''Δεν έχει προηγούμενο!'' 55 εκ. ευρώ για έργα, στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 του Δήμου Αργοστολίου!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 11:08

''Δεν έχει προηγούμενο!'' 55 εκ. ευρώ για έργα, στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 του Δήμου Αργοστολίου!

 ''Δεν έχει προηγούμενο'', κυριολεκτικά και μεταφορικά, το ποσό που έχει εξασφαλιστεί για έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου για το έτος 2024!

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 17/1, το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024, ανέρχεται στα 55 εκ. ευρώ!

Ένα ‘’Πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα το 2024, με νέα, συνεχιζόμενα και προς απόδοση έργα, σε όλη την επικράτεια του Δήμου’’ όπως ανέφερε και ο Μπάμπης Τουμάσης, που έκανε την εισήγηση του Τεχνικού Προγράμματος, στο Σώμα.

DSC 0022

Με 15 πηγές χρηματοδότης, λοιπόν, το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 Δήμου Αργοστολίου και συνολικά σχεδόν 55 εκατομμύρια ευρώ σε έργα, φαίνεται να … ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά!

Ένα νούμερο άκρως εντυπωσιακό και πραγματικό, όπως αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις.

Περιλαμβάνοντας, νέα και συνεχιζόμενα έργα σε όλο το εύρος του Δήμου, μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΑΠΕ, ΦιλόΔημος ΙΙ, Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ κ.α) που διεκδικήθηκαν και έγιναν πράξη.

Κατά την συνεδρίαση ακούσαμε για 7 εκατομμύρια ευρώ σε νέα έργα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορούν την ανάπλαση της παραλιακής του Αργοστολίου από την πλευρά της εκκλησίας της Σισσιώτισσας έως την τράπεζα Alpha Βank και την οδό Σιτεμπόρων (Προϋπολογισμός 2 εκατομμύρια ευρώ), αλλά και για παρεμβάσεις στο κλειστό ‘’Αντώνης Τρίτση’’, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, αντιπλημμυρικά έργα, πάρκινγκ και παιδική χαρά, ανάπλαση στην Πλατεία Κεραμειών κ.α. (Προϋπολογισμός 5 εκατομμύρια ευρώ).

DSC 0016

Θεόφιλος: ‘’ Δεν αφήσαμε καμία περιοχή του Δήμου Αργοστολίου που να μην αρχίσουμε να την μελετάμε και να δουλεύομε πάνω σε αυτήν’’

Σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε: ‘’ Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν είναι μία έκθεση ιδεών. Το Τεχνικό Πρόγραμμα, είναι έργα για τα οποία υπάρχουν μελέτες και υπάρχει και η χρηματοδότηση για να εκτελεστούν. Τα 55 εκατομμύρια ευρώ, είναι έργα που έχουν δημοπρατηθεί, υπάρχουν τα χρήματα και εκτελούνται. Και το στοίχημα το μεγάλο είναι να έχουμε την υλοποίηση και την απορρόφηση στα έργα αυτά. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι δεν αφήσαμε καμία περιοχή του Δήμου Αργοστολίου που να μην αρχίσουμε να την μελετάμε και να δουλεύομε πάνω σε αυτήν. Και ήρθαμε και εδώ και 5 χρόνια δίνουμε τα χρήματα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), στα χωριά και των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι). Η δημοτική αρχή παράγει έργα και θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια παραγωγή, γιατί υπήρχαν 9 χρόνια επί ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς, που δεν έγιναν τα έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει. Τώρα υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη και στην πόλη του Αργοστολίου, αλλά και στα χωριά’’.

DSC 0033

Μινέτος: ‘’Τα έργα θα αφήσουν αναπτυξιακό αποτύπωμα’’

