"Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει το Μουσείο Σκλάβου - Το Αργοστόλι θα κερδίσει..."

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 10:27

"Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει το Μουσείο Σκλάβου - Το Αργοστόλι θα κερδίσει..."

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τον  δημοσιογράφο Δημήτρη Αλοίζο, φιλοξενήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Αργοστολίου Διονύσης Μινέτος.

Ο κ. Μινέτος  αρχικά έκανε λόγο για την καλή τουριστική κίνηση και την όδευση της Δημοτικής Αρχής προς τις ερχόμενες εκλογές και στην συνέχεια στάθηκε σε θέματα που του τέθηκαν προς ενημέρωση όλων.

Απάντησε στην αρνητική κριτική του κ Ανουσάκη για την ανάθεση του έργου της γεώτρησης της Λάμπης στα Ομαλά « Δεν ισχύουν τα περί απ ευθείας ανάθεση σε δικό μας εργολάβο, όμως τον κ Ανουσάκη τον σέβομαι και τον εκτιμώ και καταλαβαίνω ότι  είμαστε στην τελική ευθεία για τις Δημοτικές εκλογές και πάντα λέγονται και υπερβολές. Λέγονται πράγματα που δεν ισχύουν ,μισές αλήθειες  και ο κόσμος θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό  και το γνωρίζει.

Για το συγκεκριμένο έργο , η ανάθεση του έγινε με διαπραγμάτευση όπως προβλέπει ο νόμος 4412,  σύμφωνα με τις διατάξεις για τις φυσικές καταστροφές που είναι μια ποίο γρήγορη διαδικασία και ήταν τρείς οι ενδιαφερόμενες εταιρείες και το πήρε η μία με την συμφερότερη προσφορά. Δεν αφορά απ ευθείας ανάθεση, αλλά  έγινε με την διαδικασία που αφορά φυσικές καταστροφές, γιατί η εν λόγω γεώτρηση επηρεάστηκε από το φαινόμενο του «Ιανού». Αυτό που πρέπει να δει ο κ Ανουσάκης, είναι ότι προσθέσαμε στα Ομαλά μία δεύτερη γεώτρηση με 20 κυβικά την ώρα παροχή νερού και η περιοχή έχει πλέον επαρκείς υδάτινους πόρους. Ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα , ήταν ένα πάγιο αίτημα της περιοχής των Ομαλών διότι είχαν πρόβλημα τουλάχιστον για 15 χρόνια στην ομαλή ύδρευση του οικισμού και όταν υπάρχει πρόβλημα νερού δεν μπορεί να υποστηριχθεί καμία δραστηριότητα σε μια περιοχή. Το λύσαμε το ζήτημα για τα επόμενα 30 χρόνια. Ψάχνουμε αφορμή για να αντιπολιτευτούμε, όμως αυτό που πρέπει να κρατήσει ο κόσμος, είναι ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό έργο ».

Ο κ Μινέτος επίσης ανέλυσε επαρκώς την δυναμική και τα μηχανολογικά συστήματα της γεώτρησης της Λάμπης .

Για τα 30+ έργα  που ο ίδιος δημοσιοποίησε ως απάντηση στον κ. Αλέξανδρο Παρίση και τα χαρακτήρισε ο κ Ανουσάκης  «μπαλώματα»: «Τα έργα αυτά είναι άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ και κατευθύνθηκαν στην περιφέρεια του Δήμου Αργοστολίου από την σημερινή Δημοτική Αρχή.

 Γέφυρα Bailey στον Πόρο  που κάθε χρόνο λύγιζε και ερχόταν ο στρατός για να την ισιώσει. Περνούσαν οχήματα 9 τόνων μάξιμουμ και εμείς βάζοντας μεσόβαθρο το αυξήσαμε στους 25 τόνους. Εάν συνέβαινε κατάρρευση της γέφυρας και είχαμε κάποιο ατύχημα τι θα έλεγε ο κ Ανουσάκης.  Είναι μπάλωμα αυτό;

Η τοποθέτηση πλωτής εξέδρας 110 χιλιάδων ευρώ στον λιμένα του Πόρου που μπορεί να φιλοξενήσει 20-30 σκάφη είναι μπάλωμα; Στο λιμάνι του Πόρου πρέπει να γίνου μεγαλύτερης κλίμακας παρεμβάσεις , όμως καλύψαμε ένα πάγιο αίτημα του κόσμου εκεί.

