Μάκης Φόρτες: «Ειδική οικονομική ζώνη στα Ιόνια Νησιά;»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 07:43

Μάκης Φόρτες: «Ειδική οικονομική ζώνη στα Ιόνια Νησιά;»

Αρθρο του Μάκη Φόρτε Με αφορμή την δεύτερη επίσκεψη Γερμανών πολιτικών και επιχειρηματιών την περασμένη εβδομάδα στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με επικεφαλής τον Εντεταλμένο της Γερμανίδας Καγκελαρίου για θέματα τεχνογνωσίας σε σχέση με την Ελλάδα κ. Φούχτελ, είχα αναφερθεί (http://makisfortes.blogspot.gr/2012/09/blog-post_5.html ) στις πρόσφατες δηλώσεις (2/9/2012) του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Ελλάδα.Ευθέως συνέδεσα το ξαφνικό ενδιαφέρον των Γερμανών πολιτικών και επιχειρηματιών με τις δηλώσεις Σουλτς και τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στα Ιόνια Νησιά.

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ
Ο κ. Σουλτς απροκάλυπτα αποκάλυψε τι γυρεύουν οι Γερμανοί στις περατζάδες τους στην Ελληνική περιφέρεια :
«Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να δεχτούν να φτιαχτεί ένας φορέας για την ανάπτυξη από κοινού με ευρωπαίους πολιτικούς που θα σχεδιάσει, θα επιτηρήσει τα αναπτυξιακά προγράμματα για την χώρα και τη χρηματοδότησή τους. Το Ελληνικό κράτος, θα πρέπει να δεχτεί να εφαρμόζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταρρυθμίσεις επί Ελληνικού εδάφους, ωστόσο αυτό δεν θα είναι καμία εχθρική δύναμη κατοχής αλλά ένα εργαλείο βοήθειας» !
Και για να μην υπάρξει καμία παρανόηση των Γερμανικών προθέσεων, σήμερα 10/9/2012 ο πρόεδρος του συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ προτείνει τη μετατροπή ολόκληρης (!!!) της Ελλάδας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη «εξοπλισμένη με την απαραίτητη οικονομική βοήθεια και προσωπικό που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ελλάδα δεν θα πρέπει μεν να εκχωρήσει κυριαρχία, αλλά θα έπρεπε να δώσει σε όσους την στηρίζουν από την ΕΕ την ευκαιρία να συνδιαμορφώνουν επί τόπου τις μεταρρυθμίσεις» !!!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΣΠΥΡΟΥ
Ο κ. Σπύρου απάντησε με μακροσκελέστατη ανακοίνωσή στις ενστάσεις μου για την άφιξη Φούχτελ, δείχνοντας έναν ανεξήγητο εκνευρισμό.
Η απάντηση του ήταν διανθισμένη από ιδεολογήματα του τύπου «οφείλουμε να αποβάλλουμε τα σύνδρομα της υποτέλειας» – λες και όλοι όσοι αμφισβητούν τις προθέσεις των Γερμανών....δεν αγαπούν τα Επτάνησα και την Ελλάδα και ιστορικές ανακρίβειες όπως «τα δύο τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα καχυποψίας και απαξίωσης, ανάμεσα στους δύο λαούς »– λες και οι Γερμανοί για πρώτη φορά κάνουν «επίθεση φιλίας» στην Ελλάδα και τα Επτάνησα.
Θα επισημάνω ότι ο κ. Σπύρου απάντησε μόνο σε ό,τι αφορούσε την έλευση του κ. Φούχτελ στην Κέρκυρα, δίχως καμία αναφορά στη συσχέτιση του ξαφνικού ενδιαφέροντος των Γερμανών για τα Ιόνια Νησιά με το ενδεχόμενο δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης σε αυτά.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΖ
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, έκανε δηλώσεις για τις ΕΟΖ επιβεβαιώνοντας πως εντός των επόμενων εβδομάδων θα εξειδικευτεί το πλαίσιο δημιουργίας τους.
Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην «επιτυχημένη εφαρμογή του μοντέλου» στην Πολωνία, αποφεύγοντας όμως να πει ότι οι εργαζόμενοι στις ΕΟΖ δουλεύουν 10 – 12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς (στις ΕΟΖ της Κίνας το μέσο ωράριο εργασίας κυμαίνεται από 54 έως 77 ώρες τη βδομάδα), αφού χρησιμοποιείται σύστημα ημερήσιων, ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής, οπότε για να πάρει ο εργαζόμενος το ημερομίσθιό του πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής !

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΕΟΖ)
Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) χαρακτηρίζεται μια γεωγραφική περιοχή που έχει ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς από τους χαρακτηριστικούς αντίστοιχους νόμους μιας χώρας (π.χ. ειδικές δασμολογικές και φορολογικές ρυθμίσεις, ειδικές εργασιακές σχέσεις, ειδικό αστυνομικό καθεστώς κ.λ.π.).
Χώρες που έχουν καθιερωθεί ΕΟΖ είναι οι: Κίνα, Ινδία, Ιορδανία, Πολωνία, Καζακστάν, Φιλιππίνες, Ρωσία, χώρες Κεντρικής Αμερικής.

ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ;
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Φούχτελ και η πρεμούρα του Γερμανού επιτετραμμένου για συνεργασία με τα Ιόνια Νησιά ειδικά τούτη την περίοδο, είναι «αδύνατον των αδυνάτων» να μην συνδέεται με την δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (και) στα Ιόνια Νησιά.

