Ο Διονύσης Μινέτος απαντά σχετικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων για δημόσια έργα στο Δήμο Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 18:13

Ο Διονύσης Μινέτος απαντά σχετικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων για δημόσια έργα στο Δήμο Αργοστολίου

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ σχετικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων για δημόσια έργα στο Δήμο Αργοστολίου.

Αγαπητοί,

σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας, ψέγετε τη Δημοτική αρχή για «την δήθεν» χαμηλή απορρόφηση χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή έργων στο Δήμο μας. Μεταξύ άλλων καυτηριάζετε ότι:

«… Στα 4 χρόνια της θητείας του, ο Μιχαλάτος, ενώ είχε στη διάθεση του κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ για έργα, όπως προκύπτει από τους εγκεκριμένους αντίστοιχους απολογισμούς, είχε πολύ χαμηλές αποδόσεις όπως φαίνεται στην κατηγορία Δαπάνες για έργα…».

Και συνεχίζετε σημειώνοντας:

«Με λίγα λόγια από τα 50 εκατομμύρια, που είχε προς απορρόφηση για έργα εισέπραξε, το απίστευτο ισχνό ποσό των 3,6 εκατ. δηλαδή περίπου το 7,67% του ποσού που είχε στην διάθεσή του»!!!

Επιτρέψτε μας να σας επισημάνουμε τα εξής:

1. Καταρχήν οφείλουμε να σας αναγνωρίσουμε ότι έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την θετική κατεύθυνση. Έστω και λίγο πριν από την εκπνοή της 4ετίας, επιτέλους παραδέχεστε ότι είναι αλήθεια πως ο Δήμος Αργοστολίου κατάφερε να εξασφαλίσει στο ταμείο του 50 εκ ευρώ για την κατασκευή τεχνικών υποδομών (αν και το πραγματικό ποσό είναι 62 εκ. ευρώ).

2. Δεύτερον, τα 50 εκ. ευρώ (ή 62) δεν περιήλθαν τυχαία «στη διάθεση της Δημοτικής αρχής» όπως υπονοείτε, δεν «έπεσαν ξαφνικά ένα πρωί από τον ουρανό». Αποτελούν προϊόν επαγγελματικής, συστηματικής, προσηλωμένης και κοπιαστικής δουλειάς.

Τα κονδύλια αυτά αφορούν χρηματοδοτήσεις προερχόμενες από ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Από προσκλήσεις στις οποίες ανταγωνιστήκαμε σκληρά με τους υπόλοιπους 331 Δήμους της χώρας για το ποιος θα πάρει χρήματα και ποιος δεν θα πάρει.

Και καταφέραμε να πάρουμε χρηματοδότηση από όλα τα προγράμματα όταν την ίδια στιγμή, άλλοι «δυνατοί Δήμοι» (π.χ. Δήμοι Περιστερίου, Καισαριανής, Καλαμαριάς, Κέρκυρας, Καβάλας κλπ.) δεν τα κατάφεραν. Δεν πήραν.

Για παράδειγμα, για τις Αστικές Αναπλάσεις του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης όπου εξασφαλίσαμε 6 εκ. ευρώ για την Ανάπλαση του Αργοστολίου η οποία επί του παρόντος συνεχίζεται στην περιοχή της Πλάκας, ήμασταν στην 8η θέση Πανελλαδικά - μεταξύ 332 Δήμων - στην ταχύτητα εκπόνησης της μελέτης, των αδειοδοτήσεων του έργου και της υποβολής πλήρους Φακέλου.

3. Το Τεχνικό Πρόγραμμα των 62 εκ. ευρώ χτίστηκε βήμα- βήμα, με υπομονή, επιμονή και συνέπεια, καθ’ όλη την τετραετία.

Τα χρήματα αυτά εξασφαλίστηκαν με μόχθο όταν εσείς χλευάζατε ότι συντάσσουμε «σχέδια επί χάρτου» και «θεωρητικές μελέτες». Θα έπρεπε να γνωρίζετε την αξία των Μελετών.

Η εποχή του «Μαυρογιαλούρου» όπου ένας πολιτευτής πήγαινε μέχρι την Αθήνα σε κάποιο Υπουργείο και «έκοβε ένα κονδύλι» έχει περάσει προ πολλού. Σήμερα, για να εξασφαλίσεις χρήματα χρειάζονται Οριστικές Μελέτες και Άδειες.

Όμως, σας έχουμε ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ επανειλημμένα να πείτε δημόσια πόσα χρήματα εξασφαλίσατε εσείς για το Δήμο Κεφαλονιάς την πρώτη τετραετία της θητείας σας και τι έργα εκτελέσατε.

Εσείς, εξακολουθείτε να τηρείτε «σιγή ασυρμάτου».

4. Σε σχέση με τα σχόλιά σας για την δήθεν χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων, τι αλήθεια μπορεί να πει κανείς;

Ξέρετε πολλούς εργολάβους που δουλεύουν δωρεάν χωρίς να πληρώνονται;

Τα γήπεδα Διλινάτων και Κεραμειών, οι πλατείες Λακήθρας και Αγίας Ειρήνης, το Κολυμβητήριο, η γεώτρηση στα Ομαλά, ο δρόμος του Φαγιά, οι ασφαλτοστρώσεις στο Αργοστόλι, τα 15 νέα οχήματα του αγόρασε ο Δήμος, η μεγάλη ανάπλαση του Αργοστολίου, η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων, η Πλωτή εξέδρα στο Λιμάνι του Πόρου και τόσα άλλα έργα μικρά και μεγάλα, που έχουν ολοκληρωθεί ή συνεχίζονται, μάλλον εκτελούνται δωρεάν. Ευγενική προσφορά των εργολάβων στο Δήμο Αργοστολίου.

Ο Διονυσης Μινέτος είναι υπ. δημοτικός σύμβουλος με τον συνδιασμό ''Δημοτική Συμπολιτεία - Θεόφιλος  Μιχαλάτος'', αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Δήμου Αργοστολίου 




00 inkefalonia general ad 300X250