Στην αντεπίθεση ο Δήμος Αργοστολίου για την άδικη μετακίνηση των υπαλλήλων της ΔΙΑΚΕΔΗΚΕ στο Ληξούρι -‘’Αίτηση θεραπείας’’ και προσπάθεια τροποποίησης του νόμου

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2024 22:00

Στην αντεπίθεση ο Δήμος Αργοστολίου για την άδικη μετακίνηση των υπαλλήλων της ΔΙΑΚΕΔΗΚΕ στο Ληξούρι -‘’Αίτηση θεραπείας’’ και προσπάθεια τροποποίησης του νόμου

Μπαίνει στην διαδικασια να ανατρεψει μια αδικη και προς τους ίδιους τους υπαλλήλους αποφαση - Τι συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 

Στην αντεπίθεση, όσον αφορά την άδικη απόφαση μετακίνησης των υπαλλήλων της ΔΙΑΚΕΔΗΚΕ στον Δήμο Ληξουρίου, χωρίς οι ίδιοι οι υπάλληλοι να το επιθυμούν, περνάει ο Δήμος Αργοστολίου, ξεκινώντας μια προσπάθεια ανατροπής της απόφασης και διεκδικώντας την παραμονή τους στον δήμο.

Στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα για το τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος, τόσο από τον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Αρχής, τα αίτια που φέρνουν τον Δήμο στο να ζητήσει την λεγόμενη  ‘’Αίτηση Θεραπείας’’, αλλά και να διεκδικήσει την τροποποίηση του νόμου, ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αργοστολίου, καθώς οι ίδιοι δεν επιθυμούσαν να μετακινηθούν.

DSC 0384

Σε ανθρώπινο επίπεδο, αλλά και στο άδικο της απόφασης μετακίνησης από την Αποκεντρωμένη, στάθηκε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, στην τοποθέτησή του επί του θέματος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαλάτος τόνισε: ‘’Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι οι άνθρωποι αλλάζουν εργασιακό περιβάλλον και αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Ληξούρι. Παρακαλώ τις δημοτικές παρατάξεις να κατεβάσουν τους τόνους και πάνω από όλα να είναι ο δήμος. Οι παρατάξεις βγάζουν ανακοινώσεις και αντί να είμαστε όλοι μία γροθιά, τα βάζουν με την Δημοτική Αρχή. Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχε ένα κοινό μέτωπο. Ηταν μια ευκαιρία άλλωστε να τα βάλουν με τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή. Για μένα το κυρίαρχο ήταν και είναι οι εργαζόμενοι, να μην φύγουν από τον δήμο Αργοστολίου. Έπρεπε το ‘’σπάσιμο’’ και η κατάταξη των υπαλλήλων να ήταν με βάση το που θέλουν να πάνε οι ίδιοι οι υπάλληλοι. Γι αυτό και συμφωνήσαμε με τους άλλους δήμους να μην στείλουμε ονόματα υπαλλήλων. Όταν είδαμε ότι από το Ληξούρι ζητάνε συγκεκριμένα ονόματα υπαλλήλων, αντιδράσαμε. Οι εργαζόμενοι που πήγαν στην Σάμη, ήθελαν να πάνε εκεί. Στο Ληξούρι όμως, οι υπάλληλοι δεν ήθελαν να πάνε. Εμείς φωνάζουμε και γιατί δεν τηρήθηκε η επιθυμία των εργαζομένων. Μιλήσαμε με όλους, όμως ο Δήμος Ληξουρίου διεκδίκησε με ονόματα. Τώρα εσείς εδώ βρήκατε μια δικαιολογία για να χτυπήσετε την δημοτική αρχή. Το θέατρο Αργοστολίου δεν θα μείνει κλειστό και το ξέρουμε όλοι αυτό. Αλλα όλοι πρέπει να ευχόμαστε και να προσπαθούμε να λειτουργήσει με ανθρώπους της ΔΙΑΚΕΔΗΚΕ. Είναι σημαντικό να παλέψουμε να μείνουν οι εργαζόμενοι στο Αργοστόλι. Σας ζητάω να ξεπεράσουμε τις εντάσεις και να συνεργαστούμε για το καλό του δήμου. Έγινε παρέμβαση υπερ του δήμου Ληξουρίου και πρέπει όλοι μαζί να πηγαίνουμε για το καλό του δήμου Αργοστολίου. Ζητώ σήμερα να πάρουμε μία απόφαση να παραμείνουν οι υπάλληλοι. Στην απόφαση του 2020 να παραμείνουν οι υπάλληλοι στον Δήμο Αργοστολίου, δεν τηρήθηκαν τεχνοκρατικά κριτήρια. Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε μια προσπάθεια να αλλάξει ο νόμος. Θα ακολουθήσουμε, όλα τα ένδικα μέσα για να μπορέσουμε να δικαιωθούμε. Πρέπει και το θέατρο να στηρίξουμε και οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις θέσεις τους.’’

