητσοτάκης να μην έχει καταλάβει τι έγκλημα πάει να γίνει στην Κεφαλονιά… Ο λόγος και οι ενστάσεις μας πρέπει να φτάσουν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό…Προτείνω η απόφαση που θα πάρουμε να έχει και πολιτικά σημεία και να φτάσει μέχρι και τον Πρωθυπουργό… είναι αιφνιδιαστική η απόφαση της Κυβέρνησης και χωρίς διαβούλευση… ”

Αλέξανδρος Παντελειός (Επικεφαλής δημοτικής παράταξης “Κεφαλονιά Νησί για όλους” : Το νομοσχέδιο ίσως εμπεριέχει κάποια σωστά πράγματα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων. Αυτή την στιγμή όμως με αυτό που γίνεται με το άρθρο 93 καταργεί τον όρο αυτοδιοίκηση… Και εμείς εδώ στην Κεφαλονιά έχουμε έναν καλό σχεδιασμό στο ζήτημα αυτό… παίρνουμε από τον Δήμο την δυνατότητα να σχεδιάζει τον τρόπο διαχείρισης απορριμάτων και τον πηγαίνουμε στην Περιφέρεια που δεν έχει και το προσωπικό να το βγάλει εις πέρας όλο αυτό… και όλο αυτό γίνεται χωρίς διαβούλευση, ενώ και ο Βουλευτής μας δεν ήταν ενήμερος… είναι ένα ουσιαστικό σφάλμα απο την Κυβέρνηση και σε αυτό πρέπει να πατήσουμε… και δυστυχώς δεν θα έχουμε την στήριξη απο τα άλλα νησιά του Ιονίου, που στο θέμα των σκουπιδιών είναι πολύ πίσω σε σχέση με εμάς… Είναι μονόδρομος να ζητήσουμε την απόσυρση του άρθρου 93 του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου… Μια ισχυρή αντίδραση από δήμους περιφέρεια και ΠΕΔΙΝ θα είναι ένα όπλο στην φαρέτρα του βουλευτή…”.

Γιάννης Κουρούκλης (Επικεφαλής δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”): Εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκει ευκαιρία να νομοθετήσει και μάλιστα ένα περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο… Η Κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητες της τοπικής διοίκησης… έχουμε συνολικά ένα περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που δεν βάζει σε τάξη την διαχείριση των απορριμάτων… με την ΕΔΑΚΙ η Κεφαλονιά είναι ένα καθαρό νησί και σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο απ, ο,τι είναι τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και αυτό οφείλεται και στους εργαζόμενούς της … Πλέον θα έχουμε μία Α.Ε. σε επίπεδο Περιφέρειας και εκεί θα συγκρουστούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για να πάρουν το κομμάτι της διαχείρισης των αποβλήτων… θα κληθούν επίσης και οι Κεφαλονίτες να πληρώσουν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε άλλες περιοχές…”

pjimage 4

Πρόεδρος ΕΔΑΚΙ: “Θα γίνουμε η χαβούζα όλου του Ιονίου”

Αργύρης Γαβριελάτος (Πρόεδρος ΕΔΑΚΙ): “Είμαστε αντίθετοι στο άρθρο 93 και συμπαρατασσόμαστε με όσες δυνάμεις έχουμε εναντίον αυτού του άρθρου … εάν αυτή τη στιγμή γίνει αυτό, το κόστος για την Κεφαλονιά θα είναι δυσβάστακτο και ανεξέλεγκτο. Θα γίνουμε σαν Κεφαλονιά η χαβούζα όλου του Ιονίου… πρέπει να γίνουν και κινητοποιήσεις…”

Παναγής Βανδώρος (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΔΑΚΙ): “Με την σωστή διαχείριση που κάναμε προστατεύαμε το περιβάλλον μας και συνεισφέραμε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Κεφαλονιάς… όλοι μαζί δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει σκουπιδότοπος η Κεφαλονιά… να πούμε όλοι ένα μεγάλο όχι στο έγκλημα που πάει να γίνει και να πιέσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το άρθρο 93…”.