Είναι μπάλωμα ο δρόμος προς τα Κουρουκλάτα, που σε όλη την διάρκεια της θητείας του κ Ανουσάκη ήταν χαλασμένος και φτιάξαμε 8-9 τοιχία τεραστίων διαστάσεων και αποκαταστήσαμε την βατότητα του; Κάποια στιγμή το χωριό που οι άνθρωποι εκεί δραστηριοποιούνται και με τον τουρισμό θα έμενε χωρίς δρόμο, γιατί συνεχώς έπεφτε. Δαπανήσαμε 230 χιλιάδες ευρώ».

«Το να επεμβαίνεις σε μία επίκαιρη περιοχή όπως είναι η πλατεία Αργοστολίου , είναι σίγουρο ότι κερδίζεις εντυπώσεις. Το έργο της πλατείας και στην Ριζοσπαστών κλπ, γιατί εγώ δεν είμαι μηδενιστής , είναι σημαντικό και έπρεπε να γίνει χρόνια πρίν. Το ζήτημα όμως και η ουσία, είναι ότι δεν μπορείς να αφήσεις την περιφέρεια να καταρρεύσει γιατί και εκεί υπάρχει σημαντική οικονομική δραστηριότητα και πρέπει να την στηρίξεις. Έχουν επενδύσει συμπολίτες μας στην Σκάλα, στον Πόρο, στην Λειβαθώ εκατομμύρια ευρώ».

«Στην Λειβαθώ την οποία έχουμε κατά τα λεχθέντα εγκαταλείψει, προσπαθούμε να λύσουμε κατ αρχήν το ζήτημα της ύδρευσης, που ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα επόμενα 5 χρόνια θ αντιμετώπιζε τρομερές ελλείψεις σε νερό. Με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΥΑΚ, υπολογίσαμε τις απώλειες στα δίκτυα των αμιαντοσωλήνων έως 57%  ,48%,-45% σε κάποιους οικισμούς. Να ανεβάζεις από τον υδροφόρο ορίζοντα 100 κυβικά νερού κι να φτάνουν στους καταναλωτές τα 50 και  πέραν του κόστους για την άντληση του α υπάρχει κατασπατάληση υδάτινων πόρων. Αλλάζουμε τα δίκτυα ύδρευσης  σε όλα τα χωριά. Μπορείς να μιλήσεις για τουριστική ανάπτυξη χωρίς νερό; Πισίνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες, πως θα τροφοδοτηθούν. Εκτός αυτού εγκαθιστούμε σε όλα τα δίκτυα πλέον του Δήμου Αργοστολίου ψηφιακούς υδρομετρητές που θα γνωρίζει ο καθένας την κατανάλωση του και αυτόματα θα γνωρίζουμε που υπάρχουν διαρροές κλπ και από ένα γραφείο της ΔΕΥΑΚ θα ελέγχεται όλο το σύστημα της ύδρευσης στον Δήμο Αργοστολίου. Η παρέμβαση μας γίνεται πρίν φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα».

«Υπογράψαμε την σύμβαση και ολοκληρώσαμε μετά από 9 χρόνια εγκατάλειψης την πλατεία των Βλαχάτων. Έχασαν την χρηματοδότηση, την ξαναέδωσε το «Πράσινο Ταμείο» μετά από παρέμβαση της Βουλευτού κ Θεοπεφτάτου και 9 ολόκληρα χρόνια δεν μπορούσαν να την ολοκληρώσουν».

