Αργ. Γαβριελάτος για μωβ κάδους ανακύκλωσης ρούχων - υποδημάτων: ‘’Τεράστιο το περιβαλλοντικό όφελος – Σκοπός της ΕΔΑΚΙ είναι να έχει κέρδος ο πολίτης!’’

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 13:47

Αργ. Γαβριελάτος για μωβ κάδους ανακύκλωσης ρούχων - υποδημάτων: ‘’Τεράστιο το περιβαλλοντικό όφελος – Σκοπός της ΕΔΑΚΙ είναι να έχει κέρδος ο πολίτης!’’

Συνέντευξη στον Inkefalonia Radio 89,2 

Στον Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΔΑΚΙ) Αργύρης Γαβριελάτος , για τα πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή του προγράμματος ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων που εφάρμοσε στα νησιά μας σε συνεργασία με την εταιρεία RECYCOM, για τις δράσεις που σχεδιάζει η ΕΔΑΚΙ για το επόμενο διάστημα.

Για την συνεργασία με την RECYCOM ανέφερε: « Η ΕΔΑΚΙ με τους συνεργάτες της προχωράει το πρόγραμμα ανακύκλωσης των ρούχων σε συνεργασία με την RECYCOM. Είναι μία επιτυχία της ΕΔΑΚΙ σε όλη την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, έχουμε την δυνατότητα αυτά που στο παρελθόν θα πεταγόντουσαν στον σύμμικτο κάδο, που αυτό δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και έμεναν και αναξιοποίητα, σήμερα να έχουμε την εμπιστοσύνη ότι αξιοποιούνται με τους μωβ κάδους.

Η ΕΔΑΚΙ λειτουργεί πάντα ανταποδοτικά, στο πλαίσιο της νομιμότητας και δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία Ο απώτερος σκοπός της RECYCOM και της ΕΔΑΚΙ είναι να έχει κέρδος ο πολίτης και συγχρόνως η ΕΔΑΚΙ και οι Δήμοι, που θα πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με τον όγκο των σκουπιδιών».

Ο κ Γαβριελάτος προς ενημέρωση όλων αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η συνεργασία της ΕΔΑΚΙ με την RECYCOM, με τον Αντιδήμαρχο Διονύση Μινέτος και κ Φραγκισκάτο συνεργάτη της ΕΔΑΚΙ, να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες με την εταιρεία με στόχο την εξέλιξη της ΕΔΑΚΙ. Συμπλήρωσε δε, ότι το πρόγραμμα με τους μωβ κάδους θα το επεκτείνουν, και θα εφαρμόσουν και άλλα προγράμματα για χαρτί και γυαλί.

Μέσα στους μόλις τέσσερις πρώτους μήνες της πιλοτικής λειτουργίας του προγράμματος, εντός του 2023, οι οκτώ μωβ κάδοι που έχουν τοποθετηθεί σε Αργοστόλι, Σάμη και Ιθάκη υποδέχθηκαν περί τους 12 τόνους (για την ακρίβεια 11.615 kg) ρούχων και υποδημάτων.

Τα 11.615 kg δεν απορρίφτηκαν στον ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς , με αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί ο ΧΥΤΥ και να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας στον Δήμο Αργοστολίου.

Για το τέλος για τα σκουπίδια το οποίο μπήκε σε αναστολή για δυο χρόνια, δηλαδή το 2022 και το 2023, αλλά τη νέα χρονιά οι δήμοι καλούνται να το πληρώσουν, (αφού ο κ. Γαβριελάτος αναφέρθηκε στο άρθρο 93 του 2020 , τότε που κάποιοι όπως χαρακτηριστικά τόνισε έλεγαν να κλείσει η ΕΔΑΚΙ και μαζί με τον Θεόφιλο Μιχαλάτο πήραν στην πλάτη τους την εταιρεία με την στήριξη του συμβουλίου της εταιρείας και κάποιους δημοτικούς συμβούλους και την έφτασαν σήμερα να αναπτύσσεται με προγράμματα ωφέλιμα για την κοινωνία), ενημέρωσε ότι έχουν έρθει οι λογαριασμοί στους Δήμους για το τέλος σκουπιδιών των δυο προηγούμενων ετών και η ΚΕΔΕ αντιδρά σθεναρά. Ευχήθηκε δε, να μην εφαρμοστεί αυτή η πληρωμή, γιατί αυτό το χρέος μετακυλίεται στον πολίτη.

Ο κ Γαβριελάτος αναφέρθηκε στον πολυσυλλεκτικό τεμαχιστή που έχει αποκτήσει ο Δήμος, ήτοι μικρότερος όγκος απορριμμάτων ειδικά των ογκωδών , στην στόχευση της συλλογής των οργανικών υλικών, στην αντικατάσταση των περισσότερων αυτοκινήτων από την ανάληψη της προεδρίας του ιδίου από το 2019 με την στήριξη του προεδρείου και του Δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου. Μηχάνημα αποψίλωσης χόρτων , δορυφορικό όχημα αποκομιδής σκουπιδιών, απορριμματοφόρα, μηχάνημα καθαρισμού παραλιών κλπ.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο άξιο προσωπικό της ΕΔΑΚΙ και στους λόγους καθυστέρησης της τοποθέτησης Διευθυντή μετά την συνταξιοδότηση του προηγούμενου ( αντ αυτού τοποθετήθηκε εξειδικευμένος συνεργάτης).

Ο κ Γαβριελάτος απάντησε σε αυτό το σημείο στην αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου Αργοστολίου για τα όσα αναφέρει σε σχέση με την αύξηση του μισθού του Προέδρου –του ιδίου- της ΕΔΑΚΙ: « Ο μισθός του προέδρου δεν είναι χρήμα, είναι αξιοπρέπεια. Γράφουν και λένε σε όλους τους τόνους για να θίξουν και να πικάρουν τον Δήμαρχο επειδή είναι ο επικεφαλής, ότι ο πρόεδρος αύξησε τον μισθό του στα 2.200 ευρώ και είναι ψέματα, γιατί με όλες τις κρατήσεις είναι 1500 ευρώ. Δεν έπρεπε δηλαδή ο πρόεδρος να έχει μία αξιοπρέπεια; Η ΕΔΑΚ θα έπρεπε να μείνει στο 1980;

Το κράτος έχει κάνει δυο διαδοχικές αυξήσεις στα έξοδα παραστάσεων στα έξοδα των Δημοτικών Συμβούλων , εμείς δεν πρέπει να εξυγιανθούμε λίγο;

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να το εκμεταλλεύεται, το εκμεταλλεύεται με λάθος τρόπο».

Κάνοντας δε ένα πολιτικό – χιουμοριστικό σχόλιο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Λυκούδη, τον προέτρεψε να μην ακούει και πολύ τον αρθρογράφο «Ροβινσώνα Κρούσο» , για να μην καταντήσει ‘’ναυαγός’’!

Όσο για τα 200.000 ευρώ χρεωστικό στις οποίες αναφέρεται η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΕΔΑΚΙ ενημέρωσε ότι έχει εταίρους και τους άλλους τρεις Δήμους και όταν καθυστερούν τις πληρωμές τους, είναι λογικό να φαίνεται μείον το ταμείον. Δεν υπάρχει κακοδιαχείριση τόνισε και προέτρεψε όσους γράφουν ή λένε αυτά να ενημερωθούν από την ίδια την ΕΔΑΚΙ , γιατί αν οι οφειλές είχαν καλυφθεί, θα ήταν το ταμείο της ΕΔΑΚΙ + 40 χιλιάδες ευρώ.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-177360901?si=8c6c47b08c984d1585b64664c5074ab6&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250