Νίκος Ανουσάκης (Δημοτικός Σύμβουλος “Ισχυρή Κεφαλονιά”) : Είναι δύσκολος ο αγώνας γιατί προσπαθούμε να επιτύχουμε μόνο την εξαίρεση της Κεφαλονιάς … Πρέπει να πάμε με πυξίδα όπως έγινε το 2012 που έμειναν τα ΤΕΙ στην Κεφαλονιά… πρέπει να υπάρξει επιτροπή με δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχη και Βουλευτή και αν χρειαστούν και κινητοποιήσεις να γίνουν…”

Γιώργος Τσιλιμιδός (Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Αργοστολίου) : Το Νομοσχέδιο αυτό δεν επιχειρεί ολοκληρωμένος παρεμβάσεις, αλλά αποσπασματικές παρεμβάσεις…. Είναι ένα νομοσχέδιο σκούπα… Αυτό το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έρθει και να συζητηθεί σε συνθήκες ομαλότητας… Για 35 σχεδόν χρόνια η Διαδημοτική και η ΕΔΑΚΙ προσέφερε τις υπηρεσίες της στην Κοινωνία και στο Περιβάλλον της Κεφαλονιάς... Η αθλιότητα που διέπει την διαχείριση των απορριμάτων σε άλλες περιοχές, κινδυνεύει η Κεφαλονιά να την φορτωθεί…δεν μπορείς να καταργείς μία δομή που προσφέρει αποδεδειγμένα υπηρεσίες και αν την εντάξεις σε ένα πλαίσιο που δεν γνωρίζεις αν θα έχει αποτελέσματα… ενα καλό κομμάτι που λειτουργεί και έχει πάρει εύσημα να προσπαθείς να το εντάξεις σε μία δομή με αμφισβητούμενα αποτελέσματα και η διαβούλευση ήταν εκ του πονηρού… Ήταν μία κίνηση αιφνιδιασμού από την Κυβέρνηση… Η διαχείριση θα ελέγχεται από ένα πενταμελές ΔΣ και οι δήμοι μπορεί να μην έχουν καν λόγο, ούτε παρέμβαση… Απαράδεκτη η προσθήκη της Κεφαλονιάς σε αυτό το μόρφωμα… Η Κινητοποίησή μας πρέπει να είναι μεγάλη… πρέπει να αποσυρθεί το άρθρο 93...”

EDAKI3

Νικόλαος Φραντζής (Γ.Γ. Δήμου Αργοστολίου): "Όλοι έχουμε την δική μας ιστορία και εμπλοκή με την διαδημοτική και είμαι αρκετά φορτισμένος…" τόνισε και Διάβασε το ψήφισμα… που σε γενικές γραμμές τόνιζε πως "Η επιλογή του Υπουργείου και της Κυβέρνησης να καταργήσει το καμάρι της Κεφαλονιάς την ΕΔΑΚΙ, είναι πράξη: Επιπόλαιη, Προσβλητική για την τοπική αυτοδιοίκηση, Ακατανόητη και εχθρική για την τοπική Κοινωνία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και την Κυβέρνηση να αποσύρουν αυτή την διάταξη. Αυτή η πρόταση επ’ ουδενί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή...”

Μίλησαν επίσης ο Σταύρος Γρηγορόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση), Σπύρος Σαμούρης (Αντιδήμαρχος καθαριότητας Δήμου Αργοστολίου) “Δεν μπορεί από πρωτοπόροι να βρεθούμε ουραγοί, ζητάμε την άμεση κατάργησή του του άρθρου 93… πρέπει να αντιδράσουμε πολύ έντονα…”, Διονύσης Λυκούδης (δημοτικός σύμβουλος “Ισχυρή Κεφαλονιά”) “Η Κεφαλονιά έχει καταφέρει με τους αγώνες που έχουν δοθεί να κρατηθεί αυτή τη Διαδημοτική… Δεν μπορεί να χωρέσει το μυαλό μου αυτή η εξέλιξη τι θα φέρει… θα δημιουργήσει δεκάδες μελανά σημεία μία τέτοια εξέλιξη… Η αντίδραση δεν θα πρέπει να είναι όμως επιτροπές… λέω όχι στην δημιουργία επιτροπών και η επιτροπή να αποτελείται από την φυσική ηγεσία των νησιών… Κανένα ψήφισμα δεν έχει αξία αν δεν έχει μέσα και κάποια “απειλή”… Το ζήτημα δεν είναι απλό και θα φέρει δραματικές αλλαγές… Δώστε και το μήνυμα μέσα από το ψήφισμα ότι τα τέσσερα δημοτικά συμβούλια των Νησιών μας, παραιτούνται...” Μιχάλης Μοσχονάς “Πρέπει να δούμε κατά πόσο είναι Νόμιμο αυτό το Νομοσχέδιο…”

Το ψήφισμα το οποίο θα αναρτηθεί και στο INKEFALONIA.GR όταν καθαρογραφεί και πάρει την επίσημη μορφή του, ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που ψήφισε την δική της πρόταση.

Από σήμερα έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώνας, ώστε αυτό το άδικο και αιφνιδιαστικό νομοσχέδιο που πλήττει βάναυσα την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και την μεγάλη προσπάθεια που κάνει όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της καθαριότητας, να αποσυρθεί…

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250