Δυο επερωτήσεις προς την ΠΙΝ απο την Περιφερειακή παράταξη "Μεγάλο Ιόνιο"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 09:57

Δυο επερωτήσεις προς την ΠΙΝ απο την Περιφερειακή παράταξη "Μεγάλο Ιόνιο"

ΟΜΑΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΣΠΑ-ΠΔΕ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΓΩΝ Σύμφωνα με δημοσιογραφικά δημοσιεύματα , «κανένα αίτημα για την πληρωμή έργων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ δεν έχει καταφθάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τον όγκο που καθημερινά συσσωρεύεται στο υπουργείο Οικονομίας»

Τα αιτήματα δε των πληρωμών προς την Ε.Ε. γίνονται μόνον εφόσον τα αντίστοιχα έργα έχουν προηγουμένως πληρωθεί από εθνικούς πόρους, δηλαδή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ΠΔΕ.

Με βάση το δεδομένο αυτό ανησυχία προκλήθηκε λόγω της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομίας προς τις περιφέρειες μέσω της οποίας καθίσταται σαφές ότι εάν έως τις 19/4/2015 δεν διατεθούν τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου σε έργα θα ανακληθούν άμεσα. Εγκύκλιος που προκάλεσε την αντίδραση της ΕΝΠΕ και την πυροσβεστική παρέμβαση του υπουργού κ Σταθάκη, χωρίς όμως την ανάκληση της επίμαχης εγκυκλίου.

Πρόσφατα (16/4/2015) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Μάρδας δεν απόκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβιβαστούν, με ρύθμιση, στο υπουργείο Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που περιλαμβάνει και τις περιφέρειες.

Όπως είπε, «η δυνατότητα υπάρχει από την υφιστάμενη νομοθεσία».

Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών στοιχειώδους λειτουργίας του κράτους, οι ενέργειες και δηλώσεις αυτές θέτουν εν αμφίβολο την απρόσκοπτη διαθεσιμότητα των αναπτυξιακών πόρων και δημιουργείται έντονη ανησυχία για την ομαλή εξέλιξη του επιχειρησιακού περιφερειακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και του υπόλοιπου ΠΔΕ.

Η μη ομαλή χρηματοδότηση του προγράμματος θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις

Α) Διακοπή εργασιών στα περισσότερα υλοποιούμενα έργα εκ μέρους των αναδόχων με υπαιτιότητα του φορέα εκτέλεσης τους.

Β) Μη έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων εντός του 2015 που είναι και η τελευταία χρονιά υλοποίησης τους.

Γ) Μη πληρωμή τους από την Ε.Ε. αφού δεν θα ολοκληρωθούν εντός της καταληκτικής προθεσμίας τέλους του έτους με αποτέλεσμα να τα επιβαρυνθεί εξολοκλήρου ο έλληνας φορολογούμενος η θα τα φεσωθούν οι εργοληπτικές εταιρείες με συνέπεια την διάλυση πολλών εξ αυτών και την αύξηση της ανεργίας.

Ιδιαίτερα για την Κεφαλονιά ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν ολέθριο λόγω των ανοικτών πληγών της από τον περσινό σεισμό.

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης.

Εάν υπάρχουν ρητές και κατηγορηματικές εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει αφαίμαξη των αναπτυξιακών πόρων η καθυστέρηση στη διάθεση τους και εάν διαβεβαιώνει κατηγορηματικά και αυτός με τη σειρά του προς τούτο το ΠΣ.
2.Ποιό είναι το ύψος των χρηματικών δεσμεύσεων για την Π.Ι.Ν. που δεν έχουν μέχρι σήμερα διατεθεί;

Ειδικά για την Κεφαλονιά που εκτελούνται έργα ύψιστης σημασίας αποκατάστασης από του σεισμούς ύψους 16 εκ € από το Π.Δ.Ε. και το επίσης σημαντικότατο έργο του «Χάρακα» 7εκ € από το ΕΣΠΑ εάν εγγυάται την απρόσκοπτη χρηματοδότηση τους έστω και κατ΄εξαίρεση σε μια ενδεχόμενη τέτοια αρνητική εξέλιξη;
Εάν υπάρχει δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών ότι θα διατεθούν χρήματα και πόσα για επιπλέον έργα που είναι αναγκαία ειδικά για την Παλική και εκτιμά η Περιφερειακή αρχή ότι ανέρχονται στο ύψος των 50 εκ €.
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 19/4/2015

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΙΟΝΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ

 

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΠΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος των Ιονίων Νήσων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας εξ αυτών είναι η φορολογία.

Δυστυχώς τα Ιόνια Νησιά δεν απολαμβάνουν της προνομιακής μεταχείρισης μειωμένου Φ.Π.Α. όπως στο Αιγαίο με αποτέλεσμα το τουριστικό μας πακέτο να βρίσκεται σε δυσμενή ανταγωνιστική θέση σε σχέση με την τουριστική βιομηχανία του Αιγαίου.

Επιπρόσθετα πέραν του τουρισμού, το προνόμιο που απολαμβάνουν οι τοπικές Αιγαιοπελαγίτικες κοινωνίες στην καθημερινή οικονομική τους πραγματικότητα ,του φτηνότερου κόστους προϊόντων και υπηρεσιών λόγω του Φ.Π.Α και αποτελεί ένα αντιστάθμισμα της νησιωτικότητας , για τα νησιά της Περιφέρειάς μας αποτελεί άπιαστο όνειρο και επιπλέον δυσμένεια στην διαβίωση μας.

Το θέμα του Φ.Π.Α ήταν στις προεκλογικές εξαγγελίες αρκετών παρατάξεων μεταξύ των οποίων και της ΑΝΑΣΑ, το δεύτερο σημείο της προεκλογικής της διακήρυξης.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα του Φ.Π.Α. των νησιών του Αιγαίου για την αύξηση η διατήρηση του ως έχει.

Μετά από σωρεία αντικρουόμενων δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε 7/4/2015 ότι δεν εξετάζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση.

Όμως δεν έχουμε αντιληφθεί να τίθεται εκ μέρους της Περιφέρειας μας το θέμα της εξίσωσης μας ως παρόμοιου νησιώτικου συμπλέγματος στο ίδιο καθεστώς με το Αιγαίο. Σε αντίθεση με την περιφέρεια Ν Αιγαίου που κινητοποιήθηκε σύσσωμη για την διατήρηση των κεκτημένων.

Ερωτάται ο Περιφερειάρχης.

Αν στη συζήτηση που εξελίσσεται έχει καταστήσει σαφές και με ποιόν επίσημο τρόπο στους αρμόδιους Υπουργούς την απαίτηση για ίση μεταχείριση του Ιονίου με το Αιγαίο στο θέμα του Φ.Π.Α.;

Αν θα του ήταν επιθυμητό και χρήσιμό ομόφωνο ψήφισμα του ΠΣ με αποδέκτη την Κυβέρνηση και την Βουλή;

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 19/4/2015

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΙΟΝΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ




00 inkefalonia general ad 300X250