Η Τζόγια Γρουζή εκπροσώπησε την Περιφέρεια στην Σαρδηνία

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 19:17

Η Τζόγια Γρουζή εκπροσώπησε την Περιφέρεια στην Σαρδηνία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων στην Σαρδηνία όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη όλων των Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης. Την Περιφέρεια Ιονίων νήσων εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Πολιτικής κ. Τζόγια Γρουζή η οποία ήταν και εισηγήτρια με θέμα «Οι Διαπραγματεύσεις για το νέο «ΕΣΠΑ» 2014-2020. Πώς το θέμα της νησιωτικότητας αντιμετωπίζεται από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές-το παράδειγμα των Ιονίων Νήσων».

Η κυρία Γρουζή στην ομιλία της τόνισε το ρόλο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές περιβάλλον. Αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα και βασικές ανάγκες της Περιφέρειας, παρουσίασε τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας για την περίοδο 2014-2020 και εστίασε στις βασικές ελλείψεις που εντοπίζονται τόσο στις θέσεις της ΕΕ όσο και των Εθνικών κατευθύνσεων αναπτυξιακού προγραμματισμού για την περίοδο 2014-2020 σε τομείς πολιτικής που προσιδιάζουν στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες ενός μεγάλου τμήματος της επικράτειας, όπως είναι ο Νησιωτικός Ελλαδικός χώρος, τμήμα του οποίου αποτελεί και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Πολιτικής κ. Τζόγιας Γρουζή:

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ως κατεξοχήν νησιωτική περιφέρεια με κοινά κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά στοιχεία, οφείλει να ασκήσει πίεση σε κάθε αρμόδιο όργανο ώστε να προβλέπεται ειδική αναφορά και κεφάλαιο για τη «νησιωτικότητα» και την Νησιωτική Πολιτική στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), σε συνδυασμό με τη χάραξη Ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής σε Εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό να ενεργοποιηθούν και άλλες Ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν σημαντικές εδαφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των Περιφερειών». Η κα Γρουζή κλείνοντας την ομιλία της αναφέρθηκε αναλυτικά στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα σχετικά με την νησιωτικότητα και την έλλειψη εφαρμογής αυτής.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Νήσων επανεξέλεξε στη θέση του προέδρου της επιτροπής τον Περιφερειάρχη Σαρδηνίας κ. Ugo Cappellacci και στην θέση του αναπληρωτή αντιπροέδρου, τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου Σπύρο.




00 inkefalonia general ad 300X250