«Έχουμε ξεκινήσει σε όλους τους οικισμούς να κάνουμε μελέτες για να αναπλάσουμε τα κέντρα των οικισμών, τις πλατείες και τα σοκάκια, που θα γίνουν πλακόστρωτα. Ξεκινήσαμε με την Αγία Ειρήνη και την Λακύθρα, συνεχίζουμε τώρα με τα Μουσάτα και τα Τζανάτα και έχουμε έτοιμες και αρκετές άλλες μελέτες, όπως  για τα Δαυγάτα , γιατί θα βγάλει προσκλήσεις σε λίγο το ΕΣΠΑ».

« Αυτό που δεν έχουν υπ όψιν τους Παρίσης-Ανουσάκης, είναι ότι στο εξωτερικό πλέον, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν   ( τον  τζίρο) που παράγεται σ έναν τόπο , έχουν αρχίσει και το μετράνε με δορυφορικές φωτογραφίες. Βλέπουν την εξέλιξη μια περιοχής από μια φωτογραφία νυχτερινή που βλέπουν που υπάρχουν φώτα και που όχι και εκεί που υπάρχουν φώτα, εκεί είναι η οικονομική δραστηριότητα. Θα τους συμβούλευα να πάρουν μια δορυφορική φωτογραφία να δούν πως είναι η Λειβαθώς  αυτή τη στιγμή , οι Πρόνοι και να μας πουν εκεί που είναι η παραγωγή πλούτου, τι έργα έκαναν την πρώτη 4ετία της θητείας τους. Δεν μου απάντησαν σ αυτό το ερώτημα». 

 «Για το Αργοστόλι έχουμε σχεδιάσει  μεγάλες παρεμβάσεις , έχουμε και τη χρηματοδότηση και εργολάβους. Ανάπλαση παραλιακής, 14 πλατείες και 25 πεζόδρομοι , η Σιτεμπόρων, που θα γίνει ήπιας κυκλοφορίας και θα προσπαθήσουμε να εισάγουμε και παλιά στοιχεία  όπως ήταν παλιά  στην οδό και θα αυξηθεί η εμπορικότητα του δρόμου και το παραλιακό πεζοδρόμιο από την Σισιώτισα μέχρι την Alfa Bank που θα μεγαλώσει και θα οριοθετηθούν οι χώροι και θα αλλάξει και η όψη της παραλιακής. Τα έργα δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και να εκτελούνται μέσα στο καλοκαίρι».

« Έπρεπε να γίνουν έργα στο Αργοστόλι, όμως δεν είναι δικαιολογία το ότι επικεντρώνουμε στο Αργοστόλι από τους προκατόχους μας, πρέπει να κάνεις και τα υπόλοιπα. Έχουμε μελέτες και για την συνέχεια για Δαυγάτα , ξεκινάμε για τα Φαρακλάτα, υπάρχει για την Πεσσάδα, υπάρχει μια σειρά απο χωριά με έτοιμες μελέτες για την ανάπλαση των κέντρων των οικισμών και είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τρέξουν μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου».

«Θεωρώ ότι θα είμαστε η επόμενη Δημοτική Αρχή  και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή με 43%. Βέβαια ο κόσμος θα αποφασίσει τελικά ποιόν δήμαρχο θέλει, υπάρχουν 5 υποψήφιοι δήμαρχοι, ο κ Γασπαρινάτος απεσύρθη, και θα αποφασίσει ο κόσμος στην κάλπη. Δεν έχω ακούσει όμως μία συνολική πρόταση για το τι σκοπεύουν να κάνουν οι υπόλοιποι για το Αργοστόλι και την Περιφέρεια».  

«Για την κάλυψη των προεκλογικών μας δεσμεύσεων το 2019 ,υπάρχει το προεκλογικό μας πρόγραμμα του 2019 και απο αυτό το πρόγραμμα έχουμε καταφέρει και έχουμε υλοποιήσει το 60% των δεσμεύσεων μας. Βέβαια υλοποιήσαμε και πράγματα που δεν  ήταν τότε μέσα στο πρόγραμμα μας. Υπάρχει ένα 40% το οποίο δεν υλοποιήθηκε ,όμως  έχουμε κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες  και μελέτες για το παραλιακό πεζοδρόμιο της Σκάλας και  για τον Κατελειό» .

