Ρ. Κράτσα: ''Μικρόψυχη η Περιφερειακή Αρχή - Έργο της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής με σφραγίδα του αείμνηστου Μηλιώτη, η παράδοση υδροφόρων στους Δήμους''

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024 22:02

Ρ. Κράτσα: ''Μικρόψυχη η Περιφερειακή Αρχή - Έργο της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής με σφραγίδα του αείμνηστου Μηλιώτη, η παράδοση υδροφόρων στους Δήμους''

Ροδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου 

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας τον αείμνηστο Νίκο Μηλιώτη, στενό μου συνεργάτη, κατόρθωση κατ΄ αρχάς να περισώσει το πρόγραμμα “ΛΑΕΡΤΗΣ – Καινοτόμο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων” με κύριο δικαιούχο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων 2014-2020 στις 30 Ιουλίου 2018 προϋπολογισμού ποσού ύψους 2.807.200 ευρώ

Αφορούσε στην εκτίμηση και αξιολόγηση των φυσικών κινδύνων, σε επιχειρησιακές δράσεις και σε προμήθεια ειδικού ποικίλου εξοπλισμού.

Τον Μάιο του 2019 με την ανάληψη των καθηκόντων μας το πρόγραμμα ήταν ανενεργό και προμηνύετο απένταξη του, χωρίς δηλαδή να έχουν προχωρήσει οι διοικητικές διαδικασίες για όλα τα υποέργα και με άγονους διαγωνισμούς λόγω μη σωστής κοστολόγησης και σωστών προδιαγραφών των οχημάτων.

Μετά από συστηματική προεργασία σε όλα τα επίπεδα και σε συνεργασία με τους εταίρους του προγράμματος καταφέραμε να δόσουμε προοπτική στο πρόγραμμα.

Τον Μάιο του 2022 καταλήξαμε σε τροποποιήσεις του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου αφού είχαμε διερευνήσει και μελετήσει με τον αείμνηστο Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Μηλιώτη τις απόψεις που είχαν προκύψει από την διάσπαση των Δήμων και την δημιουργία νέων αλλά και τις επιχειρησιακές ανάγκες των Σωμάτων Ασφαλείας και τις αυξημένες απαιτήσεις της πολιτικής προστασίας.

Ετσι ο προϋπολογισμός αυξήθηκε με απόφαση μου στα 4.000.000 ευρώ και συμπεριέλαβε 16 υδροφόρα οχήματα συνολικά (χωρίς καταβολή μισθώματος) για όλους τους Δήμους και από ένα για τα μικρά νησιά τους, προμήθεια υλικών ετοιμότητας των φορέων πολιτικής προστασίας (όπως τάμπλετ, αντλίες, κλπ), διασωστικός εξοπλισμός, εναέρια και υποβρύχια drones κλπ.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε όλους τους τομείς προμήθειας και παράδοσης υλικών και εξοπλισμών στις 31 Δεκεμβρίου 2023 με την λήξη της θητείας μας.

Λόγω εορταστικής περιόδου του Δεκεμβρίου, οι άδειες κυκλοφορίας χρήσης μηχανήματος έργου (ΜΕ) να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2024 από τη νέα Περιφερειακή Αρχή στα νησιά της Περιφέρειάς μας.

Με μεγάλη ικανοποίηση για τον σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις μας παρακολουθούμε τις εκδηλώσεις παράδοσης των υδροφόρων αλλά με τιμητική ανάμνηση στο έργο του αείμνηστου Νίκου Μηλιώτη και με απογοήτευση για την μικροψυχία της Περιφερειακής Αρχής η οποία δεν έκανε καμία αναφορά στο έργο μας, ούτε προσκάλεσε στις κατά τόπους εκδηλώσεις αυτούς στους οποίους πραγματικά οφείλει την προσφορά αυτή στο σύστημα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας των πολιτών

Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων 2019 - 2023

Ευρωβουλευτής 1999-2014 & Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250