Επιστολή Κουρκουμέλη σε Μενδώνη για την ''απαξίωση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής Ελειού – Πρόννων και την εγκατάλειψή της εκ μέρους του Υπουργείου''

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 10:18

Επιστολή Κουρκουμέλη σε Μενδώνη για την ''απαξίωση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής Ελειού – Πρόννων και την εγκατάλειψή της εκ μέρους του Υπουργείου''

Προς:

  • κ. Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
  • κ. Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, Γενική Διευθύντρια ΥΠΠΟ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Κοινοποίηση:

  • κ. Παναγή Καππάτο, βουλευτή Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
  • κ. Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
  • κ. Σταύρο Τραυλό, Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
  • κ. Δήμαρχο Αργοστολίου και Προέδρους τοπικών Συμβουλίων περιοχής Ελειού -Πρόννων.

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Αξιότιμες κυρίες – Αξιότιμοι κύριοι,

Επιθυμώ να θέσω υπόψη σας για μία ακόμη φορά τα προβλήματα της περιοχής μου και να διαμαρτυρηθώ εντονότατα για την απαξίωση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής Ελειού – Πρόννων και την εγκατάλειψη της εκ μέρους του Υπουργείου σας. Συνοπτικά σας αναφέρω τα εξής:

  1. Στη ρωμαϊκή έπαυλη στη Σκάλα είχε προσληφθεί μόνιμη αρχαιοφύλακας, η οποία με απόφαση της εδώ Εφορείας μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης χωρίς να αναπληρωθεί από άλλον υπάλληλο. Για την απόφαση μετακίνησής της δεν γνωρίζουμε εάν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ή εάν εκδόθηκε απόφαση εκ των υστέρων όπως ακούστηκε τότε. Με αφορμή τη μετακίνησή της και την αδυναμία εξασφάλισης ολοχρονικής κατοικίας στη Σάμη (έχει και μωρό παιδί) επέτυχε τη μετάθεσή της στην Αργολίδα και η Σκάλα στερήθηκε μία μόνιμη αρχαιοφύλακα που θα κρατούσε το μνημείο ανοικτό.
  1. Παρότι τοποθετήθηκε νέος οικίσκος στον χώρο της ρωμαϊκής έπαυλης, δεν συντηρήθηκε το υφιστάμενο στέγαστρο και δεν υπάρχει wc για το προσωπικό και τους επισκέπτες, αλλά ούτε και τρεχούμενο νερό.
  1. Συμβασιούχος αρχαιοφύλακας που επρόκειτο φέτος, κατόπιν προκήρυξης, να εργαστεί στη ρωμαϊκή έπαυλη της Σκάλας, αρνήθηκε να συνεχίζει να εργάζεται και παραιτήθηκε. Όπως πληροφορηθήκαμε, του ζητούσαν να κρατάει τις εισπράξεις από τα εισιτήρια του μνημείου στο σπίτι του (υπάρχει σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις 8-4-2023) και επιπλέον, ξεχορτάριαζε μαζί με τη μόνιμη αρχαιοφύλακα το μνημείο, παρά το γεγονός ότι η Εφορεία διαθέτει μόνιμο εργατοτεχνίτη για αυτές τις εργασίες, ενώ η φετινή εργολαβία καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων καθυστέρησε.
  1. Την Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023, επισκέφθηκαν τη ρωμαϊκή έπαυλη στη Σκάλα τουρίστες, μεταξύ αυτών και Έλληνας δημοσιογράφος που έχει συνεργαστεί παλαιότερα με τους δημοσιογράφους Λιάνα Κανέλλη και Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και βρήκε τον χώρο κλειστό. Το βίντεο που σας παραθέτω, το οποίο αναπαράχθηκε και από τοπικά μέσα ενημέρωσης, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει (https://www.youtube.com/watch?v=CP1YGQgahHA&t=89s).
  1. Ο θολωτός τάφος των Μαυράτων, ο δεύτερος μεγαλύτερος θολωτός τάφος στο νησί μας που ανέσκαψε ο Σπ. Μαρινάτος, παραμένει χωρίς καμία ενημερωτική πινακίδα και ο εντοπισμός του παραμένει δύσκολος για τους επισκέπτες. Επιπλέον, καμία φροντίδα δεν υπάρχει για τη στέγαση αυτού, ώστε να προστατευθεί.
  1. Οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του θολωτού τάφου στα Τζαννάτα Κεφαλονιάς, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν εκ μέρους του Υπουργείου σας τόσο τις δικές σας όταν επισκεφθήκατε το μνημείο τον Αύγουστο του 2021 όσο και των κ. Διδασκάλου και Γρηγορακάκη τον Σεπτέμβριο του 2022 για ολοκλήρωση των απαραίτητων ανασκαφών μέχρι το τέλος του 2022, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Επιπλέον, από τον Απρίλιο του 2023 έχουν σταματήσει οι εργασίες στο μνημείο, καθώς το εργατικό προσωπικό έχει παραιτηθεί και δεν έχει γίνει νέα προκήρυξη. Έτσι, το μνημείο παραμένει κλειστό επί τρία χρόνια και μη προσβάσιμο στους επισκέπτες που έρχονται, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε πλείστες όσες διαμαρτυρίες και σχόλια που εκθέτουν την περιοχή μας και το Υπουργείο σας.
  1. Ενδεικτικό της πλήρους εγκατάλειψης του μνημείου είναι το γεγονός ότι παρά τα χρήματα που δόθηκαν εκ μέρους του Υπουργείου σας για την επισκευή τμήματος της μόνωσης της στέγης που είχε πάθει ζημιές από τον κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, η μόνωση ουδέποτε επανατοποθετήθηκε και το υλικό βρίσκεται πεταμένο δίπλα στο φυλάκιο του μνημείου. Επίσης, το αρχαιολογικό φυλάκιο βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση και παρότι είχε εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί η αντικατάστασή του, ουδέποτε αυτό αντικαταστάθηκε και δεν υπάρχει ούτε χημική τουαλέτα για τους εργαζόμενους εκεί. Το τραγικό είναι ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Δ Πόρου στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται το μνημείο βλέποντας αυτή την άθλια εικόνα ζήτησαν εγγράφως με δικά τους χρήματα να επισκευάσουν την στέγη και να τοποθετήσουν ένα κινητό WC για την φύλακα και τους επισκέπτες, το Υπουργείο δια των Υπηρεσιών του ουδέποτε ανταποκρίθηκε.
  1. Η μόνιμη αρχαιοφύλακας που είναι τοποθετημένη στην περιοχή των Τζαννάτων προσφέρει τις υπηρεσίες της εδώ και κάποιους μήνες και στη ρωμαϊκή έπαυλη της Σκάλας, αφήνοντας τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ολόκληρη την περιοχή και τον θολωτό τάφο, χωρίς φύλαξη.
  1. Το παλιό μαγειρείο της Ιεράς Μονής Άτρου που αποτελεί τμήμα της όλης αρχαιολογικής κήρυξης του μνημείου από το ΥΠ.ΠΟ, καταρρέει και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για άμεσα μέτρα προστασίας, παρά το γεγονός ότι η εδώ Εφορεία Αρχαιοτήτων το γνωρίζει και έχει δημοσιευτεί και σχετικό άρθρο από το 2021 σε τοπικό μέσο ενημέρωσης (https://www.kefaloniapress.gr/topika/politismos/article/418785/iera-moni-tis-atroy-i-epivevlimeni-diasosi-ton-monadikon-mnimiakon-fournon-grafei-o-takis-tokkas/)
  1. Τα κηρυγμένα μνημεία της περιοχής μας, κυρίως βυζαντινά εκκλησάκια και τα αρχαία τείχη των Πρόννων, καταρρέουν και βρίσκονται κυριολεκτικά σε άθλια κατάσταση, χωρίς καμία μέριμνα εκ μέρους του Υπουργείου σας.

Όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρες ενδείξεις εγκατάλειψης και περιθωριοποίησης της περιοχής μας εκ μέρους του Υπουργείου σας και ζητούμε να μας ενημερώσετε το ταχύτερο δυνατόν για τι τελικά προτίθεστε να κάνετε:

Α) Για την πρόσληψη νέου αρχαιοφύλακα στη ρωμαϊκή έπαυλη της Σκάλας σε αντικατάσταση της υπαλλήλου που έφυγε, αρχικά στο Μουσείο της Σάμης με απόφαση της εδώ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στη συνέχεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Αργολίδας.

Β) Την ολοκλήρωση υποδομών εξυπηρέτησης κοινού στη ρωμαϊκή έπαυλη της Σκάλας (συντήρηση στεγάστρου, τοποθέτηση WC και τρεχούμενο νερό).

Γ) Την ολοκλήρωση των εργασιών στον θολωτό τάφο των Τζαννάτων και απόδοση του μνημείου στο κοινό.

Δ) Για την προστασία των μνημείων στην ευρύτερη περιοχή Ελειού – Πρόννων (θολωτός τάφος Μαυράτων, μαγειρείο Μονής Άτρου και κηρυγμένα εξωκλήσια).

Ο βουλευτής της περιοχής και οι επικεφαλής της Περιφέρειας αναμένουμε να κινηθούν άμεσα και με συντεταγμένο τρόπο για την επίλυση των προβλημάτων που θέτουμε.

Σε αναμονή της απάντησής σας,

Με εκτίμηση Νίκος Κουρκουμέλης

Αντιδήμαρχος Δήμου Αργοστολίου Δ.Δ Ελειού - Πρόννων




00 inkefalonia general ad 300X250