«Για την πράξη εφαρμογής της πολεοδόμησης της Λάσσης είναι έμπειροι οι μελετητές που έχουν αναλάβει και σε λίγο καιρό θα έχουμε τον ανάδοχο της πράξης εφαρμογής. Σε 2 περίπου χρόνια θα έχει τελειώσει όλο αυτό που μας έχει ταλαιπωρήσει 2- με 30χρόνια με την Λάσση. Θα μπορεί ο κόσμος να εκμεταλλευτεί τα οικόπεδα του που αυτή τη στιγμή αδυνατεί να τα αξιοποιήσει στην καλύτερη περιοχή του Αργοστολίου ».

«Για την κυκλοφοριακή μελέτη που λέγονται διάφορα από τους Ανουσάκη και Παρίση και δεν ξέρω αν ο κ Παρίσης ειδικά δικαιούται δια να ομιλεί , την στιγμή που είχε παρκόμετρα και ελεγχόμενη στάθμευση το Αργοστόλι και την κατήργησε στη πρώτη του θητεία και γύρισε το Αργοστόλι 15 χρόνια πίσω και επικράτησε το χάος. Τώρα , μαθαίνω ,το λέω με επιφύλαξη, ότι υπόσχεται σε διάφορους θέσεις στην Δημοτική Αστυνομία, που θα ελέγχει την ελεγχόμενη στάθμευση στην παραλιακή, ενώ οι θέσεις αυτές περνούν από τον ΑΣΕΠ.

Εμείς εκπονήσαμε μία σοβαρή κυκλοφοριακή μελέτη , η οποία δεν εξαντλείται στις μονοδρομήσεις και πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Γίνανε ορισμένες μονοδρομήσεις και είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα σήμερα (Μομφεράτου, Χαροκόπου, Δεβοσέτου κλπ), όμως η κυκλοφοριακή μελέτη περιέχει μία δέσμη πραγμάτων, τα οποία πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να εφαρμοστούν. ‘Όταν θα γίνει αυτό, τότε θα έχει εφαρμοστεί στο σύνολό της. Περιέχει δρόμους ήπιας κυκλοφορίας,  την ελεγχόμενη στάθμευση, της ζώνες της ελεγχόμενης στάθμευσης . Για την Σιτεμπόρων έχουμε την χρηματοδότηση και τον ανάδοχο. Όταν τελειώσει η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης , θα έχουμε μία άλλη πόλη και αυτό θεωρώ ότι θα το δούμε σε μεγάλο βαθμό, από το καλοκαίρι του 2024. Θα πρέπει να ερωτηθούν και οι άλλοι υποψήφιοι εάν επικρατούσαν στις εκλογές, αν θα εφαρμόσουν όλα αυτά, η θα τα αναστείλουν».

Για το Μουσείο «Γεράσιμου Σκλάβου» και για τα περί  ατελέσφορου εγχειρήματος , απάντησε: «Είναι ένα τεράστιο έργο πολιτισμού με δεδομένο ότι είναι κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο- ελπίζουμε να ανοίξει-  και ο επισκέπτης στο Αργοστόλι δεν έχει να δει πολλά πράγματα. Εμείς σχεδιάσαμε και προσθέσαμε στο πολιτιστικό απόθεμα του Αργοστολίου δύο χώρους, το «Μουσείο Σκλάβου» και τον Θαλασσόμυλο. Στον  Θαλασσόμυλο από πέρυσι έχουν αναπτυχθεί δύο μόνιμα γεγονότα, το φεστιβάλ κινηματογράφου «Κύματα»  που τα επόμενα χρόνια θα είναι πόλος διαφήμισης για το Αργοστόλι και  το Ροκ φεστιβάλ. 