DSC 0422

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός τόνισε επί του θέματος τα εξής: ‘’Συνέβη ένα θλιβερό γεγονός, άσχημο για τα πολιτιστικά και τον δήμο μας. Μόλις πληροφορηθήκαμε το γεγονός, αντιδράσαμε. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε να είμαστε όλοι συντεταγμένοι, γιατί στρέφεται κατά του δήμου και των συμφερόντων των δημοτών. Ο τρόπος που επιβλήθηκε η κατανομή των υπάλληλων από την Αποκεντρωμένη, ήταν απαράδεκτος. Στην κατανομή πέρασε τον άλλων δήμων η πολιτική επιθυμία. Δεν ήταν εύκολο να στείλουμε ένα έγγραφο και να λέμε θέλουμε αυτούς και δεν θέλουμε εκείνους, από την στιγμή που οι υπάλληλοι δεν ήθελαν να πάνε κάπου αλλού. Με δεύτερο όμως έγγραφο επισημάναμε ποιοι ήταν οι άκρως απαραίτητοι στο τεχνικό μέρος, για την εύρυθμη λειτουργία του θεάτρου Αργοστολίου. Και δεν επιλέχθηκε ούτε καν η ‘’Σολομώντειος Λύση’’ να πάρει ο Δήμος Ληξουρίου τον έναν από τους δύο υπαλλήλους. Η αντιμετώπιση εκ μέρους της Αποκεντρωμένης ήταν μεροληπτική προς εμάς. Η δουλειά που έκαναν εκεί ήταν εντελώς στο ‘’αέρα’’ και με προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Εμείς συμπεριφερθήκαμε με ευθύνη. Δεν μπορούσαμε να έχουμε ένα θέατρο ανοικτό, γιατί δεν θα μπορούσαμε να το λειτουργήσουμε σωστά και με ασφάλεια και επίσης χρειάζεται μία διαδικασία αν θέλουμε να το αναθέσουμε κάπου αλλού. Οφείλουμε όλοι να δείξουμε και την συμπαράστασή μας στους ανθρώπους αυτούς, που παρά την θέλησή τους, πάνε αλλού. Θα κάνουμε ‘’αίτηση θεραπείας’’ και θα ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα, λόγω της αδικίας που υπάρχει. Καλό θα είναι τέτοια ζητήματα, να είμαστε συντεταγμένοι και να μην γίνεται απλά πεδίο αντιπαράθεσης’’.

DSC 0429

Ο αντιδήμαρχος Σπύρος Σαμούρης όταν πήρε τον λόγο άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση στον τρόπου που χειρίστηκε το ζήτημα με επιθέσεις κατά της δημοτικής Αρχής: ‘’Δεν καταδικάζετε μία απρεπής πολιτική πράξη ενός άλλου δήμου που έχει γίνει εις βάρος του Δήμου Αργοστολίου. Στο δια ταύτα, εσάς της αντιπολίτευσης δεν σας ενδιάφερε αν έκλεισε το θέατρο, αλλά να έρθετε να κάνετε ένα τζέρτζελο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα έπρεπε να είμαστε όλοι εδώ μία γροθιά, γιατί είχε προαποφασιστεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης. Και αν μας κατηγορείτε ότι δεν παράγουμε πολιτισμό, τότε να πούμε συγγνώμη κύριε Κωνσταντάκη που δεν φέραμε την Αμαρυλλίδα και φέραμε την Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, στο Αργοστόλι’’.