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Διονύσης Μινέτος τόνισε για το Τεχνικό πρόγραμμα: ‘’Υπάρχουν Χρηματοδοτούμενα έργα και πηγές χρηματοδότησης. Δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Πήραμε χρήματα από όλα τα προγράμματα, ξενυχτήσαμε ζοριστήκαμε, αλλά ήμασταν έτοιμοι και τα πήραμε τα χρήματα για όλα αυτά τα έργα. Ήμασταν ο 8ος δήμος σε κατάταξη από τους 332 δήμους της χώρας, που πήρε τόσα πολλά χρήματα, την στιγμή που πολλοί δήμοι των Αθηνών δεν πήραν χρήματα. Διακρίθηκε ο δήμος μας και η τεχνική υπηρεσία υπερέβαλε εαυτόν. Υπάρχουν αρκετά έργα με προϋπολογισμό πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα έργα και όταν εκτελεστούν, θα αφήσουν αναπτυξιακό αποτύπωμα. Και φυσικά δεν παρατάμε την περιφέρεια του Δήμου Αργοστολίου, γιατί πάντα θέλουμε να έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη και δικαιοσύνη. Πάνω από 30 είναι τα δημοτικά κτήρια που έχουμε αποκαταστήσει και τα έχουμε δώσει σε χρήση. Επίσης υπάρχει σημαντική απορρόφηση χρημάτων για να γίνουν αυτά τα έργα. Υπάρχει σχέδιο και όραμα για τον δήμο και έχουμε καταρτήσει ένα πρόγραμμα έργων άκρως σημαντικό. Υλοποιούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα πάει το Αργοστόλι ένα επίπεδο παραπάνω’’.

DSC 0039

Τσιλιμιδός: ‘’ Από τα εντυπωσιακότερα τεχνικά προγράμματα που είχε ποτέ δήμος’’

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός στην τοποθέτησή του επεσήμανε τα εξής: ‘’Με πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και με πάρα πολλά τεχνικά προγράμματα που έχω δει, έχω να πω, ότι το τεχνικό πρόγραμμα του 2024, είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα τεχνικά προγράμματα που είχε ποτέ δήμος. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και είναι και πραγματικά. Δεν υπάρχει κατά φαντασίαν έργο. Έχουν όλα αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις και είναι όλα σε φάση υλοποίησης. Έχει εξαντληθεί κάθε χρηματοδοτική πηγή που ήταν διαθέσιμη. Τα πάντα τα έχουμε κυνηγήσει και εντάξει και κάθε χρόνο εντάσσουμε νέα έργα. Κάναμε το καλύτερο δυνατό και εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα όχι μόνο με έργα βιτρίνας, αλλά και με έργα ουσίας. Η υπόσχεση και η διάθεση που έχουμε είναι να κάνουμε και ακόμα καλύτερο τεχνικό πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια. Συγχαρητήρια στην Τεχνική Υπηρεσία που δούλεψε γι’ αυτό’’.

DSC 0044

Σαμούρης: ‘’Τεχνικό πρόγραμμα που τα οικονομικά του μεγέθη, δεν έχει προηγούμενο’’

Ο αντιδήμαρχος Σπύρος Σαμούρης τόνισε σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα: ‘’Παραλάβαμε μηδέν μελέτες από την Δημοτική Αρχή Παρίση το 2019 και τα χωριά ήταν πλήρως απομονωμένα για οτιδήποτε. Εμείς ξεκινήσαμε τις μελέτες και τις εντάξεις των έργων και τις χρηματοδοτήσεις. Είναι κατόρθωμα να κάνεις μελέτη, να το εντάξεις και να έχεις και ανάδοχο και να ξεκινήσει ένα έργο, μέσα σε μία τετραετία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπω ένα νούμερο 55 εκατομμύρια ευρώ για έργα. 25 χρόνια αυτοδιοικητικός, δεν το έχω δει ποτέ. Όλες οι δημοτικές κοινότητες αξίζουν το ίδιο, όπως και το Αργοστόλι. Παρουσιάζουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα που τα οικονομικά του μεγέθη, δεν έχει προηγούμενο’’.

Πλέον, όπως αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο Αργοστολίου, Θεόφιλο Μιχαλάτο «το στοίχημα είναι, να πιέσουμε και να διεκδικήσουμε χρήματα για έργα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων’’.

Το παρών στην συνεδρίαση έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής, καθώς και πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων .

Το Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Αργοστολίου για το 2024 πέρασε κατά πλειοψηφία, όπως και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αργοστολίου.

Γιώργος Χαλαβαζής

Παρακάτω βίντεο της συνεδρίασης, όπως μεταδόθηκε ζωντανά μέσα απο το Inkefalonia.gr 

{https://www.youtube.com/watch?v=f6GroTpgK5Y}

{https://www.youtube.com/watch?v=qD5j4gKQfHA}

Και εικόνες από την συνεδρίαση

DSC 0025

DSC 0013

DSC 0002DSC 0007DSC 0008DSC 0010DSC 0012DSC 0015DSC 0018DSC 0021DSC 0026DSC 0027DSC 0030DSC 0031DSC 0034DSC 0036DSC 0038




00 inkefalonia general ad 300X250