Σπ. Σπύρου: «Επιτακτική ανάγκη η έλευση αεροσκαφών PZL σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012 14:59

Σπ. Σπύρου: «Επιτακτική ανάγκη η έλευση αεροσκαφών PZL σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα»

Την έντονη ανησυχία του για το ότι οι μονάδες διασποράς των πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου PZL δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί στα Ιόνια Νησιά, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, εκφράζει μέσω επιστολής του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, προς τον Αντιστράτηγο Παναγιώτη Μπονάτσο, Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρο Μπούφη.

 

Η επιστολή

Θέλω να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου γιατί, αν και έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια απουσιάζουν από τα Ιόνια νησιά, οι μονάδες διασποράς των πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου PZL, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό επιχειρησιακό ρόλο στην άμεση και αποτελεσματική πυρόσβεση.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο καθοριστικός χρόνος που προσδιορίζει την άμεση και αποτελεσματική κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, είναι ο χρόνος κατά την εκδήλωσή τους.
Με δεδομένο το ανάγλυφο των νησιών μας, που δυσκολεύει τη γρήγορη και άμεση επέμβαση των επίγειων δυνάμεων, ο ρόλος των αεροσκαφών PZL είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποτροπή επέκτασης των πυρκαγιών.
Όπως επίσης είναι απαραίτητη η παρουσία τους, γιατί κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου, με καύσωνα και ισχυρό αέρα - συχνό φαινόμενο στην περιοχή μας - οι εναέριες περιπολίες που διενεργούν έχουν αποβεί σε πολλές περιπτώσεις σωτήριες.
Δυστυχώς, φέτος, αν και έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, με έκπληξη αλλά και με έντονη ανησυχία, διαπιστώνουμε την έλλειψη των συγκεκριμένων μονάδων τόσο στην Κεφαλονιά, όσο και στην Κέρκυρα.
Η παρουσία των PZL στα νησιά μας είναι απαραίτητη και καθοριστική για να μας εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας, ότι είμαστε πανέτοιμοι για μια ακόμα χρονιά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πύρινη λαίλαπα.
Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την Κέρκυρα πέρσι, προκαλώντας τεράστιες οικολογικές ζημιές αλλά και τεράστιες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων.
Ευελπιστώ στην άμεση ικανοποίηση του αιτήματος μας, για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έλευση των μονάδων διασποράς των PZL.