Ειδικότερα με τις διαφωτιστικές δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων για τις ΕΟΖ γίνεται προφανές ότι οι Γερμανικές επιχειρήσεις προσδοκούν, εκτός των άλλων, και στην «επιτήρηση» του αναπτυξιακού προγράμματος της περιόδου 2014 – 2020 από δικούς τους πολιτικούς !
Άλλωστε ο αυστηρός προσανατολισμός του προγράμματος 2014 – 2020 στην έρευνα και την τεχνολογία, την ψηφιακή επικοινωνία, και στην .... οικονομία των χαμηλών ρύπων, δεν αφήνει κανένα ενδοιασμό για το ποιοι θα καρπωθούν τα εκατομμύρια των ευρώ που θα εγκριθούν, πολύ περισσότερο αφού σε όλες αυτές τις δράσεις έχουμε επιδείξει (ως χώρα και ως περιφέρεια) αποδεδειγμένη αδυναμία.

«ΜΠΑΝΑΝΙΑ» Η ΕΛΛΑΔΑ;
Ήδη τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες τις τοποθετούν στις Περιφέρειες που όλως τυχαίως (!!!) επισκέπτεται το τελευταίο διάστημα ο Γερμανός Υπουργός Φούχτελ, ο επονομαζόμενος και «Υπουργός της Ελλάδας»

Κρήτη, Πελοπόννησος, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, φαίνεται να είναι οι στοχοποιημένες από τους Γερμανούς ΕΟΖ για αποικιοκρατικές επενδύσεις στην ηλιακή και αιολική ενέργεια (π.χ. πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ»), στη διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση (το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας Γερμανικές τεχνολογίες στα απορρίμματα είναι πολύ παλιό), στις σύγχρονες τεχνολογίες της Ε΄ Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020 και τις τουριστικές επιχειρήσεις !!!
Πάντως από το σημείο να επιδιωχθεί μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Φούχτελ και τους φίλους του «η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και η προώθηση συνεργασιών σε κοινούς τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας», μέχρι του να γίνουμε .... «μπανανία» υπάρχει τεράστια διαφορά, για να μην πω χάος!
Και σε μια τέτοια περίπτωση δεν μιλάμε για «σύνδρομο υποτέλειας», αλλά για απροκάλυπτη παραχώρηση Εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων!

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. Αυτές ακριβώς τις ημέρες κλείνουν 69 χρόνια από τον Σεπτέμβρη του 1943 όταν οι Γερμανοί λύνοντας τις διαφορές τους με τους Ιταλούς, βομβάρδισαν αναίτια την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα, σπέρνοντας το θάνατο σε εκατοντάδες αθώους συμπολίτες και καταστρέφοντας πλήθος κτηρίων ανάμεσα στα οποία ανεκτίμητα στοιχεία του πολιτισμού μας, όπως εκκλησίες, το θέατρο της Κέρκυρας, την Ιόνιο Βιβλιοθήκη και τα δύο θέατρα του Αργοστολίου.

Έκτοτε η Γερμανία όχι μόνο δεν αναγνώρισε αποζημίωση στα δύο νησιά, αλλά ποτέ ένας εκπρόσωπός της δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει μία συγνώμη!
Και καλά ο κ. Φούχτελ και οι η παρέα του «δεν γνωρίζουν» από ιστορία, εμείς όμως ;

Ή προβληματιζόμαστε μήπως και κατηγορηθούμε για «σύνδρομο υποτέλειας», αν απαιτήσουμε την αποκατάσταση της ιστορικής μας μνήμης;

Αλήθεια οι 85.000 πολύτιμοι τόμοι (ανάμεσά τους ανεκτίμητα στοιχεία του Επτανησιακού Πολιτισμού), που καταστράφηκαν με το βομβαρδισμό της Ιονίου Βιβλιοθήκης από τους Γερμανούς, με πόσες σημερινές Γερμανικές επενδύσεις μπορούν να διαγραφούν ως να μην υπήρξαν;

Και αν όλα αυτά αποτελούν «αναμόχλευση του παρελθόντος», την επόμενη φορά ας φιλοξενηθεί ο κ. Φούχτελ και η παρέα του στο βομβαρδισμένο από τους Γερμανούς ξενοδοχείο «Μπέλλα Βενέτσια», όλο και κάποιος θα βρεθεί να τους πει μέσα από την ιστορία του κτιρίου ότι οφείλουν στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στα Επτάνησα και δεν τους οφείλουμε....

Δεν ξέρω αν και πόσο είμαστε με την Γερμανική αντιπροσωπία «δύο ισότιμοι θεσμικοί παράγοντες», αλλά σίγουρα δεν είμαστε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Γερμανική Περιφέρεια Ρούγκεν που μας προξένεψαν «ισότιμα ιστορικά υποκείμενα», μέχρι να υπάρξει ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων το Σεπτέμβρη του 1943 σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα !

Για όλους αυτούς τους λόγους και σε συνδυασμό με την ιταμή σημερινή στάση της Γερμανίας στην κρίση της Ελλάδας, η πρόσκληση της Καγκελαρίου Μέρκελ από τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου στα Ιόνια Νησιά είναι ατυχής ιστορικά και άστοχη πολιτικά, ενώ αποτελεί θεσμικό ατόπημα αφού δεν προηγήθηκε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.