Με σταθερά βήματα εδραιώνεται η στενή συνεργασία Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 05:20

Με σταθερά βήματα εδραιώνεται η στενή συνεργασία Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Με σταθερά βήματα εδραιώνεται η στενή συνεργασία Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Το θέμα της έγκρισης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, για συνεργασία και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στα πλαίσια της έξυπνης εξειδίκευσης, καινοτομίας και έρευνας, συζήτησε την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, στη συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Την εισήγηση έκανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενημερώνοντας το Σώμα για τις κινήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, στην κατεύθυνση της σύσφιξης των σχέσεων της ΠΙΝ με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η νέα αρχή στις σχέσεις των δύο πλευρών επισφραγίστηκε και με την παρουσία του Περιφερειάρχη σε ειδική συνεδρίαση της Συγκλήτου και αναμένεται αντίστοιχη συζήτηση για τη συνεργασία που ξεκινά και στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε για τους όρους της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Σχεδιασμός και παρακολούθηση Παρεμβάσεων Καινοτομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, στης στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση και του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της ΠΙΝ», με απώτερο στόχο όλων των συμβαλλομένων την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού στους τομείς ενασχόλησης και την ένταξή του στον γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της ΠΙΝ.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι συστήνεται Επιτροπή Υλοποίησης αποτελούμενη από 4 τακτικά και 4 αναπληρωματικά μέλη (ένα από κάθε φορέα).

Η Επιτροπή Υλοποίησης θα εισηγείται προτάσεις για:
1. Τη χάραξη της περιφερειακής πολιτικής και τον γενικότερο σχεδιασμό στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας
2. Την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και της Στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση
3. Τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και αξιοποίηση έργων.
4. Τη συνεργασία και τον συντονισμό των φορέων που συμμετέχουν στη σύμβαση
5. Την ενημέρωση φορέων, επιχειρήσεων και κοινού για θέματα κοινωνικής οικονομίας
6. Την αποτύπωση δεικτών παρακολούθησης με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και ανταποδοτικότητας προς υλοποίηση έργων
7. Το στρατηγικό σχεδιασμό της Τουριστικής Ανάπτυξης, διαφήμισης και προβολής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
8. Τη διάχυση των τελικών προτάσεων.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θέλοντας να καταδείξει την σημασία που δίνει στο εγχείρημα όρισε ως τακτικό μέλος τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο και αναπληρωματικό μέλος τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Τσούκα.

Η ισχύς της προγραμματικής σύμβασης είναι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, καλύπτοντας το σύνολο της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και με μόνη αρνητική ψήφο εκείνη του κ. Θ. Γουλή.