Έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012 00:12

Έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με αφορμή τις νέες περικοπές στα έσοδα των Δήμων που προτείνονται από σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από το ερευνητικό ίδρυμα ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών) για τη διετία 2013-2014, συγκαλεί στις 24 Απριλίου στην Αθήνα έκτακτη Γενική Σύνελευση που θα καταλήξει σε πορεία διαμαρτυρίας προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Το σχετικό δελτίο τύπου που εξεδώσε η ΚΕΔΕ έχει ως εξής:

" Με έκπληξη παρακολουθούν οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το μπαράζ δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, που αναφέρονται σε μελέτη που εκπόνησε το ΚΕΠΕ για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με την οποία προτείνονται νέες περικοπές στα έσοδα των Δήμων για τη διετία 2013–2014!

Υπενθυμίζουμε ότι τα έσοδα των Δήμων για λειτουργικές δαπάνες από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί μείωση κατά 50,26% και για επενδύσεις κατά 55,16%.

Πέραν των μειώσεων αυτών, συνεχής είναι φέτος η αφαίμαξη των ελάχιστων πλέον πόρων των Δήμων, για την κάλυψη μεταβιβαστικών πληρωμών του 2011, ύψους 190 εκ. € περίπου, που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων (προνοιακά επιδόματα, μεταφορές μαθητών, κλπ).

Αποτέλεσμα των μειώσεων αυτών είναι η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται το Υπουργείο Οικονομικών, εάν η μελέτη του ΚΕΠΕ έχει λάβει υπόψη της ότι η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, εάν εφαρμόζονταν στην Κεντρική Κυβέρνηση και στους υπόλοιπους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μειώσεις ανάλογες με αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Δήμοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σε κατάρρευση ένας από τους λίγους θεσμούς που απέμειναν με οργανωτική και λειτουργική ικανότητα και στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η πατρίδα μας για να ανακάμψει από την κρίση.

Γι' αυτό, οι Δήμοι έχουν ήδη προγραμματίσει κινητοποιήσεις και Γενική Συνέλευση στις 24 Απριλίου."