Στην Κεφαλονιά ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς – Με ποιους συναντήθηκε – Τι συζητήθηκε

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 13:53

Στην Κεφαλονιά ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  Ευάγγελος Τουρνάς – Με ποιους συναντήθηκε – Τι συζητήθηκε

Επίσκεψη του Υφυπουργού Κλιματική Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ Ευάγγελου Τουρνά στην Κεφαλονιά

Είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε το Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ . Ευάγγελο Τουρνά στην ΠΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης όπου μας ανέλυσε τους στόχους του Υπουργείου για τα μέτρα και τις δράσεις κατά την αντιπυρική περίοδο .

Η επίσκεψη του κ.Υφυπουργού είχε στόχο να ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Πολιτική Προστασία της Κεφαλονιάς και Ιθάκης , Περιφέρεια , Δήμους , Πυροσβεστική , Αστυνομία , Λιμενικό , Δασικές Υπηρεσίες , για την απόφαση της Κυβέρνησης να δώσει μεγάλη σπουδαιότητα στην πρόληψη .

Μας ενημέρωσε για όλο το πλέγμα της αντιπυρικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην Πρόληψη , καταστολή , Αποκατάσταση και πως θα διαχειρίζονται τα εμπλεκόμενα μέσα και οι φορείς .

Στην σύσκεψη παρέστησαν μετά από πρόσκληση του αρχηγείου Πυροσβεστικής ως Εκπρόσωπος της Περιφέρειας ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης , επίσης παρέστη και η Αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας , οι Δήμαρχοι Κεφαλονιάς και ο Δήμαρχος Ιθάκης , ο Διευθυντής της Αστυνομίας , η Λιμενάρχη, η Δασάρχης,ο Διοικητής της Πυροσβεστικής και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος .

Κατά την τοποθέτηση μου ανέλυσα στον κ Υφυπουργό τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων ως αφορά την Αντισεισμική προστασία των νησιών μας και τις ενέργειες μας για την ετοιμότητα των φορέων που στόχο έχουν την προστασία και την περίθαλψη των πολιτών μας . Η κινητοποίηση αυτή έγινε όταν μία πολλαπλή σεισμική δραστηριότητα παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο νησί της Κεφαλονιάς .

Τον ενημέρωσα για το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας που έχουμε με τις δυνάμεις ασφαλείας ( Αστυνομία , Πυροσβεστική , και Λιμενικό ) αλλά και την μεγάλη ανάγκη να στελεχωθούν , γιατί η υποστελέχωση τους υποβαθμίζει τις δυνατότητες τους για πληρέστερη δραστηριότητα .

Ζήτησα από τον Υφυπουργό να εξετάσει η Κυβέρνηση την δυνατότητα να έχουμε την δυνατότητα της επέμβασης της Πολιτικής Προστασίας σε έργα πρόληψης.

Ζήτησα από τον κ Υφυπουργό να ανεξαρτητοποιηθεί ο φορέας ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ από τον Φορέα της ΖΑΚΥΝΘΟΥ Caretta - Caretta και να παραμείνει ανεξάρτητος Φορέας για να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορων αποφάσεων και ταχύτερης επέμβασης στον ΑΙΝΟ .

Ζήτησα την χρηματοδότηση μίας μελέτης συνολικής αντιπυρικής προστασίας του ΑΙΝΟΥ με την δημιουργία ενός πλέγματος δεξαμενών , αντιπυρικών ζωνών και αγροτικής και δασικής οδοποιίας οποία θα εξυπηρετούν τόσο τους εμπλεκόμενους στην πυρόσβεση, χερσαία και εναέρια μέσα , όσο και τους κτηνοτρόφους των περιοχών γύρω από τον Εθνικό ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ .

Επίσης ανέφερα την ύπαρξη ειδικής θερμικής κάμερας με πλήρη εξοπλισμό παρακολούθησης που διαθέτει η ΠΕ Κεφαλληνίας και Ιθάκης και η οποία μπορεί να δοθεί στην Πυροσβεστική .

Οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην δυσκολία διαχείρισης της αντιπυρικής περιόδου και λόγω υποστελέχωσης και το κυριότερο λόγω της μικρής χρηματοδότησης για την διαχείριση του καθαρισμού των οικοπέδων και της αγροτικής οδοποιίας .

Επίσης αναφέρθηκαν στην ανάγκη προληπτικού καθαρισμού και έργων .

Ο Δήμαρχος Ιθάκης ανέφερε στο κ Υφυπουργό την ανάγκη χρηματοδότησης της μελέτης αντιπυρικής προστασίας της Ιθάκης Π/Υ 1.600.000€ , ώστε να ξεκινήσει το έργο υλοποίησης για την πλήρη προστασία της Ιθάκης .

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ

ANTIΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ

IMG_4156.JPG

IMG_4160.JPG




00 inkefalonia general ad 300X250