DSC 0431

Ο αντιδήμαρχος Διονύσης Μινέτος ανέφερε σχετικά με το ζήτημα: ‘’Το πρώτο κριτήριο το δικό μας, ήταν να μεριμνήσουμε για τους εργαζόμενους που έχουν φτιάξει την ζωή τους σε άλλο δήμο και τώρα καλούνται να γίνουν ανατροπές και να δουλέψουν σε άλλο δήμο. Αν ο νόμος ήθελε να δώσει στους δημάρχους την διαχείριση του προσωπικού θα την έδινε, αντιθέτως την έδωσε στην Αποκεντρωμένη. Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να προχωράμε με αυτό τον τρόπο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, σε τέτοια σοβαρά ζητήματα που αφορούν μετακίνηση υπαλλήλων και να στήνουμε όλο αυτό το σόου’’.

Ο Νίκος Ανουσάκης, από την ελάσσονα αντιπολίτευση, πρότεινε να γίνει μία νομοθετική παρέμβαση από τον βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης επί του θέματος.

Ο Γιώργος Τσιλιμιδός, διάβασε στο Σώμα το έγγραφο το οποίο έστειλε ο Δήμος Αργοστολίου στην Αποκεντρωμένη, ζητώντας οι δύο συγκεκριμένοι υπάλληλοι να παραμείνουν στον δήμο, ως άκρως απαραίτητοι για την λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου.

‘’Μπορούμε να στηρίξουμε μία αίτηση Θεραπείας και τροποποίηση του νόμου για , ώστε με την βούλησή τους οι υπάλληλοι να μετακινηθούν εκεί όπου επιθυμούν’’ τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιλιμιδός.

DSC 0404

Καταλήγοντας στα όσα ανέφερε επί του ζητήματος ο Δήμαρχος Αργοστολίου επεσήμανε: ‘’Από την πλευρά μας δεν έγινε κανένα λάθος, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε την επιθυμία των εργαζομένων για το που θα πάνε. Το 2019, ξαναχτίσαμε τον δήμο Αργοστολίου από την αρχή, σεβόμενοι τις επιθυμίες των υπαλλήλων για το πού θέλουν να βρίσκονται. Ο άλλος δήμαρχος όμως, δεν σεβάστηκε την επιθυμία των εργαζομένων για το που θέλουν να βρίσκονται οι υπάλληλοι της ΔΙΑΚΕΔΗΚΕ’’ ήταν τα λόγια του και η πρότασή του ήταν ’’Να γίνει αίτηση θεραπείας και να διεκδικήσουμε την τροποποίηση του νόμου, ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Αργοστολίου. Επιπλέον, μέχρι να δούμε αν θα γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας να αναζητήσουμε τρόπους λειτουργίας του Θεάτρου''.

Την πρόταση προς ψήφιση έκανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός και το θέμα πέρασε Ομόφωνα κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη.

Τι είναι η Αίτηση Θεραπείας

Η Αίτηση θεραπείας – Απευθύνεται στη διοικητική αρχή που εξέδωσε την πράξη – Eχει ως αίτημα την ανάκληση ή την τροποποίηση της πράξης.

Γιώργος Χαλαβαζής 

Το βίντεο με την συνεδρίαση όπως μεταδόθηκε ζωντανά από το Inkefalonia.gr 

{https://www.youtube.com/watch?v=NV6xcvGRlF0}

DSC 0394

DSC 0387

DSC 0396

DSC 0388

DSC 0397

DSC 0390DSC 0391DSC 0392DSC 0395DSC 0398DSC 0405DSC 0408DSC 0414DSC 0415DSC 0417DSC 0426DSC 0433DSC 0435DSC 0437DSC 0438




00 inkefalonia general ad 300X250