Με το «Μουσείο Σκλάβου»  αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν το είχαμε στον σχεδιασμό μας. Λόγω του μεγέθους και της θέσης των αγαλμάτων

που θα μπούν πρέπει να αφαιρεθούν κάποια τμήματα της εσωτερικής τοιχοποιίας. Ούτε το πρώτο έργο είναι, ούτε το τελευταίο που γίνεται διόρθωση η συμπλήρωση του σχεδιασμού του κατά την εξέλιξη του. Επειδή λοιπόν θα αφαιρεθούν αυτά τα τμήματα , γίνεται μελέτη στατικής επάρκειας κι στατικής ενίσχυσης. Το Υπουργείο είπε ότι τα επιπρόσθετα χρήματα  θα τα καλύψει και το έργο θα προχωρήσει κανονικά, με μία καθυστέρηση. Όλα τα υπόλοιπα έργα που έχουν γίνει στην Κεφαλονιά έχουν γίνει στην ώρα τους; Αν καθυστερήσει κάποιους μήνες, εμείς ως Δημοτική Αρχή θα χάσουμε , γιατί θα είχαμε να δείχνουμε έργο , όμως το Αργοστόλι δεν θα χάσει τίποτα. Το Αργοστόλι θα κερδίσει από αυτό τα έργο που σχεδιάσαμε  και μάλιστα στο άμεσο μέλλον . Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει το έργο και μου κάνει εντύπωση που ασκείται και αυτή η κριτική , όμως αυτά τα λένε λόγω προεκλογικής περιόδου. Το «Μουσείο Σκλάβου» είναι το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού που έγινε τα τελευταία χρόνια στο Αργοστόλι και όταν το δούμε ολοκληρωμένο θα το καταλάβουμε».

Κλείνοντας ο κ Μινέτος σημείωσε: « Πιστεύω ότι έχουμε δουλέψει αυτή την 4ετία και έχουμε δουλέψει σκληρά και στον τομέα της καθημερινότητας και στον τομέα των έργων. Ζητήματα που καθημερινά αναδεικνύονταν  στα τοπικά site και απασχολούσαν τους πολίτες, ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα, δεν τα αντιμετωπίζουμε πλέον. Υπάρχει η υπηρεσία e-Argostoli  που έχει δεχθεί από την στιγμή που λειτούργησε πάνω από 12 χιλιάδες αιτήματα και καλύπτονται οπότε έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά, αλλά και στον τομέα των έργων έχουν σχεδιαστεί έργα ουσίας. Για τα απορρίμματα σχεδιάσαμε  και χρηματοδοτήσαμε το 3ο κύτταρο του ΧΥΤΑ και  το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας  απορριμμάτων στην Παλλοστή και δεν έχει σημασία που το πήρε το έργο  στην πορεία ο ΦΟΣΔΑ και το εκτελεί τώρα, η όλη δουλειά έγινε από τον Δήμο Αργοστολίου. Αυτό που μένει είναι ότι αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των απορριμμάτων πριν την Ζάκυνθο και την Κέρκυρα κι θα έχουμε ένα καλύτερο επίπεδο και ένα καλύτερο εργοστάσιο για την επόμενη 15ετία.

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν θα προχωρήσουν και οι αναπλάσεις στο Αργοστόλι θα φανεί το μέγεθος της δουλειάς που έχει γίνει.

Μου αρέσει που συγκρίνουν οι «αντίπαλοι» τα 9 χρόνια του κ Παρίση με τα 4 του κ Μιχαλάτου. Είναι σημαντικό αυτό, γιατί η όλη δουλειά για αυτά που έχουν γίνει και που θα γίνουν έγινε μέσα σε 4 χρόνια και υπό πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, με τα δύο χρόνια από αυτά σε περιορισμό λόγω πανδημίας .Επιμένουν λοιπόν να συγκρίνουν και αυτό τα λέει όλα θεωρώ».

Ακολουθείτο ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250