Σημεία από τη Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπυρίδωνα Σπύρου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012 18:44

Σημεία από τη Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπυρίδωνα Σπύρου

Στις πρόσφατες, σημαντικές δραστηριότητες που είχε το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, κατά τη διάρκεια Σ/Τ  που έδωσε σήμερα.

Στη Ζάκυνθο με τον Πρέσβη της Κίνας

«Πριν μερικές μέρες είχα τη χαρά να βρεθώ στη Ζάκυνθο και να συναντηθώ εκεί με τον Πρέσβη της Κίνας στη χώρα μας και με τον εμπορικό και μορφωτικό ακόλουθο της Κινεζικής Πρεσβείας, σε μια προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις και τα θεμέλια για τη δημιουργία εμπορικών και τουριστικών σχέσεων.

Εξετάσαμε από κοινού το πλαίσιο που πρέπει να δημιουργηθεί ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως η βίζα και να αναπτυχθούν εμπορικές και τουριστικές συνεργασίες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι 70 εκατομμύρια Κινέζοι επισκέπτονται διάφορους τουριστικούς προορισμούς κάθε χρόνο και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και εμείς τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που μας παρέχονται.

Οι συζητήσεις μας ήταν εποικοδομητικές, όπως και αυτές που έγιναν στα άλλα νησιά, αφού ο Πρέσβης και την ακολουθία του επισκέφθηκαν και την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα και θεωρώ ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για να δρέψουμε στο μέλλον καρπούς επ' ωφελεία της Περιφέρειας μας».

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασία της Γερμανίας

Στην Αθήνα οι Περιφερειάρχες συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, κ. Χούφτελ και το Δήμαρχο της Στουτγάρδης και Πρόεδρο Περιφερειών και Δήμων της Γερμανίας, οι οποίοι ήρθαν με εντολή της Γερμανικής Κυβέρνησης και της κ. Μέργκελ για να έρθουν σε επαφή με τις Περιφέρειες, προκειμένου να υπάρξει ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Γερμανία και σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, το εμπόριο, η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων μέσα από προγράμματα Ευρωπαϊκά.

Θα πρέπει να πω ότι τονίστηκε στο Γερμανό Υπουργό η δυσαρέσκεια που υπάρχει στον Ελληνικό λαό, για τη δυσφήμιση που υπέστη η χώρα μας στη Γερμανία και ζητήσαμε στην πράξη να αποδείξουν μέσα από δηλώσεις και παρεμβάσεις, ακόμα και με επίσκεψη της Πρωθυπουργού της κ. Μέργκελ στην Ελλάδα, να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα, γιατί έτσι θα βοηθήσει να ξεπεραστούν προβλήματα αλλά και άλλες δυσκολίες στον τομέα των επενδύσεων.

Συνάντηση με Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Οι Περιφερειάρχες είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και συζητήσαμε για το πρόγραμμα «Ήλιος» σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει και για τα αιολικά πάρκα και κυρίως για τα φωτοβολταικά. Αναφέρθηκε ότι είναι στραμμένη η προσοχή σε μεγάλες μονάδες φωτοβολταικών και όχι τόσο τα αγροτικά, με στόχο την εξαγωγή του ρεύματος προς τις Ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες υπάρχει ζήτηση και ενδιαφέρον με στόχο τα επόμενα χρόνια να πετύχουμε ένα ποσοστό από ανανεώσιμες πηγές πάνω από 20%. Τόνισα βέβαια ότι στα Ιόνια νησιά, που η κύρια οικονομική ενασχόληση και δραστηριότητα είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας δεν επιθυμούμε την παρουσία αιολικών πάρκων, ιδιαίτερα στην Κέρκυρα σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Υπάρχει μια εμπειρία και αρκετή παρουσία στην Κεφαλονιά αλλά το πρόβλημα και οι ενδοιασμοί είναι ότι, τα τοπικά οφέλη δεν είναι τόσο ορατά και τόσο σημαντικά, ώστε αυτή κατεύθυνση να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, κυρίως στα νησιά που δεν επιθυμούμε να λειτουργήσουν αιολικά πάρκα».

Σπυρίδων Σπύρου: «Θα αγωνιστούμε για το έργο των φραγμάτων»

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Παπακωνσταντίνου και το έργο των φραγμάτων, αφού είναι ένα από τα Υπουργεία που συμμετέχει στην υποβολή των φακέλων αυτού του μεγάλου έργου στην Ε.Ε. Μίλησα και με τον κ. Ανδρεαδάκη, τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα για τους υδάτινους πόρους.

Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει εγκαταλειφθεί, υπάρχουν ενδοιασμοί και προβληματισμοί.

Το ίδιο θέμα το έθεσα και στην Υπουργό Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία συναντήθηκα την επόμενη ημέρα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα χρηματοδοτήσει το έργο αυτό, μέσα βέβαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν προβληματισμοί τόσο από την πλευρά της Ελλάδος, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δική μου η άποψη, που εκπορεύεται μέσα από τις επαφές που είχα όλο αυτό το διάστημα, είναι ότι το έργο αυτό δεν μπορούμε να το εγκαταλείψουμε, είναι έργο το οποίο έχει μελετηθεί αρκετά, βρίσκεται σε στάδιο ωριμότητας και κοντά στο σημείο δημοπράτησης.

Ήδη η μονάδα αφαλάτωσης των Παξών προχωράει πολύ καλά, όπως και οι δύο μονάδες αφαλάτωσης της Κέρκυρας, που ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ συν άλλα 2,5 εκατομμύρια γεωτρήσεις που θα αναλάβει ο Δήμος Κέρκυρας και εκκρεμούν τα δύο μεγάλα έργα των φραγμάτων, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Βρίσκονται στη φάση μια οικονομικοτεχνικής μελέτης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά τη διαβεβαίωση της 6ης Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ, το συγκεκριμένο έργο έχει μηδενικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έχει μελετηθεί και οικονομικά, το έργο προχωράει και μέχρι τέλος Απριλίου γίνεται προσπάθεια να υποβληθεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσει η δημοπράτησή του.

Κατά τις διαβεβαιώσεις και κατά την εκτίμησή μου θα υποβληθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει γέφυρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο και να ολοκληρωθεί, γιατί είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί στην τριετία που απομένει μέχρι το 2015.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι δεν θα αφήσω στιγμή το έργο αυτό, στόχος μου είναι να δημοπρατηθεί και να γίνει. Υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει η βούληση για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια. Πρόσφατα και ο κ. Δένδιας υπέβαλλε ανάλογο ερώτημα, ήρθε σε επαφή και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το έργο το παρακολουθούμε βήμα, βήμα και αισιοδοξώ ότι θα προχωρήσει.

Σε εκκρεμότητα βέβαια βρίσκεται το θέμα των απαλλοτριώσεων, η εκδίκαση των οποίων θα γίνει στις 8 Μαΐου».