Λαϊκή Συσπείρωση: "Αίτημα για συζήτηση στο ΔΣ της κατάστασης της σχολικής στέγης στην Κεφαλονιά"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 09:35

Λαϊκή Συσπείρωση: "Αίτημα για συζήτηση στο ΔΣ της κατάστασης της σχολικής στέγης στην Κεφαλονιά"

Αίτημα απο την  Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς 

 ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Προς: Πρόεδρο Δ.Σ. κ. Σταυρο-Γεράσιμο Αλυσανδράτο
Κοινοποίηση: Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ.Αλ. Παρίση

ΘΕΜΑ: « ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ»

 

Κύριε Πρόεδρε,

Ζητάμε να μπει στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς ΔΣ κατά προτεραιότητα το σοβαρό ζήτημα της σχολικής στέγης των σχολείων του Δήμου Κεφαλονιάς ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε να αποφασίσει το ΔΣ τρόπους δράσης και διεκδίκησης για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν. Πιο συγκεκριμένα :

Ελάχιστες ημέρες απομένουν από την έναρξη του σχολικού έτους και ο νομός Κεφαλονιάς βρίσκεται στο ναδίρ στον τομέα της σχολικής στέγης και ιδιαίτερα στην προσχολική αγωγή που μετά την πρόσφατη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας της έχουν απογειωθεί οι ανάγκες προκειμένου να μην μείνει κανένα παιδί έξω από αυτήν την βαθμίδα της εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πέντε νηπιαγωγεία της πόλης του Αργοστολίου κανένα δεν έχει δικές του ασφαλείς, επαρκείς και σύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις, αφού το 1ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται στο παλιό κτίριο του προσκοπισμού, το 2ο σε νοικιασμένο από τον Δήμο χώρο, το 3ο λειτουργεί σε «κοντέινερ» στο χώρο του ΤΕΙ, το 4ο Νηπιαγωγείο (65 παιδιά) συστεγάζεται στο χώρο δύο Δημοτικών σχολείων, του 5ου Δημοτικού (ένα τμήμα) και στο χώρο του 6ου Δημοτικού τρία τμήματα από φέτος και το 5ο σε «κοντέινερ» στο χώρο του 4ου Δημοτικού . Το Νηπιαγωγείο Φαρακλάτων λειτουργεί στο παλαιό κτήριο του Δημοτικού σχολείου στα Ραζάτα με προβλήματα παλαιότητας.

Στο Ληξούρι στο 1° Νηπιαγωγείο Ληξουρίου είναι επιβεβλημένη η δημιουργία παιδότοπου, αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρου για τη φιλοξενία του Ολοήμερου τμήματος, τουαλέτες νηπίων κλπ, ενώ στο 2° Νηπιαγωγείο Ληξουρίου πρέπει να επισκευαστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις που έπληξε ο τελευταίος σεισμός. .

Στην περιοχή της Λειβαθούς το Νηπιαγωγείο Κεραμειών χρειάζεται νέες εγκαταστάσεις και άμεση επισκευή του προαυλίου χώρου, το Νηπιαγωγείο Λακήθρας που το κατέστρεψε ο σεισμός λειτουργεί στο παλαιό σχολείο Σβορωνάτων, το Νηπιαγωγείο Μεταξάτων χρειάζεται αντικατάσταση της στέγης αμιάντου, το Ειδικό Σχολείο Περατάτων χρειάζεται νέο κτίριο συμβατό με όσα προβλέπονται από τις διατάξεις για την Ειδική Αγωγή .

Στην περιοχή Ελειού-Πρόννων το Νηπιαγωγείο Πόρου έχει ανάγκη αιθουσών, το Νηπιαγωγείο Αγίας Ειρήνης έχει ανάγκη επισκευών ,το Νηπιαγωγείο Σκάλας επίσης λειτουργεί στο χώρο του 4/θέσιου Δημοτικού της Σκάλας και φέτος εγκρίθηκε και δεύτερο τμήμα.

Στην περιοχή της Πυλάρου- Ερίσσου το Νηπιαγωγείο Μακρυώτικων χρειάζεται κατασκευή τουαλετών για τα νήπια, ενώ στα Μεσοβούνια δημιουργήθηκε νέο τμήμα φέτος χωρίς να έχει προβλεφθεί χώρος για να στεγαστεί.

Είναι επίσης επιβεβλημένη η κατασκευή αίθουσας Πολλαπλών και ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του αύλειου χώρου.

Στην παραπάνω κατάσταση που αφορά στην προσχολική εκπαίδευση έρχεται να προστεθεί και η ήδη γνωστή κατάσταση που υπάρχει στην σχολική στέγη στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μεγάλος αριθμός σχολείων είναι ακόμη στα «κοντέινερ», εκκρεμούν οι επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων που ΘΑ… άρχιζαν άμεσα (ΕΠΑΛ Ληξουρίου και Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης με χρηματοδότηση από τη δωρεά της Περιφέρειας Αττικής για τους σεισμόπληκτους, Γυμνάσιο Ληξουρίου, 2ο Δημοτικό Ληξουρίου, 4ο Δημοτικό Αργοστολίου, Νηπιαγωγείο Λακήθρας), καθώς και η κατασκευή πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων με προτεραιότητα το ΓΕΛ Ληξουρίου, το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου που βρίσκονται στα «κοντέινερ» και για τα οποία δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική εξέλιξη. Όλα τα υπόλοιπα σχολεία και στις δύο βαθμίδες σε όλο το νομό αντιμετωπίζουν πλείστες ανάγκες επισκευών, συντηρήσεων και παρεμβάσεων που αφορούν την ίδια την διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά ακόμη και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Είναι άλλωστε γνωστά αυτά τα προβλήματα και οι παρεμβάσεις που χρειάζονται από τα ίδια τα σωματεία των εκπαιδευτικών, την ΕΛΜΕΚΙ και το Σύλλογο Δασκάλων, τους Συλλόγους Γονέων και τα Μαθητικά Συμβούλια και χρονίζουν.

Πέντε χρόνια μετά τους σεισμούς του 2014 και παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων που προσκυνούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δεν γίνεται τίποτε από έργα για μια σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη συνολικά, ενώ οι νέες εξαγγελίες αφορούν ακόμη πιο φθηνές επιδιορθώσεις των σεισμόπληκτων κτιρίων.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση σε μια διελκυστίνδα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) και η Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς (ΝΔ) «γειώνουν» συνεχώς την προοπτική να δοθούν λύσεις στα επείγοντα προβλήματα της σχολικής στέγης. Επικαλούμενοι είτε την γραφειοκρατία είτε την έλλειψη χρηματοδότησης και ανάλογων αρμοδιοτήτων, δεν κάνουν τίποτε για το πρόβλημα βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικούς. Αντίθετα μάλιστα η κυβέρνηση, με τις πλάτες της ΠΙΝ και την ουσιαστική απραξία της Δημοτικής Αρχής, αποχαρακτήρισε από δυσπρόσιτα 16 σχολεία στο νομό Κεφαλονιάς –Ιθάκης ανοίγοντας έτσι το δρόμο είτε στην δυσχερέστερη λειτουργία τους, είτε ακόμη και στο κλείσιμο ή τη συγχώνευσή τους, ενώ κατάργησε τα νηπιαγωγεία στο Καρδακάτα και τα Διλινάτα. Δεν έχουν καν ολοκληρωθεί ακόμη 4,5 χρόνια μετά τους σεισμούς οι διαδικασίες της αίτησης για νέα σχολεία από την Δημοτική Αρχή προς τις ΚΤΥΠ ενώ καμιά δέσμευση δεν παίρνει η κυβέρνηση και η Περιφέρεια να τα χρηματοδοτήσει από δημόσιες δαπάνες η το ΕΣΠΑ.

Όλα τα παραπάνω κάνουν πολύ καθαρό και στον πιο δύσπιστο ότι η κυβέρνηση, όλες οι άλλες αστικές δυνάμεις και η τοπική διοίκηση (Δήμος και ΠΙΝ) προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά τα προβλήματα αποτελούν «κανονικότητα» επιδιώκοντας οι εργαζόμενοι, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να αποδεχτούν την παραπάνω κατάσταση και μάλιστα αδιαμαρτύρητα.

Όμως «κανονικότητα» για το λαό πρέπει να είναι το αναγκαίο για την προστασία και την εκπαίδευση των παιδιών του. Στα πλαίσια αυτά διεκδικούμε:

• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. Κανένα παιδί έξω από την δίχρονη δημόσια υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με δημιουργία των ανάλογων υποδομών χωρίς τροφεία και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Νέες προσλήψεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων για κοινωνικές παροχές.
• Με βάση τον νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διαθέσει η κυβέρνηση έκτακτο κονδύλι, προκειμένου να γίνουν νέα σχολικά κτήρια αλλά και όλες οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας.
• Να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία του Δήμου και του νομού, όπως έχει δεσμευτεί η ΠΙΝ.
• Να προχωρήσουν, επιτέλους, όλες οι επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό και να αρχίσει η κατασκευή όλων των νέων που είναι απαραίτητα σήμερα στο Νομό.
• Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες επισκευές συντηρήσεις και άλλες παρεμβάσεις ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια όλες οι σχολικές μονάδες σε όλες τις βαθμίδες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου

Αργοστόλι 6 Σεπτέμβρη 2018

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης

Γιάννης Κουρούκλης

 




00 inkefalonia general ad 300X250